Kunnanhallitus, kokous 30.9.2024

§ 322 Taloussuunnitelma vuosille 2025-2027 ja talousarvio vuodelle 2025, Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä, lausunto

TUUDno-2024-1683

Valmistelija

  • Kari Ora, talousjohtaja, kari.ora@tuusula.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan Vesi kuntayhtymä lähettää oheisena yhtymähallituksen 23.8.2024 käsittelemän luonnoksen kuntayhtymän vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmaksi ja pyytää suunnitelmasta lausuntoa ennen yhtymävaltuustolle tehtävää ehdotusta 30.9.2024 mennessä.

Tulevan vuoden talousarvio on laadittu pääasiassa aiempien vuosien pohjalta. Toimintamenot ovat nousseet 4,5 % ja tulot 3,8 % vuoden 2024 talousarvioon nähden. Menojen kasvu selittyy pääasiassa yleisellä kustannusten kasvulla. Varsinaisten toimintamenojen lisäksi bruttokustannuksia kasvattaa myös kasvaneet korkokulut, mikä puolestaan johtuu korkeasta korkotasosta.

Veden yksikköhinnan esitetään pysyvän ennallaan ensi vuoden talousarviossa eli tasolla 43 snt/m3.

Investointien osalta päähuomio vuonna 2025 on Santakosken vedenottamon ja Kellokosken varikon rakentamisessa. Verkostoissa varaudutaan lähinnä jäsenkuntien yhteishankkeisiin. Varautumista koskien varaudutaan kameravalvonnan laajentamiseen sekä avainjärjestelmän uusintaan noin 100 000 eurolla. 
Normaalin tuotanto- ja ylläpitotoiminnan ohella ensi vuonna jatketaan lisävesihankkeita. Rusutjärven tekopohjavesilaitoksen tehostamisselvityksiä jatketaan ja Palaneenmäen tekopohjaveden tuotantoa koskien laaditaan yleissuunnitelma.
 
Lausunto

Tuusulan pitää hyvänä, että veden yksikköhinta voidaan pitää tämän vuoden tasolla. Osoittaa, että viime vuosien kustannusten liikehdintä on tasoittunut.

Investointien kohdistaminen mm. turvallisuuden parantamiseen on linjassa jäsenkuntien toimien kanssa. Samoin hyvänä pidetään lisävesihankkeiden selvitys- ja tutkimusprojektien jatkamista ja varautumista tulevaisuuden kasvulle.

Tuusulan kunta pitää hyvin tärkeänä, että kuntayhtymän investoinnit ovat tarkkaan harkittuja ja taksat mahdollisimman vakaat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa selostusosan mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan Vesi kuntayhtymän talousarvioehdotuksesta vuodelle 2025 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2025–2027
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän pykälän osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan Vesi kuntayhtymä, talouden ohjaus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.