Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 18.4.2023

§ 32 Holistinen hallintomalli hyvinvoinnin vahvistajana

TUUDno-2023-826

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Holistinen hallintomalli hyvinvoinnin vahvistajana -tutkimuksen lähtökohtana oli kartoittaa Keski-Uudenmaan kuntien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden hyvinvointijohtamisen johdonmukaisuuden tasoa. Tutkimuksen avulla selvitettiin kuntapäättäjien tietotaitoa hyvinvointijohtamisen uusista keskeisistä käsitteistä, holistisesta hallintomallista, hyvinvointitaloudesta ja heidän funktionaalinen terveyskäsityksensä. Tutkimuksessa selviteltiin myös, miten terveys näkyy arvona kuntastrategioissa ja miten valittu arvo näkyy hyvinvointijohtamisen strategisella ja operatiivisella tasolla. Lisäksi tarkasteltiin, ovatko päätösten ennakkoarviointi (EVA), toimintakyky terveyden mittarina ja HYTE-kerroin taloudellisena kannustimena käytössä kunnan hyvinvointijohtamisessa. Tutkimuksessa keskityttiin Keski-Uudenmaan kuuteen kuntaan, Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula. Samat kunnat muodostivat 1.1.2023 alkaen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen.

Tutkimuksessa osoitettiin, että hyvinvointijohtamisen taso vaihtelee merkittävästi kunnittain. Hyvinvointijohtaminen on tietojohtamista, jossa hyödynnetään tehokkaasti eri indikaattoreiden käyttöä. Hyvinvointijohtamisen uusien käsitteiden tietoisuutta ja käyttötasoa on vahvistettava. Päätösten ennakkoarviointia ja taloudellisten kannustimien käyttöä on kasvatettava. Hyvinvointijohtamisen ja johtamisvastuun välillä on voimakas riippuvuus vaikuttaen merkittävästi kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tasoon.

Leena Zittlingin toteaa tutkimuksessaan, että Tuusula, ainoana kuntana Keski-Uudellamaalla on hyvinvointijohtamisen johdonmukaisuudessa vahvistuvalla tasolla. Tuusulassa johtamisvastuutaso on tutkimusten mukaan myös erinomaisella tasolla. Tulos syntyy vahvasta arvovalinnasta sekä päätösten ennakkoarvioinnin johdonmukaisen tietotason kehittämisestä.  Hyvinkää on hyvinvointijohtamisen johdonmukaisuudessaan lähestymässä jo vahvistuvaa tasoa ja myös heillä johtamisvastuu taso on erinomainen.  Tulokseen vaikuttavat erityisesti vahva arvovalinta hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn osalta sekä funktionaalisen terveyskäsityksen vahvistuminen. Mäntsälä on kehittämässä hyvinvointijohtamisen johdonmukaisuutta johtamisvastuutaan vahvistamalla ja Mäntsälä on ainoa kunta Keski-Uudellamaalla, jolla on ollut selkeä ja vahva tahto hyödyntää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen taloudellista kannustinta ja näin vahvistaa kunnan taloudellista asemaa. Järvenpää on jo siirtynyt kehittyvälle tasolle hyvinvointijohtamisen johdonmukaisuudessa ja vahvistuvalla tasolla johtamisvastuussaan. Tulokseen on vaikuttanut päätösten ennakkoarvioinnin selkeä käyttö. Nurmijärven hyvinvointijohtamisen taso tutkittujen muuttujien osalta on heikolla tasolla ja johtamisvastuu siirtymässä kehittyvältä vahvistuvalle tasolle. Tulokseen vaikuttaa vahvistuva funktionaalisen terveyskäsityksen tehokkaampi käyttö. Pornaisen hyvinvointijohtamisen johdonmukaisuus ja johtamisvastuu ovat heikolla tasolla. Tulosta voidaan vahvistaa muuttujien tehokkaamman tietotason nostamisella sekä käyttöönotolla.

Leena Zittling vierailee kokouksessa esittelemässä pro graduaan ja sen havaintoja Keski-Uudenmaan kuntien hyvinvointijohtamisen tasosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä tiedokseen Holistinen hallintomalli hyvinvoinnin vahvistajana -pro gradun tutkimustulokset Tuusulan kunnan ja muiden Keusote-alueen k.untien hyvinvointijohtamisen tasosta

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • merkitä tiedokseen Holistinen hallintomalli hyvinvoinnin vahvistajana -pro gradun tutkimustulokset Tuusulan kunnan ja muiden Keusote-alueen kuntien hyvinvointijohtamisen tasosta.