Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 19.4.2023

§ 40 Koulu- ja askartelutarvikkeet 2024–2026 (2028), liittyminen Hansel Oy:n tulevaan kilpailutukseen ja sopimukseen

TUUDno-2023-890

Valmistelija

  • Inkeri Kontiola, hankintapäällikkö, inkeri.kontiola@tuusula.fi
  • Satu Grenfors, hallintosihteeri, satu.grenfors@tuusula.fi

Perustelut

Toimivalta

Tuusulan kunnanvaltuuston 10.12.2018 § 150 hyväksymän hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan kunnan talousarvion ja alaisensa yksikön käyttösuunnitelman puitteissa tehtävistä hankinnoista päättää toimialan lautakunta, kun hankinnan kokonaisarvo ylittää 200 000€ (alv 0 %) sopimuskaudella.
 

Taustaa

Tuusulan kunta on liittynyt 20.4.2021 § 39 kasvatus- ja sivistyslautakunnan päätöksellä Hansel Oy:n puitesopimukseen Koulu- ja askartelutarvikkeet 2022-2024 (2026). Hansel Oy on solminut sopimuksen koulu- ja askartelutarvikkeiden toimittamisesta ajalle 25.01.2022-24.01.2024 + 2 vuoden optio. Toimittajana on Lekolar-Printel Oy.

Tuusulan kunnassa koulu- ja askarteluvälineitä hankitaan pääasiassa koulujen ja päiväkotien tarpeisiin. Tilaajaa sitomaton arvio hankinnasta on vuositasolla noin 250 000 euroa (alv 0 %). 


Yhteishankintayksikkö

Julkisten hankintojen osaaminen on syyskuun 2019 alusta koottu yhteen yhtiöön. Jatkossa kaikki julkishallinnon yhteishankinnat kilpailuttaa Hansel Oy. Omistus- ja yritysjärjestelyn myötä Hansel Oy:n omistajat ovat 2.9.2019 alkaen valtiovarainministeriö (65 %) ja Suomen Kuntaliitto ry (35 %).

Hansel Oy on hankintalain (1397/2016) mukainen yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia sen kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua. 

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.
 

Koulu- ja askartelutarvikkeet 2024-2026 (2028)

Hansel Oy:n Koulu- ja askartelutarvikkeet puitejärjestely päättyy 1.1.2024. Hansel Oy on alkanut valmistella hankinnasta uutta kilpailutusta. Tavoitteena on, että uusi puitesopimus on asiakkaiden käytettävissä 2.1.2024.

Liittyminen Hanselin yhteishankintaan on mahdollista 12.5.2023 saakka. Tulevaa puitesopimusta voivat hyödyntää ennakkoon liittyneet asiakkaat. 

Tulevan yhteishankinnan kautta on mahdollista hankkia koulu-, kuvataide-, käsityö- ja askartelutarvikkeet sekä niiden tilaamiseen ja toimittamiseen liittyvät palvelut.

Puitejärjestely tulee sisältämään seuraaviin tuoteryhmiin kuuluvia tuotteita:
 

  • Koulutarvikkeet: vihot, kynät, kumit, liimat, sakset, teroittimet, viivaimet, kopiopaperit, kansiot, nitojat, kirjamuovit jne. 
  • Askartelutarvikkeet: askartelupaperit ja -kartongit, askartelumateriaalit, savet, askartelumassat, helmet jne. 
  • Kuvataidetarvikkeet: siveltimet, maalit ja maalaustarvikkeet, piirustus- ja maalauspaperit, värikynät, liidut jne. 
  • Käsityötarvikkeet: kankaat, langat, ompelutarvikkeet, ompelusakset jne.
     

Yhteishankinta kohdennetaan erityisesti päiväkotien, koulujen ja esim. palvelutalojen tarpeisiin.

Sopimuskausi on 02.01.2024 - 01.01.2026 + 2 vuoden optio. 
 

Yhteishankinnan edut

  • Prosessisäästöissä usean kuukauden työpanos
  • Turvaat organisaatiosi hankintojen lainmukaisuuden
  • Valmiiksi kilpailutetut edulliset hinnat asiakkaiden yleisimmin käyttämille tuotteille
  • Hansel valvoo hintatason toteutumista ja tuotteiden saatavuutta koko sopimuskauden ajan
  • Hanselin asiantuntijoiden tuki sopimuskauden aikana
  • Laaja valikoima vastuullisesti tuotettuja tuotteita
     

Hansel Oy on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka tavoitteena on säästää yhteiskunnan varoja lisäämällä tuottavuutta valtion, kuntien, korkeakoulujen ja seurakuntien hankintatoimeen. Toiminta rahoitetaan sopimustoimittajilta perittävällä palvelumaksulla, joka perustuu tehtyihin hankintoihin. Palvelumaksu on keskimäärin 1 % hankinnan arvosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • että Tuusulan kunta liittyy Hansel Oy:n tulevaan tarjouskilpailuun  Koulu- ja askartelutarvikkeet 2024-2026 (2028), ja tarjouskilpailun perusteella solmittavaan sopimukseen koko sopimuskauden ajaksi. 

  • valtuuttaa hankintapäällikön täyttämään sähköisen sitoumuksen verkkopalvelussa Hansel Oy:n yhteishankintaan liittymisestä tähän yhteishankintasopimukseen.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.