Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 8.4.2025

§ 50 Luonnonmuistomerkin rauhoituksen lakkauttaminen, Valorannan koivu, Kerava

TUUDno-2024-2193

Valmistelija

  • Annukka Salminen, ympäristösuunnittelija, annukka.salminen@tuusula.fi

Perustelut

Asia​​​​​

​​Kuolinpesän edustajat ovat toimittaneet 7.11.2024 Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle luonnonmuistomerkkinä suojellun Valorannan koivun rauhoituksen purkuhakemuksen. Koivu sijaitsee kiinteistöllä 245-1-29-10 osoitteessa Sariolantie 22, 04200 Kerava. Kyse on yksityispihasta, jossa koivu kasvaa päärakennuksen välittömässä läheisyydessä. 

Luonnonmuistomerkki on rauhoitettu Uudenmaan lääninhallituksen päätöksellä 26.4.1965. Valorannan koivu on nykyisin noin 100-vuotias, kookas ja maisemallisesti arvokas puu. Puun korkeus on yli 15 metriä ja rungonympärysmitta on 295 cm. 

Asian käsittely

Hakemuksen mukaan koivu on laho ja aiheuttaa pihapiirissä vaaraa päärakennukselle. Koivusta tehdyn silmämääräisen kuntoarvioinnin ja Picus-tomografiatutkimuksen perusteella puun yleiskunto on heikentynyt (Puunkaatopalvelu O & L Oy, 31.10.2024). Koivun tyvellä kasvaa pörhösuomuhelokkaa, joka on aggressiivisesti leviävä koivun tyvi- ja juuristolahottaja. Rungossa havaittiin koivunmantokuoriaisen tekemiä reikiä, jotka edesauttavat lahottajien leviämistä puuaineksessa. Kuntoarvioinnissa todettiin, että rungossa on pitkälle edennyttä lahoa ja useita onkaloita, jotka vaikuttavat laajoilta. Kovaa ja kestävää puuainesta on jäljellä ainoastaan paikoin rungon tyven reunoilla. Koivusta on irronnut ja murtunut useita kookkaita oksia. Puu on altis kaatumaan ja vahingoittamaan omaisuutta. Kuntoarvion perusteella suositellaan koivun poistamista tai suurimpien oksien keventämistä ja vuosittaista rungon kuntotutkimusta. Koivu ei ole täysin riskitön kevennettynäkään.

Keravan kaupungin arboristi Juha Vaaksio on tehnyt kohteelle katselmuksen 23.10.2024 ja hänen havaintonsa tukevat suojelupäätöksen lakkauttamista. Hoitotoimilla koivu saattaisi saada muutaman lisävuoden aikaa, mutta lopulta se jouduttaisiin kuitenkin kaatamaan huonon kunnon takia. Koivu aiheuttaa riskin omaisuudelle ja ihmisille.

Luonnonsuojelulain 96 §:n mukaan kunta voi omistajan hakemuksesta tai elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä lakkauttaa 95 §:ssä tarkoitetun luonnonmuistomerkin rauhoituksen osittain tai kokonaan, jos rauhoitukselle ei ole enää perusteita tai jos rauhoitus estää yleisen edun kannalta merkittävän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen. Hakemuksesta on pyydettävä lausunto elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on pyytänyt asiasta lausuntoa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta. Uudenmaan ELY:n 17.12.2024 antamassa lausunnossa todetaan, että pitkälle edenneen lahoamisen ja sijaintinsa takia luonnonmuistomerkki voi aiheuttaa vaaraa ihmisten hengelle ja terveydelle. Rauhoituksen lakkauttamiselle voidaan siten katsoa olevan perusteet yleisen edun kannalta. Uudenmaan Ely-keskuksen näkemyksen mukaan luonnonmuistomerkin rauhoitus voidaan lakkauttaa.

Asiaa koskevat säännökset

Luonnonsuojelulaki 96 § (5.1.2023/9)

Luonnonmuistomerkin rauhoituksen lakkauttaminen

Kunta voi yksityisen omistamalla alueella omistajan hakemuksesta tai elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä osittain tai kokonaan lakkauttaa 95 §:ssä tarkoitetun luonnonmuistomerkin rauhoituksen, jos rauhoitukselle ei ole enää perusteita tai jos rauhoitus estää yleisen edun kannalta merkittävän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen.

Yksityisen alueen omistajan hakemuksesta on hankittava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto. Jos asia on tullut vireille elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä, alueen omistajalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi.

Keski-​Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasäännön 2 §:n mukaan Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta päättää luonnonsuojelulain 95 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta ja 96 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisen lakkauttamisesta.

Perustelut

Luonnonmuistomerkki Valorannan koivun rauhoittamista ehdotetaan lakkautettavaksi. Suojelupäätöksen purkamiselle on vahvat perusteet. Koivun yleiskunto on heikentynyt ja se on sijaintinsa takia vaarallinen ihmisille ja omaisuudelle. Hoitotoimenpiteillä ja oksiston keventämisellä ei voida taata koivun turvallisuutta ja toimenpiteiden avulla saataisiin vain muutamia vuosia lisäaikaa, kunnes koivu jouduttaisiin lopulta kaatamaan huonokuntoisuutensa vuoksi. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • lakkauttaa luonnonmuistomerkin suojelun. Päätöksen lainvoimaiseksi tulemisen jälkeen puusta voidaan poistaa vaarallisia osia tai tarvittaessa se voidaan kaataa kokonaan. Puun suojelukyltti tulee poistaa maastosta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakijat: kirjepostilla ja sähköpostilla,
Keravan kaupunki: sähköpostilla,
Uudenmaan ELY-keskus: sähköpostilla
 

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm