Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 25.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 BMX -rata Tuusulaan, tarveselvitys

TUUDno-2019-815

Valmistelija

  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi

Perustelut

Vapaa-aikapalvelut on edistänyt BMX-ratahanketta osana urheilukeskuksen kehittämistä. Mahdollisesta hankkeesta on laadittu tarveselvitys (Katariina Laakkonen Consulting), joka sisältää lajista, välineistöstä, radan rakentamisesta ja kustannuksista sekä toiminnan järjestämisestä koostetut tiedot. Tarveselvitys sisältää ehdotuksen hankkeen toteutusvaiheista ja alustavan aikataulun mahdollisesta toteutuksesta.

Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä kaksi viralliset mitat täyttävää BMX-rataa, Helsingissä ja Espoossa. Helsingin radan käyttö perustuu sopimukseen ja käyttöaikoihin, Espoon rata on vapaampaan käyttöön perustuva lähiliikuntapaikka.

BMX -pyöräilyä harrastetaan eri muodoissa. Kaksi pääsuuntausta ovat Freestyle (temppupyöräily) sekä Racing (pyöräkrossi). Teetetty selvitys koskee BMX Racingia. BMX laji sopii hyvin lapsille ja nuorille, kokeilun voi aloittaa tavallisella polkupyörällä ja lajissa opitut taidot lisäävät mm. tasapainoa, pyörän hallintataitoja ja ryhmässä ajamista (ote selvityksestä).

Kuntakehitys- ja tekniikka –toimialan kanssa on neuvoteltu pohjatutkimuksen teettämisestä radan mahdolliselle sijaintipaikalle. Pohjatutkimus on tarkoitus tehdä vuoden 2019 aikana ja sillä voi olla vaikutusta radan rakentamiskustannuksiin ja rakentamisaikatauluun. BMX -radan toteutuksen suunnitteluun palataan investointisuunnitelman ja talousarvion laadinnan yhteydessä. Aikaisintaan radan rakentaminen voi alkaa asuntomessujen jälkeen, syksyllä 2020.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää 

  • merkitä tarveselvityksen ja alustavan esittelyn tiedoksi
  • esittää kunnanahallitukselle hankesuunnitelmaan etenemistä
  • käsitellä hanketta tulevan talousarvion ja taloussuunnitelman käsittelyn yhteydessä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Kokouksessa asiaa esittelemässä Katariina Laakkonen, Katariina Laakkonen Consulting/BMX Helsinki, Espoo Bike Club/Suomen Pyöräily ry sekä Marko Ruti, olosuhdejohtaja, Kisakalliosta.