Kunnanhallitus, kokous 13.8.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 246 Tuusulanjärven ranta-alueiden kehittämisprojekti

TUUDno-2017-579

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Gräsbeck, kaavasuunnittelija

Perustelut

Kuntakehityslautakunta nimesi (KKL § 33/1.3.2017) Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden kehittämisprojektin ohjausryhmän varsinaiseksi jäseneksi Jussi Salosen ja varajäseneksi Klaus Koivusen. Kuntavaalien myötä lautakunnan kokoonpano on muuttunut.

Asian aikaisempi käsittely liitteenä

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Marko Härkönen, kuntakehitysjohtaja

Kuntakehityslautakunta valitsee keskuudestaan varsinaisen sekä varajäsenen ohjausryhmään

Päätös

Kuntakehityslautakunta valitsi keskuudestaan edustajiksi Mika Mäki-Kuhnan ja Klaus Koivusen. Varajäseniä ei valittu.  Kasvatus- ja sivistyslautakunta sekä tekninen lautakunta valitsevat omat edustajansa keskuudestaan.

Valmistelija

Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta nimesi (TL § 39/21.3.2017) Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden kehittämisprojektin ohjausryhmän varsinaiseksi jäseneksi Anne Vähätalon ja varajäseneksi Sari Vilénin. Kuntavaalien myötä lautakunnan kokoonpano on muuttunut.

Asian aikaisempi käsittely liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää valita keskuudestaan varsinaisen jäsenen sekä varajäsenen ohjausryhmään.

Päätös

Tekninen lautakunta valitsi Raimo Stenvallin ja Sari Vilén edustajiksi. Varajäseniä ei valittu.

Perustelut

Kasvatus- ja sivistyslautakunta on velvoitettu nimeämään edustajansa Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden kehittämisprojektin ohjausryhmään.

Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden kehittämisprojektin materiaalia on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Jari Wäre, kehittämis- ja hallintopäällikkö

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää nimetä puheenjohtaja Jussi Salosen edustajakseen Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden kehittämisprojektin ohjausryhmään.

Päätös

Lautakunta päätti yksimielisesti valita edustajikseen puheenjohtaja Jussi Salosen ja jäsen Arto Nätkynmäen.

Valmistelija

  • Samir Abboud, kaavasuunnittelija

Perustelut

Jussi Salosen ja usean muun allekirjoittaman ja 27.1.2017 § 14 jätetyn valtuustoaloitteen pohjalta on vuonna 2017 käynnistynyt erillinen Tuusulanjärven ja –joen ranta-alueiden kehittämisen projekti.

Tuusulanjärvi ympäristöineen on Tuusulan vetovoimaisimpia alueita. Uudenmaan maakuntajärven kuuluisat taiteilijahuvilat, museot, hotellit sekä ravintolat houkuttelevat kävijöitä sekä läheltä että kaukaa. Järven ympäristö on jopa 100 000 asukkaan aktiivisessa virkistyskäytössä. Myös Jokelan sekä Kellokosken valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöt houkuttelevat kävijöitä luokseen.

Tuusulanjärven houkuttelevuutta voidaan huomattavasti kasvattaa lisäämällä olemassa olevien puistojen hoitotasoa, parantamalla järven saavutettavuutta sekä avaamalla järvinäkymiä siellä, missä se on mahdollista. Viheralueiden kehittäminen ja yhteyksien parantaminen lisää asumismukavuutta, nostaa alueen arvoa ja vahvistaa alueen identiteettiä. Tämä on havaittu myös monissa muissa kunnissa, joissa viheralueisiin satsaamisen on havaittu lisäävän turismia ja jopa muuttohalukkuutta.

Tuusulanjärven virkistyskäytön lisäämistä koskeva yleissuunnitelma on nostettu kaavoitussuunnitelmaan kärkihankkeeksi. Tuusulanjärven ja –joen ranta-alueiden kehittämisen projekti on jakaantunut ja jakaantuu useampaan alaprojektiin/toimenpiteeseen, jotka ovat seuraavat
1. Yleissuunnitelman laatiminen
2. Ilmari Kiannon polku
3. Rantareitti Tuuskoto-Kotuntie
4. Sarvikallion virkistysalue
5. Anttilan tilakeskus ak
6. Fjällbon puisto
7. Tuuskodon uimaranta
8. Gustavelundin rantareitti
9. Kotuntie, venevalkama
10. Kelluvan rantareitin toteuttaminen
11. Lintutornireitti järven eteläosaan (esteetön)
12. Kaukjärvenpuiston hoitotason nosto
13. Maisemanhoidolliset toimenpiteet

Valtuusto myönsi vuoden 2017 talousarviossa 200.000 euroa Tuusulanjärven eteläosan kunnostuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Kuluvan vuoden talousarviossa projektille on varattu 600.000 euroa.

Tuusulanjärven ranta-alueiden kehittämistyössä toimii tällä hetkellä ohjausryhmä, johon kuuluvat kansliapäällikkö Harri Lipasti (pj), kuntakehityslautakunnan nimeäminä Mika Mäki-Kuhna ja Klaus
Koivunen, teknisen lautakunnan nimeäminä Sari Vilén ja Raimo Stenvall, kasvatus- ja sivistyslautakunnan nimeäminä Jussi Salonen ja Arto Nätkynmäki, sekä viranhaltijoina
kuntakehitysjohtaja Marko Härkönen, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen johtaja Risto Mansikkamäki, vapaa-aikapalveluiden päällikkö Risto Kanerva, kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski,
yhdyskuntatekniikan päällikkö Petri Juhola, kaavasuunnittelija Samir Abbous (projektipäällikkö) ja kaavoituspäällikkö Pia Sjöroos.

Projektipäällikkö Samir Abbous selostaa kokouksessa projektin vaihetta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kaavasuunnittelija Samir Abboud oli asiantuntijana kokouksessa.

Tiedoksi

kuntakehitys ja tekniikka

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.