Kunnanhallitus, kokous 14.10.2024

§ 337 Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy, lainan konvertointi

TUUDno-2024-1867

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari Ora, talousjohtaja, kari.ora@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kuntakonserniin kuuluvalle Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:lle on myönnetty kunnan päätöksellä 18.6.2007 § 79 lainan takaus koskien Handelsbankenin yhtiölle myöntämää Halkivahan rakennuslainaa.

Lainan pääoma on syyskuu 2024 tilanteessa 2.187.441,00 euroa. Lainan korko on kiinteä 5,5 % viimeisimmän korontarkistuksen jälkeen (HB prime 3,5 % + marginaali 2 %). Yhtiön toimitusjohtaja on käynyt pankin kanssa neuvottelun lainasta. Koska Handelsbanken on myynyt toimintansa Suomessa, ei lainaehtoja voi tällä hetkellä muuttaa (Due Diligence). Lainan konvertointi voisi olla mahdollinen vaihtoehto, johtuen meneillään olevasta pankkitoiminnan järjestelystä.

Yhtiön toimitusjohtaja on pyytänyt tarjoukset kahdelta asiasta kiinnostuneelta pankilta, OP Uusimaa ja Lammin Säästöpankki. Muilla markkinoilla olevilla pankeilla ei ollut halukkuutta tai mahdollisuutta tarjota lainaan 20 vuoden maturiteettia.

Yhtiö on pyytänyt tarjoukset siten, että takaajan ehdot eivät heikenny, jolloin laina-aika tai vastuu pysyvät samoina.  Tilannearvion mukaan laina-aika lyhentyisi muutamalla vuodella. Takaajana toimivan kunnan tulee hyväksyä lainan konvertointi.

Yhtiön hallitus on kokouksessaan 4.9.2024 hyväksynyt Osuuspankki Uudenmaan tarjouksen, seuraavalla korkoehdolla: kiinteä viitekorko 20 vuotta 2,82 % + pankin marginaali 0,45 % (koronlaskenta tod/360). Korko on laskettu käyttäen 12kk euribor-korkoa. Korkoputki ja korkoindikaatio määräytyvät 12 kuukauden euriborin mukaan ja tulevat voimaan lainan nostohetkellä.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Ora, talousjohtaja, kari.ora@tuusula.fi

Konsernijaosto päättää ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • että yhtiön laina voidaan konvertoida edellyttäen, että takaajan ehdot eivät heikenny  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Esteellisyys

Arto Lindberg, Kari Friman

Kokouskäsittely

Jäsenet Arto Lindberg ja Kari Friman ilmoittivat olevansa hallintolain 28.1 pykälän kohdan 5 mukaisesti esteellisiä (yhteisöjäävi) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Valmistelija

  • Kari Ora, talousjohtaja, kari.ora@tuusula.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus ehdottaa,​ että

VALTUUSTO päättää

  • että yhtiön laina voidaan konvertoida edellyttäen,​ että takaajan ehdot eivät heikenny