Vammaisneuvosto, kokous 12.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Halkivaha III, asemakaava, kaavanumero 3476, Hyrylä

TUUDno-2025-26

Valmistelija

  • Minna Mielonen, vapaaehtoistyön koordinaattori, minna.mielonen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Suunnitelman kuvaus

Suunnittelualue sijaitsee Etelä-Tuusulassa Hyrylän kunnanosan luoteiskulmassa Tuusulanjärven ja Rusutjärven välisellä alueella. Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa lisää pientaloasumista Hyrylän alueelle hyvien liikenneyhteyksien varrelle ja olemassa olevan asumisen jatkeeksi, alueen luonto-, maisema-, ja virkistysarvot huomioiden. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 30.1. -3.3.2025.  Asemakaavan valmistelun aikana järjestetään kaikille avoin asukastilaisuus 13.2.2025 klo 18-20 Paijalan koululla (katuosoite Paijalantie 44, 04300 Tuusula).

Suunnittelualue

Suunnittelualue sijaitsee Etelä-Tuusulassa Hyrylän kunnanosan luoteiskulmassa Tuusulanjärven ja Rusutjärven välisellä alueella. Alue rajautuu etelässä Nummelanväylään sekä Halkivahantien, Halkivahannotkon ja Rahkasammaleentien varrella sijaitseviin asuinkiinteistöihin. Lännessä suunnittelualue rajautuu Hämeentiehen, Pohjoisessa Kavaankallion metsään ja idässä Paijalan kylätiehen sekä Paijalan peltoalueisiin. Kaavarajaus käsittää pääosin asemakaavoittamattomia metsä- ja peltoalueita sekä pientaloasumista kaava-alueen keskiosassa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa suunnittelualueen pinta-ala on noin 74 ha. Alueen rajausta voidaan muuttaa suunnittelutyön edetessä ja tavoitteiden tarkentuessa.

Aloite ja suunnittelun tavoitteet

Halkivahan alueen asemakaava on ollut vuodesta 2008 lähtien Tuusulan kunnan kaavoitussuunnitelmassa eri prioriteettiluokissa. Alueella aiemmin vireillä ollut kaavaprosessi ei ole johtanut lainvoimaiseen asemakaavaan ja kaavaprosessi käynnistyy nyt uudelleen. Asemakaava on käynnistynyt kunnan aloitteesta. Asemakaava lisättiin kaavoitussuunnitelman 2024-2027 kärkihankkeisiin kunnanvaltuuston päätöksellä 13.11.2023 sekä kaavoituksen työohjelmaan vuoden 2024 käynnistyviin hankkeisiin.

Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa lisää pientaloasumista Hyrylän alueelle hyvien liikenneyhteyksien varrelle ja olemassa olevan asumisen jatkeeksi sekä toteuttaa tarvittavat katu- ja tieyhteydet. Asemakaavalla luodaan edellytyksiä luonnonläheiselle pientaloasumiselle Etelä-Tuusulassa. Asemakaava edistää kunnan strategisia tavoitteita tarjoamalla monipuolisia asumisen mahdollisuuksia sekä lisäämällä taloudellisesti kestävää kasvua uuden asumisen sijoittuessa suurelta osin kunnan omistamalle maalle sekä kestävästi nykyisen yhdyskuntarakenteen osaksi. Kunnan strategisten tavoitteiden mukaisesti suunnittelutyössä kiinnitetään myös erityistä huomiota alueen luonto-, maisema- ja virkistysarvojen säilymiseen.

Ehdotus

Vammaisneuvosto päättää

  • antaako neuvosto kirjallisen palautteen Halkivaha III 3476 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti

  • jättää seuraavan mielipiteen kaavasta Halkivaha III 3476 OAS:

"Vammaisneuvosto pitää tärkeänä, että alueelle kaavoitetaan asumisratkaisuja, jotka soveltuvat vammaisille ja ikäihmisille ja edistävät heidän hyvinvointiaan. Kaavoituksessa tulee mahdollistaa yksikerroksisten ja esteettömien talojen rakentaminen, sekä turvallinen liikkuminen tonteille sekä jalankulun että autoilun näkökulmasta.

Aluetta kaavoitettaessa tulee jo kaavoitusvaiheessa ottaa huomioon alueen hyvä käytettävyys, fyysinen esteettömyys ja aistiesteettömyys. Alueella tulee olla helppo liikkua. Neuvosto painottaa, että alueelle tulee rakentaa tarpeeksi levähdyspaikkoja alueen asukkaiden liikkumisen mahdollistamiseksi. Alueella tulee huomioida asukkaiden hyvinvointia edistävät luonto-, ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet.

Vammaisneuvosto painottaa, että alueelle tulee rakentaa riittävä määrä pysäköintipaikkoja ja LE-pysäköintipaikkoja liikuntaesteisten henkilöiden, ikäihmisten ja kotihoidon pysäköimisen mahdollistamiseksi. Kaavoitusvaiheessa on hyvä huomioida lumenpoisto ja sille varattava tila, sekä kulkureittien tosiallinen esteettömyys talviaikana."

Vammaisneuvosto päätti hyväksyä tämän asiakohdan suoraan kokouksen aikana.

 

Tiedoksi

Kaavoitus, kaavasuunnittelija Kaisa Vahlberg.