§ 12 Tuusulan kunta, ympäristöluvan mukaisen pohjavesitarkkailun lopettaminen, Lahelanpelto II, Tuusula

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2019-1993

Päätöspäivämäärä

1.7.2025

Päätöksen tekijä

Ympäristövalvontapäällikkö

Päätöksen peruste

Kts. jäljempänä.

Kuvaus

Hakija

Tuusulan kunta,​

PL 60,​

04301 Tuusula

Puhelinvaihde: 09 87181

Asia

Pohjavesitarkkailun peruste

Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta on päätöksellään 8.9.2020 § 100 myöntänyt Tuusulan kunnalle ympäristöluvan maasta kaivettujen stabiloitujen maa-​ainesten hyödyntämiseen Tuusulan kunnan Lahelanpelto II asemakaava-​alueella sijaitsevilla kiinteistöillä 858-​407-​3-​372,​858-​11-​9903-​20,​858-​11-​2279-​1,​858-​11-​2280-​1ja 858-​11-​2281-1.

Ympäristöluvan lupamääräyksellä 12 on edellytetty tarkkailemaan toiminnan pohjavesivaikutuksia erikseen hyväksyttävän tarkkailusuunnitelman mukaisesti. Pohjaveden tarkkailusuunnitelma on hyväksytty viranhaltijapäätöksellä 26.10.2020 § 18. Lupamääräys 12 edellyttää muun muassa, että pohjavesitarkkailua on jatkettava vähintään kolmen vuoden ajan ja, että luvan haltija voi kolmen vuoden päästä tarkkailun aloittamisesta esittää ympäristönsuojeluviranomaiselle tarkkailun lopettamista, jos pohjaveden laadussa ei ole tapahtunut heikkenemistä.

Esitys pohjavesitarkkailun lopettamiseksi

Tuusulan kunta on toimittanut 1.10.2024 Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen kyseisestä ympäristöluvan mukaisesta pohjavesitarkkailusta tehdyn yhteenvedon vuosilta 2020-2023 (AFRY 25.3.2024) ja esittänyt, että pohjavesitarkkailu lopetetaan.

Toimitetussa tarkkailuraportissa (AFRY 25.3.2024) kerrotaan muun ohella, että tarkkailupisteinä oli kaksi yksityistä kaivoa sekä pohjavesiputki. Raportin mukaan tarkkailu toteutettiin tarkkailusuunnitelman mukaisesti näistä tarkkailupisteistä yhteensä kuusi kertaa kolmen vuoden aikana. Tarkkailu on tehty syksyisin ja keväisin syksystä 2020 kevääseen 2023. Toisen yksityisen kaivon vettä käytetään kastelu-/pesuvetenä taloudessa ja toisen kaivon vettä talousvetenä. Toinen yksityisistä kaivoista sijoittuu rakennettavan asemakaava-alueen työmaan keskelle ja kaivon ympäristössä oli kolmen vuoden ajalla jatkuvaa rakentamista. Pohjavesiputkesta purkautui paineellinen pohjavesi ja siihen asennettiin korkeampi putken jatkopala.

Ennen nyt käsillä olevaa ympäristöluvan mukaista pohjavesitarkkailua alueella on tehty pohjaveden tarkkailua Lahelanpelto II alueen stabilointityön aikana vuosina 2017–2019 viidestä havaintopisteestä.

Ympäristöluvan mukaisen tarkkailun (AFRY 25.3.2024) yhteenvetona ja johtopäätöksinä todetaan muun muassa seuraavaa:

Lahelanpelto II asemakaava-alueelle on läjitetty alueelta kaivettuja stabiloituja maa-aineksia kahteen eri sijaintiin. Pohjavesitarkkailua tehtiin kolmen vuoden ajan (2020–2023) läjittämisen vaikutusten arvioimiseksi. Näytteitä otettiin kolmesta tarkkailupaikasta kaksi kertaa vuodessa. Kolmen vuoden tarkkailujakson aikana alueella oli stabiloidun massan läjitystoiminnan lisäksi käynnissä paljon asemakaava-alueen muuta rakentamista. Stabiloinnissa käytetty sideaine koostuu yhdisteistä, jotka sisältävät mm. kalsiumia ja sulfaattia. Stabilointiyön aikana tehdyn pohjavesitarkkailun yhteydessä (2017–2019) havaittiin kalsium-, sulfaatti-, kloridi- ja natriumpitoisuuksien nousua joissakin asemakaava-alueella sijainneissa havaintopaikoissa, samoin muutamien metallien pitoisuuksien todettiin olleen koholla ajoittain.

Vuosina 2020–2023 tarkkailun aikana sulfaattipitoisuudet laskivat asemakaava-alueella sijaitsevassa yksityisessä kaivossa ja pysyivät samalla pohjavesiputkessa sekä asemakaava-alueen ulkopuolella sijaitsevassa kaivossa. Kalsiumpitoisuudet vaihtelivat jonkun verran kaikissa tarkkailupisteissä, mutta laskivat hieman asemakaava-alueella sijaitsevassa kaivossa.

Metallipitoisuuksista todettiin raudan, mangaanin ja alumiinin talousveden laatuvaatimukset ylittäviä pitoisuuksia kahdessa tutkimuspisteessä (asemakaava-alueella sijaitseva yksityinen kaivo ja pohjavesiputki) ensimmäisellä tarkkailukerralla. Seuraavilla näytteenottokerroilla alumiinin pitoisuus asemakaava-alueen rengaskaivossa oli laskenut alle talousveden laatuvaatimuksen ja pohjavesiputkessa ei todettu enää laatuvaatimuksen ylityksiä raudan osalta. Asemakaava-alueella sijaitsevassa rengaskaivossa raudan ja mangaanin pitoisuudet ylittivät laatuvaatimukset useammalla näytteenottokierroksella. Asemakaava-alueella sijaitsevan yksityisen kaivon vettä ei käytetty säännöllisesti tarkkailujakson aikana ja veden pinnalla havaittiin metalleista johtuvaa kalvoa. Myös kyseisen rengaskaivon sijoittuminen työmaa-alueen keskelle ja sen ympärillä tapahtuvan rakentamisen voidaan arvioida vaikuttaneen kaivon veden metallipitoisuuksien kohoamiseen.

Asemakaava-alueen itäpuolella, lähimpänä vedenottamoa sijaitsevassa tarkkailupisteessä ei todettu kohonneita metallipitoisuuksia ja muuten tarkkailtujen parametrien pitoisuudet pysyivät melko stabiileina lukuun ottamatta vaihteluita nitraatti- ja ammoniumtypen pitoisuuksissa. Kyseinen kaivo sijaitsee peltojen ympäröimänä, mikä voi myös vaikuttaa typpiyhdisteiden esiintymiseen kaivossa.

Tulosten perusteella stabiloitujen massojen läjittämisen vaikutusta pohjaveteen ei erikseen ollut havaittavissa. Sulfaatin ja kalsiumin pitoisuudet eivät kohonneet tarkkailujakson aikana, asemakaava-alueella sijaitsevassa yksityisessä kaivossa ko. aineiden pitoisuudet laskivat jonkin verran. Kohonneet metallipitoisuudet kyseisessä kaivossa voivat johtua myös kaivon vähäisestä käytöstä ja muusta maaperää häirinneestä työstä kaivon välittömässä läheisyydessä. Asemakaava-alueen itäpuolella sijaitsevassa kaivossa todettuihin vaihteleviin natrium- ja ammoniumtyppipitoisuuksiin voi vaikuttaa myös kaivon sijainti peltomaiden keskellä.

Jatkotoimenpiteille ei arvioida tarkkailun tulosten perusteella olevan tarvetta.

Kuuleminen ja lausuntopyynnöt

Asian vireilläolosta ei ole kuultu tai tiedotettu. Asian vireilläolosta kuuleminen ja tiedottaminen on katsottu tässä tapauksessa ilmeisen tarpeettomaksi, kun otetaan huomioon tehdyn pohjavesitarkkailun tiedot ja yhteenvetoraportissa olevat johtopäätökset tarkkailun tuloksista.

Samoilla perusteilla asian vireilläolosta ei ole myöskään pyydetty lausuntoja, koska se ei ole ollut tarpeen asian lisäselvittämiseksi tai ympäristönsuojelulain (527/2014, YSL) 42 §:n tarkoittamien lausunnonantajien edustaman yleisen edun valvomiseksi.

 

Lisätietoja ja valmistelija: ympäristötarkastaja Ville Hämäläinen puh. 040 314 4730.

Päätös

Päätän, että ympäristöluvan (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 8.9.2020 § 100) edellyttämä pohjavesitarkkailu voidaan lopettaa.

Päätöksen perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014, YSL) 62 §:n perusteella ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset päästöjen ja toiminnan tarkkailusta sekä toiminnan vaikutusten tarkkailusta.

Ympäristönsuojelulain 64 §:n mukaan ympäristöluvassa voidaan määrätä, että toiminnanharjoittajan on esitettävä 62 §:n mukaisen seurannan ja tarkkailun tai 63 §:n mukaisen yhteistarkkailun järjestämisestä erillinen suunnitelma lupaviranomaisen, valvontaviranomaisen tai kalatalousviranomaisen hyväksyttäväksi. Suunnitelma on toimitettava viranomaiselle niin ajoissa, että seuranta ja tarkkailu voidaan aloittaa toiminnan alkaessa tai muuna toiminnan vaikutusten kannalta tarkoituksenmukaisena ajankohtana. Suunnitelman esittämiseen sovelletaan, mitä 39 §:ssä säädetään ympäristöluvan hakemisesta. Päätös suunnitelman hyväksymisestä tehdään noudattaen, mitä 96 §:ssä säädetään.

Ympäristönsuojelulain 65.1 §:n perusteella lupaviranomainen tai 64 §:n mukaisen suunnitelman hyväksynyt viranomainen voi tarvittaessa muuttaa antamiaan tarkkailumääräyksiä tai hyväksymäänsä suunnitelmaa luvan tai suunnitelman voimassaolosta huolimatta. Muutosta koskeva päätös voidaan tehdä päätöksen tehneen viranomaisen omasta aloitteesta tai luvanhaltijan, valvontaviranomaisen, yleistä etua valvovan viranomaisen, kunnan tai haittaa kärsivän asianosaisen taikka 186 §:ssä tarkoitetun rekisteröidyn yhdistyksen tai säätiön vaatimuksesta. Luvanhaltijan muutosta koskevaan hakemukseen sovelletaan 39 §:ää. Asian käsittelyssä noudatetaan, mitä 96 §:ssä säädetään.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasäännön (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 10.6.2025 § 69) 3 §:n perusteella ympäristövalvontapäällikkö hyväksyy ympäristöluvassa velvoitetun tarkkailusuunnitelman ja päättää ympäristöluvan tarkkailumääräysten muuttamisesta (YSL 64 § ja 65 §), silloin kun lupaa ei muulta osin tarvitse muuttaa, sekä päättää asian käsittelystä perittävästä maksusta ympäristölautakunnan hyväksymän taksan mukaisesti.

Tuusulan kunta on 1.10.2024 toimittanut tehdystä ympäristöluvan (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 8.9.2020 § 100) edellyttämästä pohjavesitarkkailusta yhteenvedon vuosilta 2020-2023 (AFRY 25.3.2024) ja esittänyt, että pohjavesitarkkailu lopetetaan.

Pohjavesitarkkailusta tehdyn yhteenvetoraportin (AFRY 25.3.2024) perusteella pohjaveden laadussa ei ole tapahtunut heikkenemistä ympäristöluvan mukaisen toiminnan vuoksi. Tarkkailua on tehty syksystä 2020 kevääseen 2023, joten tarkkailua ei ole tehty ympäristöluvassa määrättyä kolmen vuoden vähimmäisaikaa. Tarkkailua olisi tullut luvan mukaan tehdä vähintään syksyyn 2023 saakka. Tarkkailua ei ole kuitenkaan perusteltua jatkaa, kun otetaan huomioon pohjavesitarkkailun tiedot ja yhteenvetoraportissa olevat johtopäätökset tarkkailun tuloksista.

Käsittelymaksu

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Tarkkailusuunnitelman ja sen muutosten käsittelyn ja hyväksymisen käsittelymaksu määräytyy ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 3 §:n sekä liitteenä olevan maksutaulukon kohdan 27.4 mukaan ja on suuruudeltaan 945 euroa. Koska asian käsittelyn vaadittu työmäärä oli keskimääräistä vähäisempi, kohtuullistan käsittelymaksua taksan 5.1 §:n perusteella 25 %:lla. Tästä päätöksestä peritään siten käsittelymaksua 708,​75 euroa. Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä, ​kun asiaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190.3 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

Oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014, YSL): 39 §,​ 42 §, 43 §, 44 §, 62 §,​ 64 §,​ 65 §, 83 §, 85 §,​ 96 §,​ 190 §,​ 191 §,​ 205 §,​ 209 §;

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 12.12.2023 § 171);

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 10.6.2025 § 69);

Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 16.6.2025 § 136).

Nähtävilläolo

Päätös pidetään nähtävillä valitusaikana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi valitusosoituksineen tavallisena tiedoksiantona:

-       Tuusulan kunta (kirjaamo sekä yhdyskuntatekniikan päällikkö)

-       Uudenmaan ELY-keskus, kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi

Muille asianosaisille kuuluttamalla päätöksestä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Tuusulan kunnan verkkosivuilla 2.7.- 8.8.2025 välisenä aikana.

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-​oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin päätösasiasta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä/alla. Viimeinen valituspäivä on 8.8.2025.

 

Allekirjoitus

Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus