Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 18.4.2023

§ 33 Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma, valmistelun eteneminen

TUUDno-2023-750

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnassa on valmisteilla uusi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma. Suunnitelma on lakisääteinen ja sen laadintaan on tärkeä saada eri-ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien tuusulalaisten näkemyksiä. Suunnitelman laadinta käynnistyy lähtötilannetta kartoittavalla kyselyllä. Sen lisäksi käydään dialogeja yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kysymyksistä eri foorumeilla. Ikäihmisten neuvoston kokouksen aikana pidetään yksi näistä dialogeista. 

Ikäihmisten neuvoston dialogi käydään Erätauko-dialogimenetelmää hyödyntäen tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä teemoista ikäihmisten elämään vaikuttavista näkökulmista ja aiheista. Dialogi tuottaa arvokasta tietoa kunnassa valmistelussa olevaan suunnitelmaan, jonka on tarkoitus valmistua ensi syksynä.

Dialogin fasilitoijana toimii sosionomiharjoittelija Rita Katona. 

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Ikäihmisten neuvosto päättää

  • käydä dialogin kunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman sisällöistä..

Päätös

Ikäihmisten neuvosto päätti

  • käydä dialogin kunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman sisällöistä.

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnassa on valmisteilla uusi yhdenvertaisuus-​ ja tasa-​arvosuunnitelma. Suunnitelma on lakisääteinen ja sen laadintaan on tärkeä saada eri-​ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien tuusulalaisten näkemyksiä. Kunnan tällä hetkellä voimassa oleva suunnitelma on laadittu vuonna 2017. Keski-Uudenmaan Pride-tapahtuman yhteydessä annetuissa yhdenvertaisuuslupauksissa Tuusulan kunta lupasi ottaa käyttöön uuden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmansa vuonna 2023 ja suunnitelma luvattiin laatia yhdessä tuusulalaisten kanssa. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman tarkoituksena edistää asukkaiden, palveluiden käyttäjien, henkilöstön ja luottamushenkilöiden yhdenvertaisuutta kunnan toiminnassa. Suunnitelman toteutusta seurataan vuosittain kunnan hyte-ryhmässä, johtoryhmässä, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnassa, kunnanhallituksessa ja valtuustossa.

Suunnitelman valmistelu käynnistyi loppuvuodesta 2022. Osallistuvaa valmistelua on tarkoitus tehdä lähtötilannetta kartoittavilla kyselyillä ja dialogein eri foorumeilla yhdenvertaisuuden ja tasa-​arvon kysymyksistä. Erätaukodialogit käytiin Ikäihmisten neuvoston, vammaisneuvoston ja lapsi- ja perheasiain neuvoston kanssa maalis-huhtikuussa tasa-​arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä teemoista kohderyhmien elämään vaikuttavista näkökulmista ja aiheista. Dialogit tuottivat arvokasta tietoa kunnassa valmistelussa olevaan suunnitelmaan. Suunnitelman valmistelu jatkuu kahdessa valmistelutyöryhmässä suunnitelman teemojen valinnalla ja tavoiteasetannalla. Suunitelma on tarkoitus tuoda hyväksymiskäsittelyyn loka-marraskuussa 2023.

Harjoittelija Rita Katona vierailee kokouksessa esittelemässä dialogeissa esiin nousseita asioita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä valmisteluvaiheen ja etenemissuunnitelman tiedokseen
  • käydä lähetekeskustelun yhdenvertaisuus-​ ja tasa-​arvosuunnitelman sisällöistä.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • merkitä valmisteluvaiheen ja etenemissuunnitelman tiedokseen
  • käydä lähetekeskustelun yhdenvertaisuus-​ ja tasa-​arvosuunnitelman sisällöistä.