§ 6 Seepsula oy, tärinän ympäristöselvityksen hyväksyminen, Tuusula

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2019-1025

Päätöspäivämäärä

31.3.2025

Päätöksen tekijä

Ympäristövalvontapäällikkö

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasäännön (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, 18.3.2025 § 37)  3 § mukaan ympäristövalvontapäällikkö hyväksyy ympäristöluvassa velvoitetun ympäristönsuojelulain 64 ja 65 §:n mukaisen tarkkailusuunnitelman.

Kuvaus

Hakija

Seepsula oy,
Sulantie 19, 04300 Tuusula
y-tunnus: 0687708-1
puh. 010 3911900

Vireilletulo

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on kokouksessaan 8.6.2021 § 60 myöntänyt Seepsula oy:lle kalliokiviaineksen louhinnan ja murskauksen ympäristöluvan (syväotto) sekä aloitusluvan Tuusulan kiinteistöille Fågelbergmosse 858-411-3-140, Kalliola 858-411-1-182, Hannele 858-411-1-179, Lumina 858-411-1-184 ja Degermosse 858-411-1-145. Kiviainestehdas tulee sijoittumaan kiinteistöille Hannele, Kalliola ja Fågelbergmosse. Senkkerin kiviainesalue sijaitsee Tuusulan Ruotsinkylässä osoitteessa Senkkerin metsätie 111. Yhteislupa on lainvoimainen.

Seepsula oy:n ottamisalueella louhinta on edennyt ottotasolle +42, ja seuraavaksi on tarkoitus louhia alemmas. Tällöin tulee viimeistään päivittää uusi tärinää koskeva ympäristöselvitys yhteisluvan 8.6.2021 § 60 lupamääräyksen 22 mukaan. Seepsula oy on toimittanut tarkastetun ja päivitetyn tärinän ympäristöselvityksen 12.3.2025. Selvitystä on täydennetty täydennyspyynnössä (Keski-Uudenmaan ympäristövalvonta, 18.3.2025) esitetyillä asioilla 24.3.2025.

Louhintatärinää koskeva lupamääräys

Syväoton yhteisluvassa lupamääräyksessä 22 on todettu, että Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristövalvontapäällikön 6.11.2019 § 11 hyväksymä louhinnan riskianalyysi ja tarkkailuesitys tärinän mittaamisesta (tärinää koskeva ympäristöselvitys) on tarkastettava ja päivitettävä, mikäli olosuhteet toiminta-alueella ja sen ympäristössä ovat muuttuneet hyväksytyssä riskianalyysissä esitetystä. Louhintatyön ympäristöselvitys on tarkastettava ja tarvittaessa päivitettävä kuitenkin viimeistään kolme kuukautta ennen kuin louhinta alittaa tason +42 (pois lukien kiviainestehtaan sijaintipaikan syventäminen). Louhintatyön ympäristöselvityksessä on määriteltävä myös Päijännetunnelin kannalta turvalliset tärinätasot ja niiden mittaaminen. (YSL 52 § ja 62 §)

Tiivistelmä tärinää koskevasta ympäristöselvityksestä 24.3.2025

Aiemmin laadittua louhintatyön ympäristöselvitystä (Oy Finnrock ab 11.9.2019) on tarkistettu ja päivitetty, koska ottoalueella alkaa syvennyslouhinta tasolta +42 tasolle +18. Seepsula oy on toimittanut 12.3.2025 louhintatyön ympäristöselvityksen (Forcit Consulting, 12.3.2025) Keski-Uudenmaan ympäristövalvontaan hyväksyttäväksi. Selvitystä on täydennetty pyydetysti 24.3.2025 (Louhintatyön ympäristöselvitys, Forcit Consulting, 21.3.2025). Selvityksen liitteissä on esitetty katselmus- ja mittausalue, kiinteistötiedot ja aikaisemmat mittaustulokset.

Vuoden 2025 päivitetyssä ympäristöselvityksessä tärinän haitallisuutta ja vaikutusta on arvioitu osa-alueittain räjäytyksistä aiheutuvan tärinän vaikutuksina ympäristön rakenteisiin ja tärinäherkkiin laitteisiin, ilmanpaineaallon vaikutuksina sekä tärinän, melun ja pölyn vaikutuksina alueella oleviin ihmisiin ja ympäristön eri toimintoihin.

Ottoalueen ympäristössä tehtyjen katselmustietojen perusteella on määritetty rakennuksille, rakenteille sekä herkille laitteille tärinän ohjearvot. Lisäksi on laadittu alustava, ohjeellinen tärinänmittausohjelma ja määritelty ympäristöselvitysalueen laajuus. Tärinän mittausten perusteella vuosina 2020-2024 räjäytyksissä mitatut tärinän ja ilmanpaineiskun mittaustulokset alittivat mittauspisteille määritetyt ohjearvot. Uusimman vuoden 2025 tärinän ympäristöselvityksen päivityksen yhteydessä kohderakennuksissa ei ole suoritettu varsinaisia kiinteistökatselmuksia, vaan selvitys perustuu aiemmin suoritettuihin kiinteistökatselmuksiin. Lähiympäristön rakennuskannassa ei ole tapahtunut muutoksia.

Rakennusten tietoja on saatu mm. aikaisemmin suoritettujen katselmusten yhteydessä haastattelemalla kiinteistöjen yhteyshenkilöitä, sekä käymällä ko. rakennuksissa. Rakennusten lisäksi on huomioitu Päijännetunneli, Fingrid Oyj:n 400 kV:n ja 110 kV:n voimalinjat sekä kiviaineslouhoksella olevat kiinteät rakenteet. Rakennekatselmuksia on tehty viimeksi kootusti Vantaan ja Tuusulan puolella joulukuussa 2020. Ympäristössä on työn keston aikana tarvittaessa varauduttava tekemään välikatselmuksia vauriotilanteiden selvittämiseksi. Tärinäkonsultti käy dokumentoimassa mahdolliset vaurioepäilyt Seepsula Oy:n toimeksiannosta. Seepsula Oy:llä on käytössä tekstiviestillä tiedotuspalvelu, jota se tarjoaa ympäristön asukkaille ja yrityksille. Tiedotuspalvelulla välitetään tietoa suoritettavien räjäytyksien ajankohdasta.

Päijännetunneli sijaitsee lähimmillään noin 2 km etäisyydellä nykyisestä louhinta-alueesta. Pitkän etäisyyden vuoksi tärinämittausta ei ole tarvetta suorittaa tunnelista. Tunneliin välittyvän tärinän voimakkuutta arvioidaan tarvittaessa muiden mittauspisteiden mittaustulosten perusteella.

Tärinän mittaaminen

Tärinöitä seurataan mittauksin, kun räjäytetään Seepsula oy:n ottoalueella. Tärinän mittauspisteitä on kuusi (6) eri puolilla ottamisalueen ympäristössä. Tärinämittareiden paikat määritetään eri työvaiheiden mukaisesti. Tulokset tarkastetaan ennen seuraavaa mittausta ja tarvittaessa laaditaan mittausraportti tilaajalle. Räjäytystyön vastuuhenkilö määrittelee jokaiselle räjäytykselle vaarallisen alueen, joka on eristettävä sekä tyhjennettävä ihmisistä ja siirrettävissä olevan omaisuuden osalta räjäytyksen ajaksi.

Ilmanpainetta mitataan kahdesta (2) mittauspisteestä. Aikaisemmassa selvityksessä mittauspisteitä oli kolme (3). Ilmanpainemittauksia jatketaan toistaiseksi. Ilman kautta välittyville paineaalloille ei ole ohje-tai raja-arvoja Suomessa, mutta alle 500 Pa (5 mbar) ilmanpaineaalloniskun voimakkuudet eivät aiheuta vauriovaaraa ympäristön rakenteisiin. Avolouhinnassa räjäytettävästä kentästä häiriötä aiheuttava ilmanpaineisku ilmenee ympäristössä olevissa kiinteistöissä ikkunoiden vavahteluna ja astioiden kilinänä. Ilma-aallon paineiskun voimakkuus ei yleensä aiheuta häiriötä enempää haittaa ympäristöön. Maasto, säätila, tuuliolosuhteet ja esteet vaikuttavat ilmanpaineaallon leviämiseen ympäristöön.

Louhos on lähellä lentoasemaa ja sen läheisyydessä kulkee lentoliikennettä. Jokaisesta räjäytyksestä ilmoitetaan Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohtoon hyvissä ajoin ennen suunniteltua räjäytystä. Lennonjohdon antamia ohjeita ja määräyksiä noudatetaan  ja räjäytystä ei suoriteta ilman lennonjohdon lupaa.

Nykyiset tärinä ja ilmanpainemittaukset ovat riittävät. Eri suunnilla ja etäisyyksillä sijaitsevista mittauskohteista saadaan mitattua ja arvioitua kattavasti ja luotettavasti räjäytysten aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Ilma-aallon paineiskun ja tärinän vaikutukset ympäristöön lähtökohtaisesti pienenevät louhinnan siirtyessä syvemmälle tasolle. Ympäristöselvitys päivitetään, mikäli louhintamenetelmä tai etäisyys huomioitaviin kiinteistöihin muuttuu merkittävästi.

Kuuleminen ja lausuntopyynnöt

Tärinää koskevasta ympäristöselvityksestä ei ole pyydetty lausuntoja tai kuultu asianosaisia. Selvitystä ei ole kuulutettu julkisella kuulutuksella. Asian vireilläolosta kuuleminen ja tiedottaminen on katsottu tässä tapauksessa ilmeisen tarpeettomaksi, kun 24.3.2025 päivätty selvitys on tehty yhteisluvassa 8.6.2021 § 60 lupamääräyksen 22 edellyttämällä tavalla. 

Asian valmistelu: ympäristötarkastaja Sirpa Sorsa, puh. 040 314 4733.

Päätös

Päätän hyväksyä Seepsula oy:n valvontaviranomaiselle 24.3.2025 toimittaman ympäristönsuojelulain 64 §:n mukaisen louhintatyön ympäristöselvityksen. Toiminnan tarkkailussa ja louhintatyön toteutuksessa tulee tarkkailusuunnitelmissa ja ympäristöselvityksessä esitetyn lisäksi huomioida seuraavat seikat:

  • Tärinää koskeva ympäristöselvitys on päivitettävä vähintään viiden (5) vuoden välein yhteisluvan (maa-aines- ja ympäristölupa) 8.6.2021 § 60 voimassaoloaikana. 
  • Louhintatärinävaikutuksen arvioinnin alue tulee määritellä määräajoin louhintatärinän voimakkuuden sekä ympäristön tärinäherkkyyden perusteella ja louhinnan edetessä siten, että arvointialue vastaa aina jokaista louhintatilannetta. Arviointialueen määrityksessä tulee käyttää tärinäasiantuntijaa tai vastaava pohjarakenne-, kalliorakenne- tai rakennesuunnittelijaa.
  • Ilmanpaine- ja tärinämittauspisteitä on oltava riittävästi louhintatoimintaan nähden. Uudet tai muuttuneet tärinän mittauspisteet on esitettävä valvontaviranomaiselle viimeistään lupaan liittyvässä vuosiraportoinnissa.   
  • Ennen seuraavaa tärinäselvitystä ympäristön rakennuksien rakennetiedot on päivitettävä.  
  • Seuraavassa tärinän ympäristöselvityksessä on huomioitava tarkemmin muut tärinän tai ilmanpaineiskujen johdosta tehdyt selvitykset kuten asukkaiden viihtyisyyteen tai haittailmoituksiin liittyvät asiat
  • Mikäli tarkkailusta saatavan mittausaineiston perusteella havaitaan, että toiminnasta aiheutuu ympäristölupamääräysten raja-arvon ylitys, tulee toiminnanharjoittajan ryhtyä kiviainesalueella välittömästi korjaaviin toimenpiteisiin.
  • Tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

 

Päätöksen perustelut

Ympäristönsuojelulain 62 §:n mukaan ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset päästöjen ja toiminnan tarkkailusta sekä toiminnan vaikutusten ja toiminnan lopettamisen jälkeisen ympäristön tilan tarkkailusta. Tarkkailun toteuttamiseksi luvassa on määrättävä mittausmenetelmistä ja mittausten tiheydestä. Luvassa on myös määrättävä siitä, miten seurannan ja tarkkailun tulokset arvioidaan ja miten tulokset toimitetaan valvontaviranomaiselle.

Toiminnanharjoittaja voidaan määrätä antamaan valvontaa varten myös muita tarpeellisia tietoja. Toiminnanharjoittajan on toimitettava valvontaviranomaiselle säännöllisesti päästöjen tarkkailun tulokset ja muut valvontaa varten tarvittavat tiedot, siten kuin ympäristöluvassa tarkemmin määrätään.

Ympäristönsuojelulain 64 §:n mukaan ympäristöluvassa voidaan määrätä, että toiminnanharjoittajan on esitettävä 62 §:n mukaisen seurannan ja tarkkailun suunnitelma lupaviranomaisen, valvontaviranomaisen tai kalatalousviranomaisen hyväksyttäväksi. Suunnitelma on toimitettava viranomaiselle niin ajoissa, että seuranta ja tarkkailu voidaan aloittaa toiminnan alkaessa tai muuna toiminnan vaikutusten kannalta tarkoituksenmukaisena ajankohtana. Päätös suunnitelman hyväksymisestä tehdään noudattaen, mitä 96 §:ssä säädetään.

Seepsula Oy on toimittanut valvontaviranomaisen hyväksyttäväksi yhteisluvassa (Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta 8.6.2021 § 60) edellytetyn tärinää koskevan ympäristöselvityksen, joka sisältää tärinän riskianalyysin ja mittaussuunnitelman. Ympäristöluvan mukaan toiminnanharjoittajalla on oltava jokaista louhintavaihetta koskeva ajantasainen riskianalyysi, jossa kartoitetaan tarvittavat toimenpiteet räjäytysten turvallisen suorittamisen varmistamiseksi. Tärinämittausten tarve ja laajuus määritellään riskianalyysin perusteella. Tärinämittauksia on edellytetty tehtäväksi, sillä lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat toiminta-alueen rajasta lähimmillään alle 300 metrin etäisyydellä. Ympäristönsuojelulain 64 §:n mukainen lupamääräys 22 on annettu räjäytyksistä aiheutuvan melun, tärinän ja ilmanpaineen haittavaikutusten ehkäisemiseksi.

Seepsula Oy:n toimittama Tärinää koskeva ympäristöselvitys 24.3.2025 (Senkkerimäen louhinta, Louhintatyön ympäristöselvitys, Forcit Consulting, 21.3.2025) on lupamääräyksen 22 mukainen. Asiakirjan kuuluttaminen , asianosaisten kuuleminen ja lausuntojen pyytäminen tai ei ole ollut tarpeen asian lisäselvittämiseksi tai ympäristönsuojelulain (527/2014,​YSL) 42 §:n tarkoittamien lausunnonantajien edustaman yleisen edun valvomiseksi. Päätöksestä tiedotetaan kuulutuksella sähköisellä ilmoitustaululla, jotta varmistutaan päätöksen tiedoksisaannista riittävällä tavalla ja mahdollisuudesta hakea viranhaltijan tekemään päätökseen muutosta tarvittaessa hallintoviranomaiselta. 

Ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaan päätöksen tehnyt viranomainen voi määrätä, että 62, 64, 65, 99, 122, 123, 136, 137, 171, 175, 176, 180, 181, 182 a ja 183 §:ssä tarkoitettua määräystä tai päätöstä on oikaisuvaatimuksesta ja muutoksenhausta huolimatta noudatettava. Yhteislupa (maa-aineslupa ja ympäristölupa) 8.6.2021 § 60 on lainvoimainen ja Seepsula oy:n toimittama tärinää koskeva tärinän ympäristöselvitys on yhteisluvan lupamääräyksen 22 mukainen. Toiminnan tärinä- ja ilmanpaineiskumittausten sekä pitkäaikaisen seurannan perusteella ohjeelliset tärinäarvot tai ilmanpaineiskut eivät ole ylittäneet rakennusteknisesti annettuja ohjeellisia arvoja lähiympärisön kiinteistöissä, eikä ilmanpaineiskuille annettuja hyväksyttäviä arvoja. Asiantuntijan laatima tärinän ympäristöselvitys on päivitetty paremmin vastaamaan nykyistä louhintatoimintaa ja lupamääräyksen 22 vaatimuksia (mm. Päijännetunneli ja louhinta +42 tason alapuolella), joten uutta tärinäselvitystä ja mittaussuunnitelmaa voidaan noudattaa mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Vaasan hallinto-oikeus voi kumota täytäntöönpanon.      

Käsittelymaksu

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Tarkkailumääräyksen muutoksen käsittelymaksu määräytyy ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 3 §:n sekä taksan liitteenä olevan maksutaulukon kohdan 27.4. mukaan ja on suuruudeltaan 945,00 euroa.

Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun asiaa koskeva päätös on lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190.3 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

Oikeusohjeet

  • Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 62, 64, 65, 84, 85, 96, 190, 191, 200, 205, 209 §:t;
  • Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 24 §;
  • Hallintolaki (434/2003): 34 §;
  • Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 112.12.2023 § 171);
  • Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 18.3.2025 § 37); 3 §; ja
  • Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 9.12.2024 § 126)


Nähtävilläolo

Päätös pidetään nähtävillä valitusaikana 2.4.- 9.5.2025 Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla  osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi. 

Kuulutus päätöksestä pidetään nähtävillä myös Tuusulan kunnan ja Vantaan kaupungin verkkosisuilla valitusjan.  


Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi valitusosoituksineen tavallisena tiedoksiantona:
- Seepsula Oy (postitse ja sähköpostitse)
- Uudenmaan ELY-keskus, 
- Tuusulan kunnanhallitus, 
- Vantaan kaupunki,
- Vantaan ympäristönsuojeluviranomainen,
- Pääkaupunkiseudun Vesi Oy

Muille asianosaisille kuuluttamalla päätöksestä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sekä Tuusulan kunnan ja Vantaan kaupungin verkkosivuilla 2.4.- 9.5.2025 välisenä aikana.


MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin päätösasiasta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä/alla. Viimeinen valituspäivä on 9.5.2025.

Allekirjoitus

Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikö, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus