§ 6 Tutkimuslupa, ikääntyvien ja ikääntyneiden asumisen ennakointi Tuusulassa - näkemyksiä ennakoinnista ja ikääntyneiden asumisneuvonnasta ennakoinnin tukena

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2025-1068

Päätöspäivämäärä

8.5.2025

Päätöksen tekijä

Elinvoimajohtaja

Päätöksen peruste

Tuusulan kunnan hallintosääntö

Kuvaus

Tuusulan kunnan ikääntyneiden asumisneuvoja Sanna Neiglick anoo Tuusulan kunnan kasvun ja ympäristön toimialueen elinvoima, asuminen ja kehittämisen yksiköltä lupaa opinnäytetyöhön.

Neiglick opiskelee Karelia ammattikorkeakoulussa ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja aloittaa opinnäytetyön tekemisen kesällä 2025 aihealueenaan ”ikääntyvien ja ikääntyneiden asumisen ennakointi Tuusulassa - Näkemyksiä ennakoinnista ja ikääntyneiden asumisneuvonnasta ennakoinnin tukena”. 

Opinnäytetyö on kokonaisuudessaan 30 opintopistettä. Väestön ikääntyminen on moniulotteinen ilmiö, joka koskettaa koko yhteiskuntaa. Ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutus antaa opiskelijalle laaja-alaista osaamista ikääntymisestä sekä valmiuksia uudistaa ja johtaa palveluja. Koulutuksen perustana ovat pyrkimys ikäystävälliseen yhteiskuntaan (Age Friendly Society) sekä WHO:n määrittelemä aktiivinen ikääntyminen (Active Ageing). 

Karelian ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutus vahvistaa valmiuksia toimia moniammatillisissa ikäihmisten hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja osallisuutta tukevissa tehtävissä sekä vaativissa kehittämis- ja johtamistehtävissä. Koulutus antaa valmiudet myös yrittäjyyteen. Koulutus tarjoaa näkemystä ja kykyä vaikuttaa ikäystävällisten yhteisöjen, alueiden ja yhteiskunnan kehittämiseen. 

Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) sisältyvä opinnäytetyö on työelämän kehittämistehtävä. YAMK-opinnäytetyössä tavoitteena on, että opiskelija pystyy soveltamaan näyttöön perustuvaa tutkimustietoa ja käyttämään valittuja työelämän kehittämis- ja tutkimusmenetelmiä työelämän kehittämistarpeisiin. Opinnäytetyössä opiskelija osoittaa, että hänellä on valmius itsenäiseen ja vaativaan asiantuntijatyöhön. YAMK-opinnäytetyö tehdään joko yksin tai parin kanssa. Opinnäytetyössä olennaista on erityyppisen tietoaineksen ja kokemustiedon yhdistäminen, tiedon arviointi ja soveltaminen sekä ammatillisen asiantuntijuuden syventäminen. Oleellista on jaetun asiantuntijuuden kehittyminen ja uuden osaamisen rakentaminen eri toimijoiden kanssa.  

 

Opinnäytetyösuunnitelma

Opinnäytetyössä selvitetään Tuusulalaisten ikääntyvien ja ikääntyneiden näkemyksiä asumisen ennakoinnista ja siihen liittyvästä varautumisesta. Työn tavoitteena on ymmärtää, mitkä asiat estävät tai edistävät asumiseen varautumista, ja miten kunnan asumisneuvonta voisi paremmin tukea ikääntyviä ajoissa tehtävissä asumisratkaisuissa.

Työn sisällön, tavoitteen ja tuloksen kuvaus

Tutkimuksellinen näkökulma on laadullinen eli kvalitatiivinen. Tutkimuksellisin osuuden tiedonkeruussa menetelminä käytetään sekä yksilöllisiä teemahaastatteluja että webropol kyselylomakkeitta, jossa on sekä suljettuja- että avoimia kysymyksiä. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman monipuolista asiakaslähtöistä tietoa ikääntyneiden ajatuksista ja kokemuksista liittyen asumisen ennakointiin ja varautumiseen.

Kuvaus työn tulosten merkittävyydestä, hyödyntämisestä

Työn tulokset tarjoavat tietoa siitä, miten ikääntyvät ja ikääntyneet itse kokevat asumisen ennakoinnin ja millaisia esteitä tai toiveita heillä on tulevaisuuden asumiseen liittyen. Tuloksia voidaan hyödyntää kunnan asumisneuvonnan asiakaslähtöisessä kehittämisessä sekä ennaltaehkäisevän työn vahvistamisessa. Opinnäytetyön tuottama konkreettinen työkalu voisi olla esim. keskustelurunko, joka tukee ammattilaisten työtä ja helpottaa asumiseen liittyvien kysymysten puheeksi ottamista. Työ edistää myös ikäystävällistä ja varautumista tukevaa palvelukulttuuria kunnassa.

Suunnitellut työmenetelmät

Opinnäytetyössä hyödynnetään laadullisia työmenetelmiä. Aineistonkeruu toteutetaan teemahaastatteluina asiakastapaamissa ja vapaaehtoisesti haastateltaviksi ilmoittautuneiden parissa sekä verkkokyselylomakkeilla. Aineiston avulla kartoitetaan ikääntyvien näkemyksiä asumisen ennakoinnista ja siihen liittyvästä varautumisesta ja heidän näkemyksiään/kokemuksiaan Tuusulan kunnan ikääntyvien asumisneuvonnasta.

Kerätty aineisto analysoidaan laadullisen sisällönanalyysin menetelmällä. Kehittämisosassa hyödynnetään osallistavan kehittämisen periaatteita sekä omaa asiantuntijuutta kotona asuvien ikääntyneiden parista ja käytännön kokemusta asumisneuvonnasta. Työn tuotoksena kehitetään konkreettinen asiakaslähtöinen työväline, esimerkiksi keskustelurunko tai muistilista, joka tukee asumisneuvontaa oikea-aikaisen asumiseen varautumisen edistämisessä.

Tutkimuksessa noudatetaan eettisen tutkimuksen periaatteita. Osallistuminen on vapaaehtoista ja perustuu informoituun suostumukseen. Haastattelut ja kyselyt toteutetaan luottamuksellisesti, ja henkilötietoja ei kerätä. Aineisto anonymisoidaan eikä yksittäisiä vastaajia voida tunnistaa tuloksista.

Aineiston keruuaika: kesä-alkusyksy 2025
Tutkimuksen arvioitu valmistumisaika: joulukuu 2025

 

Päätös

Myönnän tutkimusluvan anomuksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja

Organisaatiotieto

Kasvu ja ympäristö