Kuntakehityslautakunta, kokous 25.9.2024

§ 89 Vanhakylän aurinkovoimalan osayleiskaava (nro 2038), osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville asettaminen

TUUDno-2024-1438

Valmistelija

  • Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi
  • Tiia Niemelä, kaavasuunnittelija, tiia.niemela@tuusula.fi

Perustelut

Neoen Renewables Finland Oy (”Neoen”) on tehnyt aloitteen osayleiskaavamuutoksesta Vanhakylän alueelle aurinkovoimalan rakentamista varten. Kaavamuutoksen lähtökohtana on mahdollistaa aurinkovoimatoiminta nykyisen maa- ja metsätaloustoiminnan lisäksi.  

Suunnittelualue ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osayleiskaavan muutosalue sijaitsee Tuusulan kunnan pohjoisosassa Vanhakylän alueella, noin 3 km Jokelan taajamasta etelään sekä noin 8 km Hyrylän keskustaajamasta pohjoiseen. Suunnittelualue muodostuu useasta osa-alueesta rajautuen lännessä Palojoessa kulkevaan Tuusulan kuntarajaan ja idässä Jokelantiestä noin kilometrin länteen. Suunnittelualue sijoittuu pääosin Vanhankylän koulutien eteläpuolelle, mutta sen pohjoisin osa-alue sijaitsee erillään n. 800 metriä pohjoisempana, Vaasan yksityistien itäpuolella. Hanke kokonaisuudessan käsittää myös Nurmijärven kunnan kiinteistöjä, mutta kaava laaditaan ainoastaan Tuusulan kunnan kiinteistöille. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman rajaus käsittää 19 kiinteistöä tai kiinteistön osaa ja alueen laajuus on noin 275 hehtaaria. Kaava-alue on kokonaisuudessaan yksityisessä omistuksessa. Suunnittelualue perustuu hanketoimijan ja maanomistajien välisissä maanvuokrasopimuksissa sovittuihin aluerajauksiin. Suunnittelualue saattaa tarkentua suunnittelun edetessä. Suunnittelualue on pääosin peltoa ja oikeusvaikutteisessa Ruskela - Vanhakylä - Rusutjärvi -osayleiskaavassa maa- ja metsätalousaluetta, viljelymaisemaa.

Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa aurinkovoimalan ja muun energiaintensiivisen tuotantotoiminnan, kuten akkuvarastojen kehittäminen ja rakentaminen sopimusalueelle huomioiden ympäristöön aiheutuvat vaikutukset. Tavoitteena on myös säilyttää nykyinen maa- ja metsätaloustoiminta mahdollisena maankäyttömuotona sekä aurinkovoimalan kanssa rinnakkain että aurinkovoimatoiminnan jälkeen. Kaavatyössä pyritään tunnistamaan ja mahdollistamaan myös muita mahdollisia rinnakkaisia maankäyttöpotentiaaleja.

Kaavatyön aikana laadittavia selvityksiä ovat mm. ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) -tarveharkinta, luontoselvitys, selvitykset vaikutuksista pinta- ja pohjavesiin, hulevesiselvitys, arkeologinen inventointi, ilmastovaikutusten arviointi ja maisemaselvitys. 

Kaava toteuttaa Tuusulan vuosien 2021-2025 kuntastrategian strategista päämäärää: 11. Rakennamme kestävää tulevaisuutta ja edistämme ilmastotekoja kaikessa toiminnassa

Osayleiskaavan muutostyö käynnistyy osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävilläolosta ja asukastilaisuudesta. Tämän jälkeen laaditaan kaavaluonnos. Kaavatyön kesto on riippuvainen siitä, onko hankeessa tarpeen tehdä ympäristövaikutusten arvionti (YVA). Tavoitteena on, että valtuusto hyväksyisi kaavan kesällä 2026 tai 2027. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä laaditun Vanhakylän aurinkovoimalan osayleiskaavamuutoksen (nro 2038) osallistumis- ja arviointisuunnitelman, 
  • asettaa Vanhakylän aurinkovoimalan osayleiskaavamuutoksen (nro 2038) osallistumis- ja arviointisuunnitelman MRA 30 mukaisesti nähtäville mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten.

 

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Sanna Takala ilmoitti olevansa hallintolain 28.1. pykälän kohdan 3 mukaisesti esteellinen (intressijäävi) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Jäsen Antti Heikkilä poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen eikä ollut mukana sen jälkeisessä päätöksenteossa.

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen klo 19:08 - 19:14.

Tiedoksi

Neoen Renewables Finland Oy: Laura Oksanen laura.oksanen@neoen.com, FCG Oy: Maria Ouni maria.ouni@fcg.fi, maankäyttö

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kuntakehityslautakunta
osoite: PL 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupiste TuusInfoon os. Autoasemankatu 1, 04300 Tuusula.