Kuntakehityslautakunta, kokous 14.5.2025

§ 53 Vihersiniverkostosuunnitelma, VISSI, työnumero 2009, luonnoksen nähtäville asettaminen

TUUDno-2024-547

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annukka Luoderanta, hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnassa on käynnistynyt vihersiniverkoston yleissuunnitelmatyö. Vihersiniverkostosuunnitelman osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten.

Yleissuunnitelma ohjaa koko kunnan vihersinirakenteen ja -verkoston suunnittelua yleispiirteisellä tasolla. Suunnitelman tavoitteena on tunnistaa Tuusulan keskeinen vihersinirakenne ja –verkosto tarkemman kaavoitus- ja suunnittelutyön tueksi. Työssä keskitytään nykyisiin arvoihin ja kehitettäviin yhteyksiin ja alueisiin sekä määritellään vihersinirakenteen tavoitetila.

 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta antaa mielipiteensä Vihersiniverkostosuunnitelman osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan. 

Luonnonläheisyys on Tuusulan kunnan suurimpia veto- ja pitovoimatekijöitä, jota tulee vaalia. Kattava siniviherrakenne tuottaa moninaisia hyötyjä kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kannalta. Saavutettavat siniviheralueet mahdollistavat kuntalaisten aktiivista elämäntapaa, edistävät niin psyykkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia ja lisäävät mahdollisuuksia erilaisiin sosiaalisiin kontakteihin. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan mielestä on erittäin tärkeää, että vihersiniverkostosuunnitelmassa huomioidaan lähiliikuntapaikkojen ja lähiluonnossa virkistymisen merkitys. Kaavoituksessa sekä uusia rakennuskohteita suunniteltaessa tulee kiinnittää huomiota myös piha-alueiden luonnonmukaisuuteen ja yhdistymiseen kuntatasoiseen ekologiseen verkostoon. 

Monipuoliset viher-, sini- ja virkistysalueet ovat kunnalle paitsi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen väline, myös matkailuvaltti. Koska Tuusula on ulkopaikkakuntalaisillekin houkutteleva virkistys- ja kulttuuriretkikohde, vihersiniverkostosuunnitelmaa laadittaessa tulisi huomioida luontoympäristön saavutettavuus julkisella liikenteellä sekä houkuttelevuus esimerkiksi pyöräretkikohteena. Siniviheralueet toimivat myös päiväkotien ja koulujen oppimisympäristöinä, mikä tulisi huomioida muun muassa opastuskylteillä.  

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan mielestä vihersiniverkostosuunnitelman tavoitetila tulee olla kaikille saavutettava ja esteetön vihersinirakenne, jonka kehittämisen kärki on ekologinen kestävyys. Ulkoilureittejä suunniteltaessa ja kehitettäessä tulee huomioida helppokulkuisuus esimerkiksi lastenvaunujen kanssa, ja reittien varrella tulee olla levähdysmahdollisuuksia. Virkistysalueiden palveluissa, kuten mahdollisissa saniteettitiloissa, tulee huomioida pyörätuolikäyttäjät. Julkisen liikenteen yhteyksiä virkistysalueille eri puolilla kuntaa tulee kehittää; toisaalta pysäköintitilaa, ml. LE-paikat, tulee olla riittävästi.  

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää erittäin tärkeänä, että laadittavassa vihersiniverkostosuunnitelmassa katsotaan pitkälle tulevaisuuteen, ja nähdään metsä puilta. Siniviherverkoston ylläpitämisessä ja kehittämisessä tulee valtuustokauden strategian mukaisesti vaalia viherympäristöä, vesistöjä ja niiden saavutettavuutta sekä luonnon monimuotoisuutta. 

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää 

  • antaa asiaselostuksen mukaisen mielipiteen. 

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • antaa asiaselostuksen mukaisen mielipiteen. 

Valmistelija

  • Tiia Niemelä, kaavasuunnittelija, tiia.niemela@tuusula.fi
  • Katariina Väätänen, kaavasuunnittelija, katariina.vaatanen@tuusula.fi
  • Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Perustelut

Yleissuunitelman status ja tarkoitus

Yleissuunnitelma ei ole virallinen kaavataso, eikä sillä ole oikeusvaikutuksia, eikä sen hyväksymisestä voi valittaa. Yleissuunnitelma on nimensä mukaisesti luonteeltaan yleispiirteinen ja selvityksenomainen. Yleissuunnitelma toimii tarkemman kaavoitus- ja suunnittelutyön tukena.

Yleissuunnitelma ohjaa koko kunnan vihersinirakenteen ja -verkoston suunnittelua yleispiirteisellä tasolla. Siniviherrakenteella tarkoitetaan vesistöjä ja kasvullisia alueita. Siihen sisältyvät puustoiset, avoimet ja kosteat elinympäristöt ja niitä yhdistävät yhteysalueet (eli ekologiset käytävät) sekä rakennetut viheralueet. Siniviherrakenteen osia ovat esimerkiksi metsät, pellot, niityt, puistot ja vesistöt sekä näiden alueiden väliset yhteydet. Yleissuunnitelma ohjaa koko kunnan vihersinirakenteen ja -verkoston suunnittelua yleispiirteisellä tasolla.  

Yleissuunnitelman tavoitteet

  • Tunnistaa yleispiirteisellä tasolla Tuusulan metsäisten-, kosteiden- sekä avoimien elinympäristöjen muodostama kokonaisuus, sen arvokkaat, säilytettävät ja kehitettävät osat sekä niiden välinen verkosto.  
  • Tarkastella ekologisen verkoston toimivuutta ja sijoittumista kaupunkirakenteessa. Tämän tiedon pohjalta ekologinen verkosto voidaan ottaa paremmin huomioon maankäytön suunnittelussa jo hankkeiden alkuvaiheessa. 
  • Tutkitaan olemassa olevaa lähivirkistysverkostoa sekä viheralueiden riittävyyttä asukashyvinvoinnin ja alueiden vehreyden näkökulmasta.   
  • Työssä osoitetaan myös konkreettisia kehitystoimenpiteitä ja –ohjeita tarkemman suunnittelun tueksi.  
  • Tuusulan vihersiniverkosto tarjoaa kokonaisuudessaan vahvan rungon sekä ekologiselle kestävyydelle että monipuoliselle virkistykselle. Yleissuunnitelma tukee Tuusulan kasvamista kestävästi.   

Viher- ja siniverkoston yleissuunnitelma (VISSI) luo kokonaiskuvan kunnan nykyisestä ja tavoitteellisesta vihersinirakenteesta ja sen merkityksestä. Suunnitelma ohjaa verkoston kehittämistä ja ylläpitoa, jotta viheralueiden ekologisilla, virkistyksellisillä ja maisemallisilla arvoilla olisi edellytykset säilyä ja vahvistua maankäytön paineiden ristiaallokossa. Työssä on tunnistettu kehityskohteita ja jatkotoimenpiteitä, joita tullaan täsmentämään seuraavassa vaiheessa. Nyt laadittu yleispiirteinen, kokonaiskuvan hahmottava luonnos toimii pohjana ehdotusvaiheen jatkotarkasteluille.

Luonnoksessa on tutkittu seuraavia teemoja:

  • Viherrakenne, latvuspeittävyys ja  hiilinielut
  • Ekologiset verkostot, luontoarvot ja elinympäristöt
  • Virkistyskäyttö ja -arvot

OAS-vaihe ja asukkaille suunnattu karttakysely

Yleissuunnitelman osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 30.5.2024 - 5.8.2024. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin 12 mielipidettä. Näistä viidessä todettiin, ettei työn tässä vaiheessa ole tarvetta jättää kannanottoa. OAS-vaiheen mielipiteistä on laadittu erillinen yhteenveto vastineineen.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävillä olon aikana oli auki myös kuntalaisille avoin karttakysely. Karttakyselyssä kysyttiin asukkaiden mielipiteitä viheralueista ja pyydettiin myös merkitsemään kartalle käytettyjä virkistyskohteita. Kyselyn vastauksia on hyödynnetty VISSI-työssä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • antaa yleissuunnitelman OAS-vaiheen lausuntoihin ja mielipiteisiin laaditut vastineet
  • asettaa Vihersiniverkostosuunnitelman, VISSIn, työnumero 2009, luonnoksen nähtäville 30 päivän ajaksi mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Tiedoksi

Erillisen excel-listan mukaan:
ELY
Kaavoitus 
OAS-vaiheessa l​​​​​ausunnon antaneet
OAS-vaiheessa mielipiteen jättäneet
Maankäyttö
Yhdyskuntatekniikka
Viherpalvelut
Valmistelija(t)