TUUDno-2025-1875
Elintarvikelain 56 §:n mukaan valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikkeiden valmistuksen, jos elintarvikehuoneisto on sellainen, että sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa terveysvaaraa eikä terveysvaaraa voida muilla tavoin estää. Kielto voidaan määrätä väliaikaiseksi epäkohdan korjaamisen ajaksi.
Toimija Dopar Pizza Ravintola osoitteessa Pihlajatie 2, 04480 Haarajoki on siivonnut tiloja ja puhdistanut laitteita sekä siivousvälineitä. Ne epäkohdat, joiden perusteella elintarvikkeiden valmistus ja myynti kiellettiin 5.9.2025, on korjattu siten, että kielto voidaan purkaa.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Dopar Pizza Ravintola valmistaa ja tarjoilee ravintola-annoksia toimipaikassa. Toimijalle annettiin 5.9.2025 elintarvikelain (297/2021) 56 §:n mukainen määräys, jolla kiellettiin elintarvikkeiden valmistus ja myynti osoitteessa Pihlajatie 2, 04480 Haarajoki.
Elintarvikehuoneiston tiloihin tehtiin tarkastus 5.9.2025. Tarkastuksella havaittiin, että huoneiston puhtaanapitoa oli laiminlyöty siten, että elintarviketurvallisuus vaarantuu. Tiloihin, kalusteisiin, välineisiin ja laitteisiin oli kertynyt pinttynyttä likaa. Varastotilojen, keittiön ja siivousvälinevaraston lattiapinnoille on kerääntynyt runsaasti likaa. Varastotilan kattoon on kerääntynyt epäpuhtautta. Keittiön seinäpinnoille on kerääntynyt epäpuhtautta ja rasvalikaa. Kylmälaitteiden sisä- ja ulkopinnoilla on pinttynyttä epäpuhtautta. Vetolaatikoston tiivisteet olivat tummuneet liasta. Kylmäkaapin sisällä oli pakaamaattomia vanhentuneita vihanneksia. Elintarvikehuoneiston siivousvälineet olivat likaisia ja niitä säilytettiin epähygieenisesti. Siivousvälinevarastossa säilytettiin toimintaan kuulumattomia tavaroita. Tarkastuksella havaittiin, että toimija ei ole tehnyt lainkaan omavalvontaan kuuluvaa lämpötilakirjanpitoa ja toimijalla ei ollut esittää lainkaan kirjallista omavalvontajärjestelmää.
Havainnot seurantatarkastukselta
Tiloihin tehtiin toimijan pyynnöstä tarkastus 9.9.2025. Tarkastuksella havaittiin, että tiloja oli siivottu ja laitteita oli puhdistettu sekä toimintaan kuulumattomia tavaroita oli poistettu tiloista. Siivousvälineitä oli puhdistettu ja myös uusittu. Toimijalle annettiin seurantatarkastuksella Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen omavalvontapohja, jota toimija voi hyödyntää omavalvovontajärjestelmän laatimisessa. Omavalvonta ja sen noudattaminen tarkastetaan seuraavan tarkastuksen yhteydessä toimijalle annetun määräajan jälkeen. Tarkastuksella todettiin, että ravintolatoiminnan voi aloittaa, mutta puhtaanapitoon tulee kiinnittää myös jatkossa erityistä huomiota.
Terveysvalvonnan päällikön päätös
Terveysvalvonnan päällikkö päättää purkaa Dopar Pizza Ravintola:lle (Pihlajatie 2, 04480 Haarajoki, y-tunnus: 3363645-1) annetun elintarvikelain 56 §:n mukaisen kiellon ja lopettaa asian käsittelyn.
Täytäntöönpano
Terveysvalvonnan päällikön edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.
Päätöksen perustelut
Tarkastuksella 9.9.2025 todettiin, että toimija on noudattanut päätöksessä esitettyjä velvoitteita. Elintarvikehuoneiston tiloja oli siivottu, laitteita ja välineitä oli puhdistettu ja ylimääräiset tavarat oli poistettu tiloista.
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki 297/2021 § 6, 15, 56
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 virallisesta valvonnasta
Hallintolaki 434/2003
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö, (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 10.6.2025 § 69)
Liitteet:
1. Tarkastuskertomus 5.9.2025 Dopar Pizzeria Järvenpää.
Lisätietojen antaja
Terveystarkastaja Meeri Kumlin (puh 040 314 4715, meeri.kumlin@tuusula.fi)
Päätös on lähetetty toimijalle tiedoksi sähköpostitse.