Kunnanhallitus, kokous 25.2.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Kaavoituksen työohjelma 2019

TUUDno-2019-217

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Perustelut

Taustatietoja koskien tonttivarantoa

Tavoitteena on huolehtia yleiskaavoituksen keinoin siitä, että taajamien rakentaminen, liikenneverkon kehittäminen ja muut maankäytölliset kysymykset on suunniteltu kokonaisuutena. Asemakaavoituksen myötä huolehditaan siitä että, vähintään MAL-aiesopimuksen tavoitteiden ja kunnanvaltuuston hyväksymän vuotuisen asunto-ohjelman lisäksi kaavoitetaan riittävästi tonttivarantoa tulevaa käyttöä varten. Lisäksi työpaikkatonttien saatavuudesta huolehditaan - tavoitteena on työpaikkaomavaraisuuden nostaminen. Tavoitteeseen ei päästä yhden vuoden aikana valmisteltavilla kaavahankkeilla, mutta pitkäjäntei-nen maapolitiikka ja merkittäviin kaavahankkeisiin panostaminen johtavat tavoitteeseen.

Liitteenä on taustatiedoiksi seurantatietoa asemakaavojen lainvoiman saamisesta, tonttivarannosta ja asuntomarkkinoista.

Tonttivaranto on kehittynyt viime vuosina hyvin asemakaavojen lainvoiman saamisen myötä. Tästä johtuen Hyrylän taajaman osalta yhtiömuotoisia pien- ja kerrostalotontteja on riittävästi vastaamaan kysyntään vuosiksi. Keskustan kehittämiseksi ja vetovoiman lisäämiseksi tästä huolimatta on syytä laatia kaavamuutoksia. Omakotitonttejakin on runsaasti, mutta omakotitonttien osalta on syytä vielä kehittää tonttivarantoa, jotta vuosien kuluttua mm. Lahelanpelto II:n rakennuttua ei synny jälleen tilannetta, jolloin ei omakotitontteja olisi tarjolla. Hyrylän tonttivarannossa on edelleen vajetta erityisesti työpaikkatonttien osalta. Tähän vastauksena valmistellaan Sulan työpaikka-alueen, Focus-alueen sekä Kelatien työpaikka-alueen laajentamiseksi asemakaavoja.
Jokelan työpaikka- ja asuintonttivaranto on hyvä. Keskustaan kehitettävien asuinkerrostalojen osalta toteutumattomia tontteja on vielä, mutta rakennusliikkeiden kiinnostuksesta voidaan päätellä, että uusia asemakaavojen muutoksia on syytä valmistella, jotta kerrostalorakentaminen voi jatkua. Työpaikkatont-teja on valmiina asemakaavoitettuna.
Kellokoskella asemakaavat mahdollistavat keskustan kehittämisen sekä yhtiömuotoisten asuntorakenta-misen tonttien toteuttamisen, mutta omakotitontteja ei ole kunnalla myytäväksi. Rajalinnan työpaikka-alue mahdollistaa työpaikkarakentamisen lisäämisen.

Kaavoituksen työohjelma 2019

Kaavoituksen työohjelmalla ohjelmoidaan kuluvan vuoden kaavahankkeet. Työohjelman tulee perustua valtuuston hyväksymään kaavoitussuunnitelma 2019-2023:een, joka on liitteenä. Hankkeet on kaavoitussuunnitelmassa priorisoitu kolmeen eri kategoriaan kiireellisyyden tai oletettujen etenemismahdollisuuksien mukaisesti. Kaavoitussuunnitelman edelleen runsas kärkihankkeiden määrä jättää auki kysymyksiä kaavojen laatimisjärjestyksestä. Kaavojen valmistelujärjestystä ohjataan työohjelmalla.
Liitteenä on kaavoituksen työohjelma 2019. Liitteenä on myös kaavahankkeiden hankekortit, joilla kustakin valmisteltavana olevasta hankkeesta kerrotaan lisätietoja. Työohjelman esitystapaa on muutettu enemmän luettavammaksi ja työmäärää kuvaavammaksi. Työohjelmassa on esitetty viivakaavioin kaavojen arvioitu eteneminen, mutta edelleen aikatauluarvioiden osalta erityisesti maankäyttösopimusneuvotteluihin liittyvä eteneminen on vaikeasti arvioitavissa.

Ottaen huomioon resurssit työohjelmassa kannattaa pitäytyä vain kärkihankkeiden edistämisessä, ellei kuluvana vuonna kunnan omista tarpeista johtuen synny kiireellisiä hankkeita tai kaavoituksen käynnis-tämissopimuksien myötä näin sovita. Vaikkei uusia kärkihankkeita syntyisi, ei ole realistista olettaa, että kaikkia kärkihankkeita voidaan edistää.

Työohjelman toteutumista seurataan ja siitä raportoidaan osavuosikatsauksissa.

Liitteenä
- kaavoitussuunnitelma 2019-2023
– kaavoituksen työohjelma 2019
- hankekortit
- taustatietoja, asuntorakentamisen tilannekatsaus

Ehdotus

Esittelijä

Pia Sjöroos, kaavoituspäällikkö

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että

  • kunnanhallitus hyväksyy kaavoituksen työohjelman 2019.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä kaavoituksen työohjelman 2019.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Henna Lindström ja Terhi Wermundsen olivat asiantuntijoina kokouksessa.

Tiedoksi

kaavoitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.