Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 25.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Päiväkoti Martta Wendelin, asemakaavaehdotus, lausunto

TUUDno-2018-1244

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on 18.3.2019 § 95 päättänyt asettaa Päiväkoti Martta Wendelin, asemakaavan ehdotus nro 3584, MRA 27 §:n mukaisesti nähtäville. Kuntasuunnittelu/kaavoitus pyytää kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta ko. kaavasta lausunnon 3.5.2019 mennessä. Ehdotus on nähtävillä 28.3.-26.4.2019.

Asemakaava koskee rakentamatonta aluetta, joka sijaitsee Hyrylän eteläosassa Pähkinämäentien varressa, Tuusulanväylän länsipuolella, Mikkolan koulun ja Hyrylän koulukeskuksen välissä. Kaavaratkaisu mahdollistaa uuden päiväkotirakennuksen rakentamisen. Päiväkoti korvaa valmistuttuaan yhdessä Kirkonkylän kampuksen kanssa nykyisiä, palveluverkosta poistuvia, huonokuntoisia päiväkoteja: Mikkola, Etelärinne, Mattila, Hyrylä, Väinölä ja Kievari. Päiväkodin sijainti on valittu kunnan palveluverkkoon liittyvien päätösten pohjalta.

Päiväkotihankkeen taustalla on Tuusulan kunnan valtuuston 12.11.2018 § 124 mukainen päätös Tuusulan kunnan palveluverkkosuunnitelmasta ja Tuusulan kunnan palveluverkon kehittäminen vuosina 2019–2026. Uudisrakennuksena toteutettava päiväkoti Martta Wendelin on yksi varhaiskasvatuspalvelujen keskeisistä kunnallisista palvelutuotantohankkeista.

Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa uusi terveellinen ja turvallinen päiväkoti, mikä on hyvin saavutettavissa jalankulkijoille ja pyöräilijöille sekä julkisella liikenteellä että autolla. Tavoitteena on kaavassa huomioida melusuojaus liikennemelua vastaan sekä suunnittelualueen sijainti pohjavesialueella.

Kaavaratkaisu edesauttaa kunnan strategisten tavoitteiden toteutumista siten, että Tuusulasta kehittyy erityisesti varhaiskasvatuksen ja koulutuksen kärkikunta. Kaava mahdollistaa myös elinvoiman vahvistumisen keskustojen monipuolisia palveluita ja viihtyvyyttä kehittämällä. Kaavan toteutumisen myötä uudistamme ja tehostamme kunnan palveluverkkoa kuntalaislähtöisesti päämääränä modernit, terveet ja turvalliset toimintaympäristöt sekä kohtaamisten mahdollistaminen.

Suunnittelualue on noin kaksi hehtaaria. Yleisten rakennusten korttelille on osoitettu 5 000 k-m2 kerrosalaa. Rakennus tulee suunnitella Tuusulanväylän suuntaisena niin, että sen länsipuolelle muodostuu melulta suojaisa piha-alue. Rakennuksen arkkitehtuurin laatuun on kiinnitetty huomiota kaavamääräyksissä. Kaavassa on annettu määräykset myös melunhallintaan, pohjaveden huomioimiseen, ajoliittymään ja istutuksiin liittyen. Päiväkotikorttelin eteläpuolelle on osoitettu kaavassa uusi jalankulun ja pyöräilyn reitti sekä pohjoispuolelle olemassa oleva yhteys, jotka yhdistävät joukkoliikennereitit ja palvelut mahdollisimman sujuvasti.

Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kunnalle kustannuksia ilman arvonlisäveroa seuraavasti: päiväkodin rakentamiskustannukset ovat arviolta 9,057 M€ ja kunnallistekniikan toteutuksen kustannukset ovat arviolta 800 000 €. Kunnan kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 10 miljoonaa euroa. Asemakaava nostaa maanarvoa suunnittelualueella.

Tuusulan kunta omistaa suurimman osan suunnittelualueesta. Suunnittelualueen eteläosa on yksityisomistuksessa. Maankäyttökorvauksista sovitaan maanomistajan kanssa käytävissä maapoliittisissa neuvotteluissa.

Asemakaava on tullut vireille osallistumis- ja arviointisuunnitelman kuulutuksen yhteydessä 19.9.2018. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut MRL:n 30 §:n kuulemistarkoituksen mukaisesti nähtävillä 20.9.-19.10.2018 välisenä aikana. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ei saatu kirjallisia mielipiteitä, viranomaisilta saatiin kuusi lausuntoa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto:

Tuusulan varhaiskasvatuksessa on tehty ansiokasta työtä lasten luontaisen liikkumisen edistämiseksi. Tästäkin näkökulmasta on huolehdittava, että alueen pihapiiristä löytyy aluevaraus ja riittävästi tilaa, jossa leikkiä ja liikkua turvallisesti hoitopäivän aikana. Martta Wendelin päiväkodista tulee rakentaa kohde, jossa pienten lasten liikkumiseen on kiinnitetty erityistä huomiota ja joka toimii esimerkkinä erityisen kekseliään ja liikkumista edistävän yksikön mallista, joka on toteutettu kustannustehokkaasti.

Päiväkoti on kooltaan kymmenryhmäinen päiväkoti, jossa työntekijöitä tulee olemaan yhteensä 45-55 henkilöä. Lautakunta katsoo, että on tilojen kokopäiväinen käyttö on tärkeää ja päiväkodin tulee tarjota alueen asukkaille tiloja ilta- ja viikonloppukäyttöön.

Suunnittelualue on Tuusulan kulttuurimaisema ja rakennuskanta -selvityksessä osoitettu rakennetuksi kulttuurialueeksi, jonka eteläpuolella on säilynyt Hyrylän vanhaa kylätonttia, jossa on sijainnut Gästgifvarsin ratsutila ja kievari. Nykyisin paikalla oleva Viksbergin tila on syntynyt Gästgifvarsin 1700-luvun lopulla tapahtuneen jakamisen yhteydessä. Tilan päärakennuksen vanhin osa on vuodelta 1820. Lisäksi pihalla on muutama vanha aita sekä vuonna 1793 rakennettu kaksikerroksinen piharakennus. Alueella on muinaisjäännöksiä ja pihapiiri on kokonaisuudessaan merkitty muinaisjäännösalueeksi. Tuusulan kulttuurimaisema ja rakennuskanta -selvityksessä Rusthollin pihapiiri on arvotettu korkeimpaan arvoluokkaan 1. Se on säilyttänyt hyvin alkuperäiset ominaispiirteensä ja on erittäin merkittävä maisema-, rakennuskulttuuri- ja muinaismuistoalue. Suunniteltu päiväkotirakennus ei ulotu eteläpuolella sijaitsevan Viksbergin eli Rusthollin pihapiiriin, mutta on varmistettava etteivät tilan pihapiirin arvot vaarannu.

Tuusulan kunnan tilapalveluiden hankesuunnitelmassa on linjattu rakennuksen nimeäminen Päiväkoti Martta Wendeliniksi Tuusulassa asuneen ja työskennelleen taiteilija Martta Wendelinin (1893-1986) mukaan. Rakennuksen arkkitehtuurin tulee ilmentää rakennuksen käyttötarkoitusta, ja Wendelinin taiteen tulee näkyä teemallisesti rakennuksen ja piha-alueiden jäsentelyssä esim. värityksen tai julkisivuaiheiden muodossa. Asemakaavassa osoitettu pohjoinen jalankulun ja pyöräilyn yhteys on nimetty Martta Wendelinin poluksi. Kaava-alueen eteläosan jalankulun ja pyöräilyn yhteyden nimestä on järjestetty nimikilpailu Mikkolan koulussa ja Mikkolan päiväkodissa. Nimeksi valikoitui Tarulinnanpolku.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää antaa Päiväkoti Martta Wendelin asemakaavan ehdotuksesta nro 3584 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.