Kuvaus
Työsuojeluvaltuutettujen nykyinen toimikausi päättyy 31.12.2025. Uusi toimikausi käsittää vuodet 2026-2029. Työsuojeluvaltuutetun toimialueesta tai muusta toiminnallisesta kokonaisuudesta ja ajankäytöstä sovitaan paikallisesti työsuojeluorganisaation nelivuotiskaudeksi kerrallaan.
Järjestöt ovat neuvotelleet 11.4.2025 ja 29.4.2025 henkilöstöjohtajan ja työsuojelupäällikön kanssa työsuojeluvaltuutettujen toimialueista ja työhön käytettävästä ajasta kaudelle 2026- 2029.
Arvio kaudesta 2022-2025
Kaudella 2022-2025 Tuusulassa toimi kaksi päätoimista työsuojeluvaltuutettua ja yksi osa-aikainen (1 pvä/vko) esihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu. Tämä on mahdollistanut panostamisen perustyöhön,työsuojelun aseman parantamisen sekä työsuojeluun liittyvän kehittämistoiminnan ylläpitämisen. Järjestely on koettu toimivaksi. Esihenkilöiden työsuojeluvaltuutetun tehtävä on ollut täyttämättä 5/2024 lähtien, koska ehdokkaita ei ole löytynyt.
Työsuojeluvaltuutetut ovat osallistuneet kaudella itsenäisen työsuojelutoimikunnan sijaan työsuojelun yhteistoimintaelimenä/työsuojelutoimikuntana toimivaan yhteistyökomiteaan (YTK), jossa jäseninä olivat myös pääluottamusmiehet ja laajempi edustus työnantajalta kuin aiemmalla kaudella olleessa yhteistoimintaelimessä. Jo aiemmin hyväksi käytännöksi muodostuneen työsuojelun viikkopalaverin lisäksi yhteistoimintaa palveli myös kuukausittainen yhteistoimintaryhmä (YTR).
Työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö
Työsuojeluvaltuutetulla on oikeus käyttää työaikaansa työsuojeluvaltuutetun tehtävän hoitamiseksi tarvittava riittävä aika. Työtehtävistä annettavasta vapautuksesta sovittaessa on otettava huomioon työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain (44/2006) 34 § 1 momentissa säädetty edustettavana olevien työntekijöiden lukumäärä,työpaikan alueellinen laajuus, työskentelypaikkojen lukumäärä ja niissä suoritettavan työn luonne,töiden järjestelystä johtuvat työsuojeluvaltuutetun tehtävien määrään vaikuttavat tekijät sekä muut työntekijöiden turvallisuuteen ja fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen vaikuttavat työturvallisuuslaissa tarkoitetut haitta-,vaara-ja kuormitustekijät.
Työsuojeluvaltuutetun tehtävän hoitamiseen tarvittava aika muodostuu säännöllisestä kiinteästä vapautuksesta sekä erityistarpeeseen perustuvasta määräaikaisesta vapautuksesta. Kiinteän vapautuksen perusteena käytetään työsuojeluvaltuutetun edustettavana olevien työntekijöiden/viranhaltijoiden lukumäärää kerrottuna paikallisten olosuhteiden mukaan määriteltävällä luvulla 0,12 – 0,22 neljää peräkkäistä kalenteriviikkoa kohti.
Työsuojeluvaltuutettujen toimialueiksi ja ajankäytöksi esitetään seuraavaa
Tuusulassa työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö on tällä hetkellä sopimuksen salliman ajankäytön tasolla. Tulevalle toimintakaudelle esitetään,että päätoimisten työsuojeluvaltuutettujen huojennus on viisi (5) päivää. Esihenkilöiden/toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutetun osalta esitetään kerrointa 0,22 ja vajaaksi jäävien tuntien osalta esitetään,että ne käytetään työsuojelun kehittämistyöhön ja vapautus omasta työstä on 1 päivä/vko.
- Työsuojeluvaltuutettu, päätoiminen (kokonaan huojennettu)
Alue: Kuntatoimiala, Yhteiset palvelut, Sivistys; oppiminen, kasvun ja oppimisen tuki ja kulttuurin palvelualue.
Edustettavien määrä: 842 hlö
- Työsuojeluvaltuutettu, päätoiminen (kokonaan huojennettu)
Alue: Kasvu ja ympäristö, Vesihuoltoliikelaitos, Sivistys: varhaiskasvatus, vapaa-aika palveluiden palvelualue, sivistyksen tukipalvelut (ruokapalvelut ja hallinto).
Edustettavien määrä: 773 hlö
- Työsuojeluvaltuutettu, osa-aikainen, 1 pvä/vko
Alue: Kaikkien toimialueiden esihenkilöt (=toimihenkilöt)
Edustettavien määrä: 100
Kerroin 0,22 .Vapautus 1 pvä/vko ja loppuaika kehitystyöhön.