Kunnanhallitus, kokous 28.8.2023

§ 335 Puolivuosiraportointi 2023, tekninen lautakunta

TUUDno-2023-931

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Neljännesvuosiraportti tammi - maaliskuu 2023

Valtioneuvosto on antanut kuntalain nojalla asetukset kunnan taloutta koskevien tietojen toimittamisesta (524/2023) sekä annetun asetuksen 12 ja 13 §:ssä on säännökset kunnan neljännes- ja puolivuosikatsausten sisällöstä ja niiden laadinnassa noudatettavista tilinpäätösperiaatteista. Neljännesvuosikatsauksessa on esitettävä toiminnan ja talouden olennaiset tapahtumat, talousarvion toteutuminen sekä kuvataan keskeiset tekijät, joiden ennakoidaan vaikuttavan tilikauden tuottojen ja kulujen määriin.

Toimialueet raportoivat tavoitteistaan ja taloudestaan palvelualuetasolla, jolta osin seuranta viedään kunnanhallitukseen ja valtuustoon tiedoksi. Palveluyksikkötasolla seuranta tapahtuu lautakunnissa.

Teknisen lautakunnan alaiset palvelualueet ja -yksiköt ovat:

Yhdyskuntatekniikka
•    Kunnallistekniikan suunnittelu
•    Kunnallistekniikan rakentaminen
•    Kunnossapito
•    Viheralueet
•    Liikenne

Tilapalvelut
•    Kiinteistöjohtaminen
•    Rakennuttaminen
•    Kiinteistöjen ylläpito
•    Puhtauspalvelut


Käyttötalous 

Vuoden 2023 talousarviossa on teknisen lautakunnan toimintatuotoiksi vahvistettu 25 271 308 euroa. Toimintakuluihin on vuodelle 2023 varattu 27 108 862 euroa, käyttösuunnitelman mukainen toimintakate (sisältäen valmistuksen omaan käyttöön) on -1 737 554 euroa.

Toimintatuotoista on toteutunut 5,9 milj. euroa (23,4 %). Tuotot koostuvat pääosin vuokratuotoista sekä osittain sisäisistä siivoustuotoista. Toimintakuluista on toteutunut 7,3 milj. euroa (26,8 %). Merkittävimmät kuluerät ovat henki-löstökustannukset, alueiden ja rakennusten kunnossapito, HSL:n kuntaosuus sekä sähkö ja lämmitys. Kustannustaso on noussut vuoteen 2022 verrattuna erityisesti sähkön osalta.
 

Investointien lisämäärärahat, 16 000€

Sähköinen siipikaira, 16 000€

Sähköiselle siipikairauksille on tarvetta ainakin seuraavissa projekteissa lähiaikoina:
-    Lahelanpelto 3, 2-vaihe, (arvio 5 siipikairausta).
-    Huhtariihen vesihuolto, (arvio 4 siipikairausta).

Vanhasta siipikairasta puuttuu osia ja sen tarkkuus on huomattavasti heikompi kuin sähköisessä siipikairassa. Siipikairaukset ovat tarkkoja tutkimuksia, eikä niitä voida toteuttaa riittävällä tarkkuudella käytettävissä olevalla laitteistolla.

Sähköisen siipikairan hinta on saadun tarjouksen mukaisesti 15 926,85€ (ilman alv:tä), käyttöikä on yli 10-vuotta. Suojaputkia ja kärkiä joudutaan ajoittain uusimaan, mutta nämä ovat pieni kulu kokonaisuudessa. Mikäli siipikairaukset toteutettaisiin ulkopuolisena palveluna esim. Geounionilta, hinta olisi 1 000€ ensimmäinen vuoro ja 700€ seuraavasta vuorosta eteenpäin (kokonaiskustannukset 3 800 - 6 600€). Rambollilta vastaavat hinnat ovat 900€ per vuoro + työn aloitus/lopetusmaksu 450€ (kokonaiskustannukset 4 500 - 8 100 €). Tarvittavien kairausten määrää Lahelanpelto 3:n ja Huhtariihen projekteissa on erittäin vaikeaa arvioida, koska tarve riippuu maaperästä ja kairausten tuloksista, karkeasti arvioiden tarve on 5 - 9 kairausta kyseisissä projekteissa. Kairausten lisäksi molemmat palvelun tarjoajat laskuttavat tulosten käsittelystä aiheutuvat kustannukset.

Tulevaisuudessa tarve sähköisille siipikairauksille tulee lisääntymään kunnan kasvaessa ja kehittyessä, varsinkin kun siirrytään haastavammille rakennusalueille.

 

Investointien määrärahan käyttötarkoituksen muutos, 200 000€

Uimahallin peruskorjaus, 200 000€

Uimahallin kuntotutkimuksen perusteella on todettu, etteivät pienet korjaustoimet riitä ja uimahallin peruskorjaus tulee toteuttaa vuoden 2024 aikana. Uimahallin betonirakenteiden kosteusrasitusta tulee pyrkiä vähentämään laajalla peruskorjauksella. Peruskorjauksessa allasosaston vedeneritykset tulee uusia. Uusimisen yhteydessä tulee lisäksi korjata pintalaatan kallistuksia vedenohjauksen parantamiseksi.

Vuoden 2023 talousarviossa on myönnetty 200 000€ määräraha uimahallin kassatilan ja kahvion muutostöihin. Ehdotamme, että tämä 200 000€ määräraha siirretään uimahallin peruskorjauksen suunnitteluun. Täten voimme käynnistää peruskorjauksen suunnittelun vuoden 2023 aikana, jolloin suunnitelmat ovat valmiina siten, että varsinaiset korjaustyöt voidaan aloittaa keväällä 2024.
 

Ehdotus

Esittelijä

Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä teknisen lautakunnan alaisen toiminnan neljännesvuosiraportin seurannan palveluyksikkötasolla
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi teknisen  lautakunnan alaisen toiminnan neljännesvuosiseurannan.
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi esityksen lisämäärärahaksi

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä  teknisen lautakunnan alaisen toiminnan neljännesvuosiraportin ajalta 1.1.–31.3.2023

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Palvelualueiden toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista raportoidaan lautakunnalle tammi-maaliskuulta, tammi-kesäkuulta ja tammi-syyskuulta osavuosikatsauksissa sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä. Lisäksi raportoidaan erikseen talouden ja hr-tietojen toteumista kuukausittain.

Huhtikuun kuukausiraportti sisältää talouden toteutumisen ja henkilöstöindikaattorien toteutumisen ajanjaksolla 1.1. – 30.4.2023 ja vertailun vuoteen 2022. Lautakunnan alaisen toiminnan tulojen toteuma oli 31,0 % (v2022: 33,2 %). Toimintakulujen toteutuma oli 35,1 % (v2022: 32,7 %).

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • merkitä kuukausiraportin 4/2023 tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Puolivuosiraportti huhti - kesäkuu 2023

Valtioneuvosto on antanut kuntalain nojalla asetukset kunnan taloutta koskevien tietojen toimittamisesta (524/2021) sekä annetun asetuksen 12 ja 13 §:ssä on säännökset kunnan neljännes- ja puolivuosikatsausten sisällöstä ja niiden laadinnassa noudatettavista tilinpäätösperiaatteista. Puolivuosikatsauksessa on esitettävä toiminnan ja talouden olennaiset tapahtumat, talousarvion toteutuminen sekä kuvataan keskeiset tekijät, joiden ennakoidaan vaikuttavan tilikauden tuottojen ja kulujen määriin.

Toimialueet raportoivat tavoitteistaan ja taloudestaan palvelualuetasolla, jolta osin seuranta viedään kunnanhallitukseen ja valtuustoon tiedoksi. Palveluyksikkötasolla seuranta tapahtuu lautakunnissa.

Teknisen lautakunnan alaiset palvelualueet ja -yksiköt ovat:

Yhdyskuntatekniikka

  • Kunnallistekniikan suunnittelu
  • Kunnallistekniikan rakentaminen
  •  Kunnossapito
  • Viheralueet
  • Liikenne

Tilapalvelut

  • Kiinteistöjohtaminen
  • Rakennuttaminen
  • Kiinteistöjen ylläpito
  • Puhtauspalvelut

Käyttötalous

Vuoden 2023 talousarviossa on teknisen lautakunnan toimintatuotoiksi vahvistettu 25 271 308 euroa. Toimintakuluihin on vuodelle 2023 varattu 27 108 862 euroa, käyttösuunnitelman mukainen toimintakate (sisältäen valmistuksen omaan käyttöön) on - 1 737 554 euroa. Toimintatuotoista on toteutunut 11,8 milj. euroa (46,9 %). Tuotot koostuvat pääosin vuokratuotoista sekä osittain sisäisistä siivoustuotoista. Toimintakuluista on toteutunut 14,7 milj. euroa (54,2 %). Merkittävimmät kuluerät ovat henkilöstökustannukset, alueiden ja rakennusten kunnossapito, HSL:n kuntaosuus sekä sähkö ja lämmitys.

.

Käyttötalouden lisämäärärahat,  / menot      753 000€

                                                        / tuotot - 1 125 000€                                     

Yhdyskuntatekniikka/ asiantuntijapalvelut,  200 000€

Asiantuntijapalveluiden käyttö on lisääntynyt aikaisempiin vuosiin verrattuna. Ulkopuolisten palveluntuottajien lisääntynyt käyttö tukee hankkeiden nopeampaa läpivientiä.

Yhdyskuntatekniikka/ alueiden kunnossapito,  200 000€

Kustannustaso on noussut voimakkaasti, kunnossapidon indeksikorotus oli 14,8% lokakuussa 2022 ja muiden puitesopimuskoneiden 10,3% vuoden 2023 alusta alkaen. Lisäksi vuonna 2023 on vielä tulossa uusi indeksikorotus (arvio 16,8%). Tämän lisäksi joudutaan Jokelan ja Kellokosken alueurakat kilpailuttamaan kesän 2023 aikana, näiden osalta ennakoidaan merkittävää sopimushintojen nousua.

Yhdyskuntatekniikka / sähkö,  100 000€

Sähköenergian hintataso nousi voimakkaasti vuoden 2023 alusta alkaen. Kunnanhallitus asetti tältä osin 500 000 euron säästötavoitteen. Säästötavoite kohdistui sekä Yhdyskuntatekniikan että Tilapalveluiden palvelualueille. Energiaa on pyritty säästämään pitkäjänteisellä työllä mm. valaisinten vaihdoilla. Säästötavoitetta ei kuitenkaan todennäköisesti tulla saavuttamaan.

Tilapalvelut / kiinteistöjen kunnossapito,  400 000€ 

Kiinteistönhoidon yleinen kustannustaso on noussut voimakkaasti. Tämän lisäksi ylitykseen on vaikuttanut L&T irtisanottu sopimus. Tämän osalta on maksettu kuluvana vuonna 103 000 euron suuruinen sovintosopimuksen mukainen korvaus. Koska L&T sopimus irtisanottiin, jouduttiin lisäksi tekemään uusi kilpailutus nopealla aikataululla, uudet sopimukset aiheuttivat merkittäviä lisäkustannuksia.

Tilapalvelut / ulkoiset vuokratuotot,  - 1 125 000€

                   / ulkoiset vuokramenot,      - 776 000€   

Tilapalvelut on luopunut useista edelleen vuokratuista tiloista, jotka ovat olleet lähinnä hyvinvointialueen käytössä. Vuokratuotot alenevat yhteensä 1 125 000 euroa. Maksettavat vuokrat vähenevät puolestaan 776 000 euroa. Koska tuotot alenevat enemmän kuin maksetut vuokrat, heikentyy toimintakate 349 000 euroa.

Tärkeimmät kohteet joiden vuokraamisesta on luovuttu ovat:

  • Hyrrä, kasper
  • KOY Riihikallion palvelukeskus
  • KOY Tla Riihikoto
  • Kuntouttava työtoiminta
  • Neitoperhontie 2
  • Ester Matilda
  • Kustaa Adolf

Tilapalvelut / sähkö, 184 000€

Sähköenergian hintataso nousi voimakkaasti vuoden 2023 alusta alkaen. Kunnanhallitus asetti tältä osin 500 000 euron säästötavoitteen. Säästötavoite kohdistui sekä Yhdyskuntatekniikan että Tilapalveluiden palvelualueille. Energiaa on pyritty säästämään pitkäjänteisellä työllä mm. kiinteistöautomaatiota hyödyntäen. Säästötavoitetta ei kuitenkaan todennäköisesti tulla saavuttamaan. Määrärahan mitoituksessa on huomioitu Jäähallin eriyttäminen omaksi yhtiökseen.

Tilapalvelut / siirto investointien työohjelmasta käyttötalouteen 480 000€

Uuden ohjeistuksen mukaisesti siirretään investointien työohjelmasta seuraavat kohteet käyttötalouden menoiksi:

Viranomaismääräysten aiheuttamat muutosinvestoinnit

50 000

Kiinteistöjen esteettömyyden parantamiseen kohdistuvat erillistyöt

10 000

Kiinteistöjen kehittäminen

200 000

Syväkeräyssäiliöiden asentaminen jätteille

20 000

Väistötilakustannukset

200 000

 

480 000

Muutos ei vaikuta hankkeiden toteuttamiseen eikä käytössä olevan määrärahan suuruuteen.

 

Investointien lisämäärärahat, - 1 480 000€

MONIO, lukio ja kulttuuritalo, 500 000€

 Monion myönnetty investointibudjetti on 33,2 milj. euroa, josta hankevarausta 1,6 milj. euroa (n. 5%). Sitoutuneet kustannukset olivat 19.4.2023: 32,6 milj. euroa. Investointibudjetista on puuttunut erillishankintoja ja -urakoita, joiden kustannukset olisi alun perin pitänyt huomioida rakennushankkeen kustannuksiksi. Näiden erillishankintojen ja -urakoiden hinta on nyt tiedossa ja ne pystytään osittain rahoittamaan hankevarauksesta.

Hankevarausta on jäljellä tällä hetkellä noin 300 000 euroa, tiedossa on vielä useita lisä- ja muutostyöaiheita, joiden tarkkaa hintaa ei ole vielä saatu urakoitsijalta. Rakennushankkeelle arvioidaan tällä hetkellä tarvittavan 500 000 euron lisärahoitus sen loppuunsaattamiseksi.

Suurin lisäkustannus tulee valotaiteen sijoittamisesta ja sen vaatimista lisärakenteiden rakentamisesta. Taloudellinen loppuselvitys pidetään 17.8.2023. Lopullinen investointi tulee siis olemaan 33,7 milj. euroa.

Rykmentinpuiston monitoimikampus, - 6 000 000€

Rykmentinpuiston kampusta varten tarvittava määräraha vuodelle 2023 pohjautui asiantuntija-arvioihin. Tämä tehtiin ennen kuin elinkaarihankkeen sopimus oli allekirjoitettu ja ennen kuin projektille oli saatavilla urakoitsijan tekemä maksuerätaulukko. Tuolloin arvioitiin vuodelle 2023 tarvittavaksi määrärahaksi 18 000 000 euroa.

Nyt kun sopimus on allekirjoitettu, maksuerätaulukko on tehty ja hyväksytty, projektin aikataulu on tarkentunut, on urakoitsija pystynyt arvioimaan kassavirtansa kassavirtaennusteen muodossa koko projektin ajalle. Tässä yhteydessä on havaittu, että kassavirta on huomattavasti aiemmin kuviteltua pienempi vuodelle 2023 ja vastaavasti kasvaa ennustetusta tuleville vuosille. Kassavirran jakautumiseen vaikuttaa muun muassa rakentamisen tahdistus eri vaiheiden välillä. Urakoitsijan kassavirtaennusteen mukaisten kustannusten jakautuminen eri vuosille on eritelty liitteessä.

Lisäksi kustannuksia aiheutuu lisätöistä sekä rakennuttajan muista kustannuksista, kuten erillishankinnoista, rakennuttamisesta ja valvonnasta, joten vuodelle 2023 ennakoidaan tarvittavan 12 000 000 euron määräraha, mikä on 6 000 000 euroa pienempi kuin talousarvion 2023 taso.

Riihikallion monitoimikampus, 3 000 000€

Talousarvioon vuodelle 2023 varattiin määrärahaa 10,0 milj. euroa. Arviota tehdessä ei urakoitsijaa vielä ollut valittu, joten urakkahinta sekä rakennustöiden aloittamisen tarkka ajankohta ja aikataulu ei ollut vielä tiedossa. Näin ollen myös arvio vuoden 2023 kustannuksista oli määritetty varsin vähillä lähtötiedoilla.

Uuden arvion mukaan vuoden 2023 kustannukset tulevat enimmillään olemaan 13,0 milj. euroa. HUOM! Projektin kustannukset eivät ole kasvaneet – ainoastaan vuodelle 2023 arvioitu osuus on aiemmin arvioitua suurempi. Uudessa arviossa on huomioitu:

• Urakoitsijan laatima maksuerätaulukko ja rakennustöiden yleisaikataulu, joiden perusteella maksueriä vuodelle 2023 kertyy enimmillään 11 milj. euroa -> summa saattaa jäädä pienemmäksi, mikäli loppuvuodelle ajoittuvat maksuerät evät ole maksatuskelpoisia vuoden 2023 puolella.

• Arvioitu hanke- ja indeksointivarausten käyttö 1,5 milj. euroa.

• Arvioidut rakennuttajan kustannukset (suunnittelu- ja konsulttipalkkiot yms.)  0,5 milj. euroa.

Rakennuskustannusindeksi on ollut edelleen nousussa, vaikkakin viime kuukausina on ollut havaittavissa myös jo hieman laskuakin. Indeksointikuluihin on kuitenkin syytä varautua. Urakkahinnan indeksoinnissa vertailutasona on marraskuun 2022 indeksipisteluku, joka oli 109,0. Huhtikuun 2023 luku oli 110,2, joten nousua oli 1,2 pistettä. Myös lisä- ja muutostöihin tulee varautua (hankevaraus). Vuodelle 2023 esitetty määräraha on näin ollen 13 000 000 euroa, joka on 3 000 000 euroa suurempi kuin talousarvion 2023 taso.

Tuusulanjärven kampus, 1 000 000€

Rakennusurakka etenee suunniteltua nopeammin, joten myös laskutus etenee nopeampaan tahtiin. Näin ollen 1 000 000 euron määrärahan lisäys johtuu nopeutuneesta urakkatahdista. Rakennushankkeen kokonaisbudjettiin tällä ei ole vaikutusta.

Metsäautotie, Finavia, 300 000€

Kyseessä on louhintoja varten toteutettava väliaikainen metsäautotie, joka ohjaa kuljetukset nykyisen teollisuusalueen läpi sen sijaan, että ne menisivät asutuksen vierestä Puusepäntieltä. Metsäautotien toteutus on edellytys maa-ainesluvan saamiselle.

Samassa yhteydessä nykyinen Ruohosuontien suljetaan ja liikenne siirtyy tälle uudelle reitille. Ruohosuontien poistuva osuus on tarkoitus louhia Swerockin (Peab) ja kunnan toimesta. Ruohosuontien linjaus ei siis voisi muutenkaan säilyä nykyisellään, koska maankäytön kehittyminen ja Kehä IV:n toteutuminen ei sitä mahdollista. Tien siirto olisi näin ollen joka tapauksessa edessä. Ruohosuontien päässä on myös hieman asutusta, joten yhteyttä ei voida kokonaan katkaista.

Nyt tehtävä tieyhteyden siirto on ratkaisuna väliaikainen, koska se kulkee mm. Kehä IV:n linjausta pitkin. Kulku siirrettään uudelle reitille, kun alueen katuverkko on valmis. Koska tieyhteyden muutos kulkee osittain Finavian maiden kautta, tulisi heiltä saada suostumus tien rakentamiselle. Odotamme vielä heidän suostumustaan.

Tuusulanjärven koulun liittymä, 200 000€

Alkuperäinen arvio 250 000 euroa, perustui suppeampaan liittymän suunnitteluun. Hankkeen edetessä on todettu tarvittavan laajempia muutoksia, lisäksi rakentamisen kustannustaso on noussut merkittävästi.

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä teknisen lautakunnan alaisen toiminnan puolivuosiraportin seurannan palveluyksikkötasolla
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi teknisen lautakunnan alaisen toiminnan puolivuosiraportin ja esityksen lisämäärärahaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi
  • Anni Hammarberg, talousasiantuntija, anni.hammarberg@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä teknisen lautakunnan alaisen toiminnan puolivuosiraportin ajalta 1.1.–30.6.2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

tekninen lautakunta, talouden ohjaus