Valtuusto, kokous 29.5.2023

§ 88 Peruskoulujen järjestyssääntöjen päivittäminen, aloite (lisäpykälä)

TUUDno-2023-1386

Perustelut

Johanna Sipiläinen esitti seuraavan Tuusulan Perussuomalaisten valtuustoryhmän aloitteen:

"Älypuhelimet häiritsevät opiskelijoiden koulunkäyntiä, mutta opettajilla ei ole nykylainsäädännön puitteissa valtuuksia vaatia oppilasta luovuttamaan mobiililaitteensa hallintaa, kerätä puhelimia oppituntien eikä välituntien ajaksi tai kieltää mobiililaitteiden tuomista oppilaitokseen. Oikeus ottaa haltuun oppilaan omaisuutta rajoittuu ainoastaan aineisiin tai esineisiin, jotka voidaan määritellä oppilaalle itselleen tai muille kouluyhteisön jäsenille vaarallisiksi tai joilla vakavasti häiritään opetusta ja samalla muiden oppimista. Opetushallituksen mukaan koulujen järjestyssäännöissä on kuitenkin mahdollista kieltää mobiililaitteiden käyttö oppitunneilla. 
Lapset eivät tarvitse puhelimia peruskoulussa koulupäivän aikana (pois lukien terveydelliset syyt, kuten verensokerin seurannan sovellus diabeetikoilla). Kouluilla on sitä varten opiskelijoiden käytössä tabletit ja tietokoneet. Sen sijaan lapsille pitää antaa opiskelurauha ja tilaa oikeiden ihmissuhteiden kehittymiselle.  

Edellä olevan perusteella ehdotan, että kaikkien Tuusulan kunnan peruskoulujen järjestyssäännöissä linjataan, ettei oppilaan henkilökohtainen mobiililaite saa olla oppitunneilla esillä, ellei sitä käytetä opetustarkoitukseen. Oppilaitokset säännöissään edellyttäisivät, että mobiililaitteet ovat häiriötä aiheuttamattomassa tilassa (äänettömällä sekä värinä-, valo- ja muut toiminnot on asetettu pois käytöstä) opetuksen aikana. Opetusta häiritsevänä voidaan kieltää myös kuvan ja äänen lähettäminen suoratoistona (ns. livestream) oppitunnilta ilman opetukseen liittyvää syytä. "

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.