Kuntakehityslautakunta, kokous 19.4.2023

§ 35 Tuusulan kunnan elinvoimaohjelma 2023-2030

TUUDno-2022-1873

Valmistelija

  • Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Perustelut

TUSINA TEKOJA - Tuusulan elinvoimaohjelma 2023 - 2030

Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö keino-ohjelmaa.

Kuntalaiset, yrittäjät, järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta.

Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023 - 2030.  Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, työllisyyskehitys, sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, viihtyisyys, identiteetti, vuorovaikutus).

Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy  kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä.  Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta.

Elinvoimaohjelma kolme päätavoitetta ovat:
1. Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti
2. Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti
3. Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille

Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa - tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi.

Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -hallitukselle.

Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta.

LIITE: Tuusulan kunnan elinvoimaohjelma 2023 - 20230

PÄÄTÖSESITYS:

Kuntakehityslautakunta päättää lähettää Tusina tekoja - Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman 2023 - 2030 lausunnoille kasvatus- ja sivistyslautakuntaan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakuntaan, tekniseen lautakuntaan, Keski-Uudenmaan ympäristölautakuntaan sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • lähettää Tusina tekoja - Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman 2023 - 2030 lausunnoille kasvatus- ja sivistyslautakuntaan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakuntaan, tekniseen lautakuntaan, Keski-Uudenmaan ympäristölautakuntaan sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.