Päätös
Päätän ympäristönsuojelulain (527/2014) 122.1 §:n nojalla antaa Jokioisten Maanrakennus Oy:lle Järvenpään kaupungissa osoitteessa Komppikuja, Järvenpää (kiinteistö Svengi,186-14-1443-1) tehtävää louhintaa ja murskaustöitä koskevat seuraavat määräykset.
1. Kiviaineksen murskausta ja louhintaa saa tehdä 18.11.2024-31.1.2025 välisenä aikana maanantaista perjantaihin klo 7.00-20.00 välisenä aikana. Arkipyhinä meluavaa työtä ei saa harjoittaa.
2. Melun leviämistä ympäristöön tulee ehkäistä väliaikaisin melusuojauksin (esim. pintamaat, louhe- ja murskekasat), mikäli se on työteknisesti mahdollista.
3. Töistä on tiedotettava vaikutusalueen asukkaille ja alueen muille työmaille ennen niiden aloittamista. Tiedotteesta tulee käydä ilmi meluavan toiminnan aloitus- ja arvioitu lopetusajankohta, päivittäiset työajat ja toiminnasta vastaavan henkilön yhteystiedot. Tiedotteen jakelualueen tulee olla riittävän laaja.
4. Pölyn leviämistä ympäristöön on ehkäistävä käyttämällä pölyn leviämisen estämisen kannalta parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Raskaan liikenteen ajoväylät on pidettävä mahdollisimman pölyämättöminä esimerkiksi kastelemalla tarvittaessa. Työmaan välittömässä vaikutuspiirissä olevat tie- ja katualueet on pidettävä mahdollisimman puhtaina työmaalta kulkeutuvasta maa-aineksesta pölyhaittojen estämiseksi.
5. Toiminnanharjoittajan tulee pitää työmaapäiväkirjaa, josta selviää louhinnan ja murskauksen toiminta-ajat (aloitus- ja lopetuspäivät, toimintavuorokaudet sekä päivittäiset toteutuneet työajat). Työmaapäiväkirja on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle.
6. Toiminnassa tulee muutoin ympäristön pilaantumisen estämiseksi noudattaa, mitä ympäristönsuojelulaissa tai muualla lainsäädännössä säädetään tai niiden nojalla määrätään pohjaveden ja maaperän pilaamiskiellosta, ilmansuojelusta sekä jätehuollon järjestämisestä.
7. Ympäristönsuojelulain 200 §:n nojalla määrään, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.
Päätöksen perustelut
Ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle sähköisesti ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun tai tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen tätä ajankohtaa, jollei kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä ole määrätty tätä lyhyemmästä ajasta.
Viranomaisen on ympäristönsuojelulain 122.1 §:n mukaan annettava ilmoituksen johdosta päätös. Päätöksessä on annettava tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja toiminnan järjestämiseen liittyvien jätelain mukaisten velvollisuuksien täyttämiseksi. Päätöksessä voidaan lisäksi antaa määräyksiä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.
Ilmoituksen käsittelyssä ja ilmoituksen johdosta tehdyssä päätöksessä on otettu huomioon ilmoitusta koskevan toiminnan sijainti ja kesto. Päätöksessä on rajattu toiminta-aika toiminnanharjoittajan tekemän ilmoituksen mukaiseksi. Toiminta- aikojen rajauksessa on otettu huomioon toiminnan tilapäisyys sekä verraten pitkät etäisyydet asutukseen. (Määräys 1)
Melun ja pölyn leviämistä tulee pyrkiä estämään käytettävissä olevin keinoin, jotta häiriintyviin kohteisiin aiheutuisi toiminnasta mahdollisimman vähän haittaa. (Määräykset 2 ja 4)
Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaisesti päätös sisältää myös määräyksen tiedottamisesta vaikutusalueen asukkaille. Tiedotteen jakelualueen tulee olla riittävän laaja. (Määräys 3)
Ilmoittajalle annettu kirjanpito- ja ilmoitusvelvollisuus on tarpeen valvonnan kannalta. (Määräys 5)
Päätöksessä on lisäksi annettu määräys yleisestä huolehtimisvelvollisuudesta ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden alaisten säännösten ja määräysten toteuttamiseksi. (Määräys 6)
Ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaan viranomainen voi määrätä, että 122 §:ssä tarkoitettua määräystä tai päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava. Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. (Määräys 7)
Käsittelymaksu
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Ilmoituksen käsittelymaksu määräytyy ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 3 §:n sekä maksutaulukon kohdan 24.1 mukaan ja on suuruudeltaan 378 €. Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun asiaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Laskutus tapahtuu erillisellä laskulla päätöksen saatua lainvoiman.
Oikeusohjeet
Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 85, 118, 121, 122, 190, 191, 200, 201, 205 §:t;
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 24, 26 §:t;
Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, 12.12.2023 § 171);
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109); ja
Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 19.6.2023 § 95).
Nähtävilläolo
Päätös pidetään nähtävillä valitusaikana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi.