Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 22.10.2024

§ 40 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman hyväksyminen

TUUDno-2024-1637

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi
  • Hanna Vesimäki

Perustelut

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus laatia toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on edistää asukkaiden, palvelujen käyttäjien, henkilöstön ja luottamushenkilöiden yhdenvertaisuutta kunnan toiminnassa. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevien lakien mukaan kunnan on edistettävä niitä viranomaisena, palveluntarjoajana, koulutuksen järjestäjänä ja työnantajana. Kunnan ohella velvoite koskee kuntayhtymiä ja kuntaomisteisia yhtiöitä ja –liikelaitoksia. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa tarkastellaan sitä, miten kunnan toiminta vaikuttaa eri ihmisryhmiin ja yksilöihin, miten yhdenvertaisuus toteutuu ja millaisia toimenpiteitä kunnassa tehdään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Suunnitelmaan valitut kehittämistoimenpiteet tulee suhteuttaa käytettävissä oleviin resursseihin. Koska suunnitteluprosessi on jatkuva, organisaatio voi painottaa tiettyjä alueita päivittyvissä suunnitelmissaan. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa toteuttaa koko kuntaorganisaatio.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadinnan eteneminen

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadinta käynnistyi vuonna 2023. Suunnitelmaluonnos on laadittu osallistuvassa prosessissa ja vuoropuhelussa toimialueiden johtoryhmien ja vaikuttamistoimielinten (nuorisovaltuusto ja neuvostot) kanssa. Luonnos on koottu poikkihallinnollisena yhteistyönä eri toimialueiden kanssa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on lautakuntien käsittelyssä lokakuussa, minkä jälkeen se etenee hallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi alkuvuodesta 2025.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman rakenne ja tavoitteet

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteiden määrittely perustuu valmistelun aikana havaittuihin kehittämistarpeisiin. Suunnitelmassa kerrotaan ensin valtakunnallisista velvoitteista ja tavoitteista sekä keskeisistä termeistä, suunnitelman valmistelusta ja kunnan muista tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä asiakirjoista sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen tarpeesta ja hyödyistä. Sen jälkeen esitellään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen tähtäävät kuntatasoiset ja toimialuekohtaiset toimenpiteet. Lopuksi kerrotaan toimenpiteiden toteutumisen raportoinnista, arvioinnista ja jatkokehittämisestä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää  

  • merkitä tiedokseen Tuusulan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman.
  • ​​​​​​ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman.