§ 6 Elintarvikelain 9 §:n mukainen päätös Snafu Oy:n alkutuotantopaikan hyväksymisestä idättämöksi

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2025-714

Päätöspäivämäärä

19.6.2025

Päätöksen tekijä

Terveysvalvonnan päällikkö

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö 1.4.2025, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 18.3.2025 § 37, toimivalta elintarvikelain mukaisissa asioissa.

Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa 1.1.2024, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta § 146, 14.11.2023

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista 178/2002/EY

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 625/2017 virallisesta valvonnasta

Elintarvikelaki (297/2021)

Maa- ja metsätalousministeriön asetus (318/2021) elintarvikehygieniasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021

Kuvaus

Snafu Oy osoitteessa Koivunoksa 17, Kerava, hakee elintarvikelain 9 §:n mukaista hyväksymistä itujen alkutuotantopaikalle. Hakemuksen liitteenä on alkutuotantopaikan pohjapiirustus ja omavalvontasuunnitelma. Hakemus liitteineen on saapunut elintarvikevalvontaviranomaiselle 28.3.2025.

Hakemuksen mukaan alkutuotantopaikassa idätetään siemeniä iduiksi ja versoiksi, jotka pakataan kuluttajapakkauksiin ja myydään tukkujen ja keskusliikkeiden kautta kuluttajille. Tuotannon määräksi on arvioitu n. 100 000 kg/v, mutta idättämön kapasiteetiksi on laskettu n. 400 000 kg/v.

Alkutuotantopaikassa on toimintaan nähden riittävät ja asianmukaiset tilat raaka- aineiden säilyttämiselle, siementen käsittelylle ja pastöroinnille, versojen ja itujen käsittelylle ja pakkaamiselle, jäähdyttämiselle ja varastoinnille sekä jätteiden asianmukaiselle säilyttämiselle. Alkutuotantopaikan yhteydessä on sosiaalitilat henkilökunnalle.

Pastöröintihuoneen pinta- ala on 37,5 m2, idättämön 152 37,5 m2 ja versotuksen 145 m2,  Näiden tilojen lattia on akryylia, pastörointihuoneen osalta akryylia ja polyuretaania, seinät pinnoitettua peltiä ja katto PVC-laminaattia. Mung-idättämön pinta-ala on 48 m2, pakkaamon 31 m2 ja pesutilan 116 m2. Pesutilan ja mung-idättämön lattiat ovat akryylia ja pakkaamon lattia epoksia, seinät ja katot ovat pinnoitettua peltiä. Henkilökunnan tauko- ja sosiaalitilat ovat 51,5 m2.

Elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät välineet ja laitteet sekä muu kalusto ovat helposti puhtaana pidettäviä. Astioiden ja laitteiden osien pesua varten on erilline astiahuollon alue.

Laitoksessa on asianmukaiset jäähdytykseen ja kylmäsäilytykseen tarkoitetut laitteet.

Tuotantotiloissa on kosketusvapaat käsienpesupisteet. Tuotantotiloissa on tarvittavat laitteet ja välineet tilojen ja välineiden huoltoa ja puhdistusta varten. Tuotantotilojen yhteydessä on siivousvälinevarasto, jossa on kaatoallas ja mahdollisuus siivousvälineiden puhdistukselle ja pesulle.

Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus tarkoituksenmukainen.

Henkilökuntaa varten on pukuhuoneet. Pukuhuoneiden yhteydessä on käsienpesupisteellä varustettu wc, joka avautuu pukuhuoneeseen.

Kiinteistö kuuluu kaupungin vesijohto- ja viemäriverkostoon.

Kiinteistö on liittynyt järjestettyyn jätehuoltoon.

Pyydetyt lausunnot

Lausuntoja muilta viranomaisilta ei ole pyydetty

Tarkastukset

Alkutuotantopaikan tilat on tarkastettu 23.5.2025, 13.6.2025 ja 16.6.2025.

Omavalvonta

Alkutuotantopaikassa noudatetaan toimijan laatimaa omavalvontasuunnitelmaa.

Toimijan kuuleminen

Toimijaa ei ole kuultu, koska päätökseen ei ole tarpeen asettaa ehtoja.

Asian vireilläolosta ilmoittaminen ja muiden kuulemiset

Hallintolain (434/2003) 34 §:n 2. momentin 5.kohdan mukaan hakemuksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu ja asianosaisia ei ole kuultu, koska toiminnasta ei aiheudu ympäristöön terveyshaittaa, eikä päätökseen ole tarpeen asettaa ehtoja ja kuuleminen on tämän vuoksi tarpeetonta.

Lisätietoja hygieenikkoeläinlääkäri Jaana Niemi- Aro, p. 040- 314 4726

Päätös

Terveysvalvonnan päällikkö hyväksyy elintarvikelain 9 §:n mukaan Snafu Oy:n osoitteessa Koivunoksa 17, Kerava, hakemuksen mukaisesti itujen alkutuotantopaikaksi, jossa voidaan idättää ituja ja versoja 400 000 kg/v.

Perustelut

Toiminnan edellytykset on järjestetty hakemuksen mukaan ja tarkastuksessa tehtyjen havaintojen perusteella siten, että ne täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Niiltä osin, kun eri hygieniatason toimintoja ei voida erottaa rakenteellisesti, on ne erotettava ajallisesti laitoksen muusta toiminnasta.

Tuotantotilat ja laitteet on puhdistettava ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin. Alkutuotantopaikan omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi. Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty kunnan elintarvikevalvontaviranomaisessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Elintarvikelain 9 §:n mukainen hakemus liitteineen, saapunut Keski- Uudenmaan ympäristökeskukseen 28.3.2025.

Maksu

Elintarvikehuoneiston hyväksymistä koskevasta päätöksestä peritään Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 570 euron maksu (elintarviketuotantolaitos 100-1000 m2).

Allekirjoitus

Miia Suurkuukka

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus