Kunnanhallitus, kokous 5.2.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Kirkonkylän koulun nimeäminen Aleksis Kiven kouluksi, aloite

TUUDno-2018-108

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Wäre, kehittämis- ja hallintopäällikkö

Perustelut

Valt § 34/14.3.2016 

Timo Huhtaluoma esitti seuraavan Tuusulan valtuuston keskiryhmän, Keskustan Hyrylän paikallisyhdistyksen ja Keskustan Tuusulan kunnallisjärjestön aloitteen:  ”Suomi täyttää v. 2017 100 vuotta. Tuusulassakin ollaan juhlavuoteen liittyen tekemässä ehdotuksia tilaisuuksista, järjestelyistä ym. Aleksis Kivellä ei ole Tuusulassa koulua (Helsingissä ja Siuntiossa on), tietä (Suomessa on kymmenkunta Aleksis Kiven tietä tai -katua) tai muuta näyttävää kohdetta. Aleksi Kiven tuotannossa liikutaan myös Tuusulan seuduilla, esim. Seitsemässä veljeksessä. Kansalliskirjailija Aleksis Kivi eli viimeiset kuukaudet Tuusulassa ja hautajaiset pidettiin nykyisen Kirkonkylän koulua lähellä sijaitsevassa Saksan talossa.

Keskustan Hyrylän paikallisyhdistys ja Keskustan Tuusulan kunnallisjärjestö ehdottavat, että vuonna 2017 Kirkonkylän koulu nimettäisiin Aleksis Kiven kouluksi. Tällöin näkyvyys tulisi hyvin esille, koska koulu on vilkkaiden teiden risteyksessä.”

Päätös  Aloite päätetiin lähettää kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

---

Nimistötoimikunta 11.5.2016, lausunto

Nimistötoimikunta on kokouksessaan 11.5.2016 käsitellyt 14.3.2016 tehtyä valtuustoaloitetta, jossa ehdotetaan Kirkonkylän koulun nimen muuttamista Aleksi Kiven kouluksi. Nimistötoimikunta toteaa seuraavaa:
Aloitteessa huomioidaan aivan oikein Aleksis Kiven suuri merkitys suomalaiselle kulttuurille ja kirjallisuudelle. Aleksis Kiven muisto elää Tuusulassa monella tavalla. Täällä on Aleksis Kiven kuolinmökki, jonka läheisyydessä on Aleksis Kiven kuja. Kirkkomaalla on Aleksis Kiven hauta ja hautamuistomerkki ja Hyrylän keskustassa Jääkärinpuistossa Metsänpoika-patsas, joka pystytettiin Aleksis Kiven syntymän 150-vuotispäivänä 10.10.1984. Tuusulan alueella Aleksis Kiven tuotantoon perustuvaa nimistöä on Jokelassa Pertun alueella. Myös naapurikunnissa Keravalla ja erityisesti Nurmijärvellä Aleksis Kiveä ja hänen tuotantoaan on myös nimistössä muistettu monin tavoin. 

Kirkonkylän koulu on vuosikymmenien aikana vakiintunut nimi koululle, joka on Tuusulan Kirkonkylässä. Kirkonkylän kouluja on Suomessa paljon, mutta nimi kuvaa koulun sijaintia Tuusulassa hyvin. Koulun opettajilta on tiedusteltu heidän kantaansa, ja opettajien mielestä nimen muuttaminen tuntuisi keinotekoiselta. Muutos aiheuttaisi paljon työtä uuden nimen käyttöönotossa ja vakiinnuttamiseksi.  Myös Kotimaisten kielten keskuksen yleiskanta nimien muutoksiin on, ettei toimivia ja tunnettuja nimiä muutettaisi ilman painavia perusteita. 

Nimistötoimikunta arvostaa esitysten tekijöiden tavoin Aleksis Kiven merkitystä ja toivoo, että kansalliskirjailijamme nimi säilyy edelleen keskeisenä osana alueemme ja koko Suomen kulttuurihistoriaa. Edellä mainituin perustein nimistötoimikunta kuitenkin suosittaa, ettei Kirkonkylän koulun nimeä muuteta, vaan Kiven elämäntyötä kunnioitetaan muilla tavoin. 

---

23.1.2018 Kasvatus- ja sivistyslautakunta

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan vastaus aloitteeseen:

Tuusulassa koulut on nimetty perinteisesti koulun sijaintialueen mukaan. Tällöin koulun sijainti on helposti hahmotettavissa kuntalaisille ja tarvittaessa myös esim. pelastushenkilöstölle hätätilanteissa.

Kirkonkylän koulu on vuosikymmenien aikana vakiintunut nimi koululle, joka on Tuusulan Kirkonkylässä. Kirkonkylän kouluja on Suomessa paljon, mutta nimi kuvaa koulun sijaintia Tuusulassa hyvin.

Nimistölautakunta on 11.5.2016 päivätyssä lausunnossaan päätynyt suosittelemaan, että koulun nimeä ei lähdetä muuttamaan. Lausunnon mukaan yleiskantana on, ettei toimivia ja tunnettuja nimiä lähdettäisi muuttamaan ilman painavia perusteita. Kasvatus- ja sivistyslautakunta tukee omalta osaltaan nimistölautakunnan näkemystä asiassa ja esittää koulun nimen säilyttämistä edelleen Kirkonkylän kouluna.

Ehdotus

Esittelijä

Virpi Lehmusvaara tuulehmuvi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • hyväksyä esittelytekstin mukaisen vastauksen valtuutettu Timo Huhtaluoman esittämään Tuusulan valtuuston keskiryhmän, Keskustan Hyrylän paikallisyhdistyksen ja Keskustan Tuusulan kunnallisjärjestön aloitteeseen
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Timo Huhtaluoman esittämään Tuusulan valtuuston keskiryhmän, Keskustan Hyrylän paikallisyhdistyksen ja Keskustan Tuusulan kunnallisjärjestön aloitteen 14.3.2016 § 34 tulleen käsitellyksi.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jari Wäre, kehittämis- ja hallintopäällikkö

Perustelut

   

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä esittelytekstin mukaisen vastauksen valtuutettu Timo Huhtaluoman esittämään Tuusulan valtuuston keskiryhmän, Keskustan Hyrylän paikallisyhdistyksen ja Keskustan Tuusulan kunnallisjärjestön aloitteeseen
  • ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Timo Huhtaluoman 14.3.2016 § 34 esittämän Tuusulan valtuuston keskiryhmän, Keskustan Hyrylän paikallisyhdistyksen ja Keskustan Tuusulan kunnallisjärjestön aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.