Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 8.10.2024

§ 108 Nurmijärven järvien veden laatu vuosina 2022-2023

TUUDno-2024-1883

Valmistelija

  • Liisa Garcia, ympäristösuunnittelija, liisa.garcia@tuusula.fi

Perustelut

Asia

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus jatkoi vuosina 2022 ja 2023 Nurmijärven järvien veden laadun seurantaa. Nurmijärven järvien veden laatua on seurattu jo kauan, ja pitkät aikasarjat antavat arvokasta tietoa järvien pitkän aikavälin muutoksista. Sääksjärvestä ja Valkjärvestä otetaan näytteet vuosittain, kun taas Herustenjärvistä ja Vaaksinjärvestä otetaan näytteet joka toinen vuosi. Järvien veden laatu pysyi seurantajaksolla pääosin edellisvuosien kaltaisena. Ekologiselta tilaltaan Sääksjärvi on luokassa hyvä, Vaaksinjärvi erinomainen ja Valkjärvi tyydyttävä. Herustenjärvien ekologista tilaa ei ole luokiteltu.

Vuosien välinen vaihtelu veden laadussa selittyy osaksi säätilan vaihteluilla. Kuivina vuosina valuma-alueelta järviin huuhtoutuva kuormitus jää yleensä pieneksi. Suuri sadanta puolestaan lisää valuma-alueelta järveen huuhtoutuvien maa-aineksen, fosforin ja typen määriä, etenkin jos sade tulee kasvipeitteettömänä aikana lokakuusta huhtikuuhun. Leudot talvet lisäävät talviaikaista kuormitusta, kun lumipeite suojaa maata aiempaa lyhyemmän ajan. Vuosi 2022 oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi usean kuukauden osalta, kesä oli paikoin jopa ennätyslämmin. Nurmijärvellä kesä- ja elokuu olivat vähäsateisia, mutta heinäkuun kokonaissademäärä oli keskimääräistä korkeampi. Vuosisadanta oli hyvin lähellä tavanomaista. Vuosi 2023 eteni Suomessa syyskuun loppuun asti yhtenä havaintohistorian lämpimimmistä, mutta kylmä loppuvuosi pudotti koko vuoden keskilämpötilan lähelle keskimääräistä. Nurmijärvellä huhtikuussa ja erityisesti kesäkuussa 2023 satoi tavanomaista selvästi vähemmän. Elokuun sademäärä puolestaan oli selvästi tavanomaista suurempi.

Veden laatu

Sekä Itä- että Länsi-Herusen alusveden happipitoisuus oli lopputalvella 2023 alentunut. Kesällä 2023 molempien Herustenjärvien happitilanne pysyi hyvänä. Länsi-Herusen a-klorofyllipitoisuus, joka kuvastaa levien määrää ja siten järven rehevyystasoa, pysyi melko samalla tasolla kuin vuonna 2021, Itä-Herusen puolestaan laski vuotta 2021 matalammaksi. Molemmilla järvillä a-klorofyllipitoisuus on laskusuunnassa. Heinä- ja elokuussa 2023 Herustenjärvien pH-arvossa oli havaittavissa selvä nousu edellisvuosiin verrattuna, mutta järvien pH-arvo on edelleen varsin matala eli vesi on hapanta (pH-arvo alle 7). Ahventen elohopeapitoisuustutkimuksessa todettiin ympäristönlaatunormin ylitys molemmilla järvillä, näin ollen järvien kemiallinen tila sijoittuisi hyvää huonompaan luokkaan.

Sääksjärven happitilanne pysytteli vuosina 2022 ja 2023 aiempien vuosien tasolla. Sääksjärven kokonaisfosfori-, kokonaistyppi- ja a-klorofyllipitoisuuden keskiarvo pintavedessä kasvukaudella kuvastivat erinomaisia olosuhteita vuosina 2022 ja 2023. Vuoden 2022 kasviplanktonnäytteet edustivat pääasiassa erinomaista tilaa ja vuoden 2020 piilevänäytteet luokittelumuuttujasta riippuen erinomaista, hyvää tai tyydyttävää tilaa. Vuoden 2022 vesikasvillisuustutkimuksen perusteella järven ekologinen tila on erinomainen.

Vaaksinjärven alusveden happipitoisuus oli hyvin matala niin kevättalvella kuin heinä- ja elokuussa 2022, sekä lokakuussa 2023. Alusveden matala happipitoisuus kasvattaa jossain määrin alusveden kokonaisfosforipitoisuuksia. Vaaksinjärven kokonaisfosfori- ja -typpipitoisuuden keskiarvo pintavedessä kasvukaudella kuvastivat vuonna 2022 erinomaisia olosuhteita, a-klorofyllipitoisuus hyviä olosuhteita. Kesäkuussa 2022 mitattiin korkein Vaaksinjärveltä koskaan mitattu a-klorofyllipitoisuus (8,6 µg/l), joka on kuitenkin vielä aika matala.

Valkjärven alusvesi oli vähähappinen vuonna 2022 koko elokuun ajan. Vuonna 2023 alusveden happipitoisuus laski erittäin alas jo kevättalvella ja kevään paremman tilanteen jälkeen pysyi huonona koko kesän 2023 ajan. Pintavedessä sen sijaan esiintyi hapen ylikyllästystä levätuotannon takia. Valkjärvellä havaittiin sinilevää sekä kesällä 2022 että 2023. Viime vuosina a-klorofyllipitoisuuden taso vaikuttaisi kasvaneen aiemmasta. Heinäkuun 2022 kasviplanktontutkimuksessa haitallisten sinilevien osuus ja kasviplanktonin biomassa olivat merkittävästi aiempia vuosia korkeampia.

Pohdintaa

Vesienhoidon tavoitteena on saavuttaa kaikkien vesien hyvä tila vuoteen 2027 mennessä. Viimeisimmän, vuonna 2019 tehdyn arvion mukaan Vaaksinjärvi on erinomaisessa ja Sääksjärvi hyvässä ekologisessa tilassa. Niissä vesistöissä, joissa hyvä tai erinomainen tila on saavutettu, tila ei saisi heikentyä tulevaisuudessa. Vaaksinjärvellä on vuoden 2022 tulosten perusteella havaittavissa alusveden happitilanteen huonontumista ja toisaalta a-klorofyllipitoisuuden kasvua, joka osoittaa järven levämäärää ja rehevyystasoa. Vaaksinjärven ja Sääksjärven osalta tulee kiinnittää erityistä huomiota hyvän tai erinomaisen tilan säilyttämiseen. Järvien valuma-alueilla ei tulisi tehdä toimenpiteitä, jotka lisäävät järviin kohdistuvaa kuormitusta.

Valkjärvi on viimeisimmässä ekologisessa luokittelussa arvioitu tyydyttävään tilaan. Valkjärvellä on alkanut kunnostushanke (2024–2025), jonka tavoitteena on parantaa Valkjärven ekologista tilaa. Erityisesti pyritään vähentämään järveen kohdistuvaa ulkoista kuormitusta. Hankkeessa laaditaan koko Valkjärven valuma-alueen kattava yleissuunnitelma, johon kartoitusten perusteella tunnistetaan mahdolliset paikat vesistökunnostusrakenteille: kosteikoille, kaksitasouomille, laskeutusaltaille, uppopuupuhdistamoille ja pohjapadoille. Maanomistajien kiinnostuksen mukaan toteutetaan suunnitelmassa esitettyjä kohteita. Lisäksi selvitetään järven sisäistä kuormitusta sedimenttitutkimuksella ja koekalastuksella sekä lisätään tietoisuutta Valkjärven tilasta ja toimenpiteistä, joilla tilaa voisi parantaa.

Järvikunnostus on pitkäkestoinen urakka. Valkjärven kunnostushankkeen toimilla päästään laajentamaan järven kunnostusta hapetuksesta myös muihin kunnostustoimenpiteisiin ja saadaan aiempaa tarkempaa tietoa siitä, mitä kunnostustoimia järven hyväksi kannattaa tehdä.

Raportti Nurmijärven järvien veden laadusta 2022 - 2023 on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi raportin Nurmijärven järvien veden laadusta vuosina 2022 - 2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nurmijärven kunnanhallitus, Nurmijärven Vesi, Hyvinkään ympäristölautakunta, Sääksjärven suojeluseura, Pro Valkjärvi ry, Nurmijärven luonto ry, Vaaksinjärven osakaskunta, Klaukkalan, Puokan ja Soltin kalastuskunnat, Herustenjärvien hoitokunta, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys sekä Uudenmaan ELY-keskus