Kunnanhallitus, kokous 5.2.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 YIT Rakennus Oy, lyhytaikainen korkotukilainahakemus, lausunto

TUUDno-2017-1318

Valmistelija

  • Outi Hämäläinen, asuntotoimenpäällikkö

Perustelut

YIT Rakennus Oy ja Auratum Vuokra-asunnot Oy ovat sopineet Tuusulan Joke-lassa sijaitsevalla Jokelan asemakaava-alueella osoitteessa Asemapäällikönkuja 2 (kiinteistö 858-2-6008-7) sijaitsevan hankkeen toteuttamisesta vuokratalotuotan-toon.  Hanke käsittää 25 kerrostaloasuntoa.  Hankkeelle haetaan ARAn lyhytai-kaista 10 vuoden korkotukea.  YIT Rakennus Oy pyytää kunnalta lausuntoa hankkeen korkotukilainahakemuksen liitteeksi.

Hallituksen esityksessä eduskunnalle laiksi vuokratalojen rakentamislainojen ly-hytaikaisesta korkotuesta (HE 76/2016) todetaan korkotukilainan hyväksymistä koskevassa pykälässä 8, että ennen korkotukilainan hyväksymistä koskevan päätöksen tekemistä olisi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn kuul-tava hakemuksen kohteena olevan vuokratalon sijaintikuntaa. Toisin kuin nykyi-sessä korkotukimallissa, lyhytaikaisen korkotukilainan hyväksyminen ei edellyt-täisi kunnan puoltavan vuokratalohanketta.  ARAn olisi kuitenkin kuultava vuok-ratalon sijaintikuntaa vuokratalon tarpeellisuudesta ja otettava kunnan lausun-nossa esitetyt näkökohdat huomioon päättäessään, hyväksyykö se lainan korko-tukilainaksi vai ei.  Kunta voisi lausunnossaan ottaa kantaa esimerkiksi vuokrata-lon tarpeellisuuteen suhteessa talon sijaintialueen ja koko kunnan asuntomarkki-natilanteeseen.

Lausuntonaan kunta viittaa ARAlle joulukuussa 2017 lähettämäänsä asuntomark-kinaselvitykseen, jonka mukaan Tuusulan kunnan kautta vuokra-asuntoa hakee noin 350 ruokakuntaa ja kaikki asuntotarjoajat mukaan lukien yli 560 ruokakun-taa.  Vuokra-asuntojen kysyntä painottuu Etelä-Tuusulaan, mutta Jokela on rai-deliikenteeseen tukeutuva alue.  Suunniteltu vuokratalo sijaitsee Jokelan keskus-tassa kaupallisten ja muiden palvelujen välittömässä läheisyydessä.

Tuusulan kunta tavoittelee asuntorakentamisessa monipuolisuutta niin talotyyp-pien kuin hallinta- ja rahoitusmuotojenkin suhteen.  ARA-tuotantona hanke takai-si rakentamis- ja asumiskustannusten kohtuullisuuden.  Kunnan oma vuokratuo-tanto on toteutettu ARAn pitkäaikaisen korkotukilainoituksen turvin ja kuntayhti-öllä on suunnitteilla rakentaa Jokelaan lähivuosina noin 70 vuokra-asuntoa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää todeta lausuntonaan, että

  • YIT Rakennus Oy:n esittämän lyhytaikaisen korkotukivuokratalohankkeen toteuttamiselle ei ole kunnan näkökulmasta esteitä.

____________

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Kari Friman Veikko Seunan ja Jussi Salosen kannattamana esitti, että YIT Rakennus Oy:n lyhytaikainen korkotukilainahakemus hylätään.

Koska oli tehty kannatettu muutosesitys, oli asia ratkaistava äänestämällä. Puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Frimanin tekemää muutosesitystä, äänestävät "ei".

Suoritetussa äänestyksessä annettii 8 jaa-ääntä (Jani Peltonen, Mika Mäki-Kuhna, Outi Huusko, Karita Mäensivu, Johanna Sipiläinen, Sami Tamminen, Arto Lindberg ja Lilli Salmi) ja 5 ei-ääntä (Ari Nyman, Kari Friman, Jussi Salonen, Ulla Rosenqvist ja Veikko Seuna).

Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi.

Päätös

Kunnanhallitus päätti todeta lausuntonaan, että

  • YIT Rakennus Oy:n esittämän lyhytaikaisen korkotukivuokratalohankkeen toteuttamiselle ei ole kunnan näkökulmasta esteitä.

Tiedoksi

ARA, asuntopalvelut, maankäyttö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.