§ 4 Destia Oy, hiukkaspäästöjen mittaussuunnitelman hyväksyminen, Focus-alue, Tuusula

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2019-1536

Päätöspäivämäärä

18.2.2025

Päätöksen tekijä

Ympäristövalvontapäällikkö

Päätöksen peruste

Kts. jäljempänä.

Kuvaus

Hakija

Destia Oy (Y-tunnus 2163026-3)

Firdonkatu 2 T 151

00520 Helsinki

P. +358 (0)20 444 11

www.destia.fi

Asia

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on myöntänyt kokouksessaan 19.04.2022 § 46 maa-ainesluvan- ja ympäristöluvan (yhteislupa) Destia oy:lle Tuusulan tilalle 858-411-4-351/4. Kyseessä on kalliokiviaineksen otto-, louhinta- ja murskaustoiminta.

Yhteisluvan lupamääräyksessä 20 määrätään seuraavasti: ”Toiminnasta aiheutuvien hiukkaspäästöjen vaikutus lähialueen ilmanlaatuun on selvitettävä. Hiukkasmittaus tulee järjestää vähintään yhdessä hiukkaspäästöjen leviämisen kannalta todennäköisimmässä häiriintyvässä kohteessa. Hiukkasmittaus tulee järjestää ensimmäisessä mahdollisessa työvaiheessa, jossa on käynnissä sekä louhinta että murskaus. Valvontaviranomainen voi tarvittaessa määrätä lisämittausten suorittamisesta.

 Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuusmittaus on tehtävä standardin ISO 10473:2000 mukaisella tai muulla sitä vastaavalla mittausmenetelmällä, jonka tarkkuus on em. standardia vastaava. Mittausjakson pituuden tulee olla riittävä, vähintään kaksi kuukautta, jotta pitoisuusmittauksen tuloksia voidaan verrata ilmanlaadusta annettuun valtioneuvoston asetukseen 79/2017. Mittaukset on suoritettava jatkuvatoimisella pölynmittauslaitteistolla.

 Hiukkaspäästöjen mittaussuunnitelma on hyväksytettävä valvontaviranomaisella vähintään kuukausi ennen toiminnan aloittamista. Mittausten tulokset ja niiden pohjalta laadittu mittausraportti (sis. mittaustulosten vertaaminen asetuksen 79/2017 raja-arvoihin) on toimitettava viimeistään 30 vrk mittausten jälkeen Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle. (YSL 52, 62 ja 64 §, VNa 79/2017, VNa 800/2010)”

Destia Oy on toimittanut 9.10.2024 Keski-​Uudenmaan ympäristökeskukseen hyväksyttäväksi ympäristöluvan lupamääräyksen 20 mukaisen hiukkaspäästöjen mittaussuunnitelman.

Tiivistelmä suunnitelmasta

Hiukkasmittaus tulee järjestää ensimmäisessä mahdollisessa työvaiheessa, jossa on käynnissä sekä louhinta että murskaus. Ottaminen aloitetaan lupa-alueen kaakkoisosasta. Tällöin lähimmät asumiseen käytettävät rakennukset sijaitsevat lupa-alueen kaakkoispuolella, Ruohosuontien pohjoispuolella. Etäisyys lähimpiin Ruohosuontiellä sijaitseviin rakennuksiin on noin 420…480 metriä. Muissa ilmansuunnissa etäisyys lähimpiin asuttuihin rakennuksiin on yli 500 metriä. Suuren etäisyyden vuoksi taustapitoisuutta oleellisesti suurempien hiukkaspitoisuuksien aiheutuminen ei ole todennäköistä. Mittaus tehdään lähimpänä lupa-aluetta sijaitsevan asutun rakennuksen piha-alueella Ruohosuontiellä.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuutta mitataan jatkuvatoimisesti vähintään 60 vuorokauden ajan. Mittaus tehdään toiminnan alkuvaiheessa, kun toiminta sijaitsee lupa-alueen kaakkoisosassa. Mittaus tehdään sellaisena toiminnan ajanjaksona ja olosuhteissa, jolloin pölyämisen arvioidaan olevan suurinta, eli kun poraus ja murskaus ovat käynnissä samanaikaisesti. On kuitenkin todennäköistä, että murskaus tai poraus eivät ole käynnissä yhtäjaksoisesti koko mittausjakson ajan.

Päivät, jolloin toimintaa ei ole, kuvaavat ympäristössä sijaitsevien muiden toimintojen aiheuttamia päästöjä (liikenne, teollisuus, muut kiviainesalueet, muu ihmisen toiminta, ns. taustapitoisuus).

Mittaustuloksista lasketaan vuorokausikeskiarvopitoisuudet sekä koko mittausjakson aikainen keskiarvopitoisuus mittauspisteessä. Koko jakson keskiarvopitoisuutta voidaan suuntaa antavasti verrata vuosikeskiarvopitoisuudelle annettuun raja- tai ohjearvoon.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuusmittaus tehdään standardin ISO 10473:2000 mukaisella tai muulla sitä vastaavalla mittausmenetelmällä, jonka tarkkuus on em. standardia vastaava. Mittaus tehdään jatkuvatoimisella hiukkasmittauslaitteistolla, jolla mitataan hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuutta ilmassa. Tallentuneista tuloksista voidaan laskea mm. vuorokausikeskiarvopitoisuudet sekä vuosikeskiarvoon verrattavissa oleva mittausjakson aikainen keskiarvopitoisuus. Mittaustulokset raportoidaan Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle lupamääräyksen 20 mukaisesti.

Kuuleminen ja lausuntopyynnöt

Asian vireilläolosta ei ole kuultu tai tiedotettu. Asian vireilläolosta kuuleminen ja tiedottaminen on katsottu tässä tapauksessa ilmeisen tarpeettomaksi, kun otetaan huomioon, että hiukkaspäästöjen mittaus toteutetaan yhteisluvan lupamääräyksen 20 mukaisesti ja määrätyt vähimmäisvaatimukset mittauksen toteutustavasta ovat yksiselitteiset. Hiukkaspäästöjen mittauksen toteutustapa on tullut siten tiedoksi asianosaisille ja muille tahoille yhteislupapäätöksestä tiedotettaessa.

Asian vireilläolosta ei ole myöskään pyydetty lausuntoja, koska se ei ole ollut tarpeen asian lisäselvittämiseksi tai ympäristönsuojelulain (527/2014, YSL) 42 §:n tarkoittamien lausunnonantajien edustaman yleisen edun valvomiseksi.

 

Lisätietoja ja valmistelija: ympäristötarkastaja Ville Hämäläinen puh. 040 314 4730.

Päätös

Päätän hyväksyä valvontaviranomaiselle 9.10.2024 toimitetun hiukkaspäästöjen mittaussuunnitelman.

Päätöksen perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014, YSL) 62 §:n perusteella ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset päästöjen ja toiminnan tarkkailusta sekä toiminnan vaikutusten tarkkailusta.

Ympäristönsuojelulain 64 §:n perusteella ympäristöluvassa voidaan määrätä, että toiminnanharjoittajan on esitettävä 62 §:n mukaisen seurannan järjestämisestä erillinen suunnitelma lupaviranomaisen, valvontaviranomaisen tai kalatalousviranomaisen hyväksyttäväksi. Suunnitelma on toimitettava viranomaiselle niin ajoissa, että seuranta ja tarkkailu voidaan aloittaa toiminnan alkaessa tai muuna toiminnan vaikutusten kannalta tarkoituksenmukaisena ajankohtana. Suunnitelman esittämiseen sovelletaan, mitä 39 §:ssä säädetään ympäristöluvan hakemisesta. Päätös suunnitelman hyväksymisestä tehdään noudattaen, mitä 96 §:ssä säädetään.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasäännön (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109) 3 §:n perusteella ympäristövalvontapäällikkö hyväksyy ympäristöluvassa velvoitetun ympäristönsuojelulain 64 §:n mukaisen tarkkailusuunnitelman ja päättää asian käsittelystä perittävästä maksusta ympäristölautakunnan hyväksymän taksan mukaisesti.

Destia Oy on toimittanut valvontaviranomaisen hyväksyttäväksi yhteisluvassa (Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta 19.04.2022 § 46) edellytetyn hiukkaspäästöjen mittaussuunnitelman. Yhteisluvan lupamääräys 20 on annettu ympäristönsuojelulain 64 §:n perusteella ja siinä on määrätty hiukkaspäästömittauksen toteutuksen vähimmäisvaatimuksista. Destia Oy:n toimittama hiukkaspäästöjen mittaussuunnitelma on lupamääräyksen 20 mukainen.

Käsittelymaksu

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Tarkkailusuunnitelman hyväksymisen käsittelymaksu määräytyy ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 3 §:n sekä liitteenä olevan maksutaulukon kohdan 27.4. mukaan ja on suuruudeltaan 945 euroa. Koska asian käsittelyn vaadittu työmäärä oli keskimääräistä vähäisempi, kohtuullistan käsittelymaksua taksan 5.1 mukaisesti 50 %:lla. Tästä päätöksestä peritään siten käsittelymaksua 472,​50 euroa. Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä, ​kun asiaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190.3 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

Oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014, YSL): 39 §,​ 42 §, 43 §, 44 §, 62 §,​ 64 §,​ 83 §, 85 §,​ 96 §,​ 190 §,​ 191 §,​ 205 §,​ 209 §;

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 12.12.2023 § 171);

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan

ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109);

Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 9.12.2024 § 126).

Nähtävilläolo

Päätös pidetään nähtävillä valitusaikana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi valitusosoituksineen tavallisena tiedoksiantona:

-       Destia Oy (postitse ja sähköpostitse)

-       Uudenmaan ELY-keskus, kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi

Muille asianosaisille kuuluttamalla päätöksestä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Tuusulan kunnan verkkosivuilla 19.2.- 28.3.2025 välisenä aikana.

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-​oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin päätösasiasta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä/alla. Viimeinen valituspäivä on 28.3.2025.

Allekirjoitus

Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus