Kunnanhallitus, kokous 16.9.2024

§ 307 Kuntakehityslautakunta 14.8.2024 §77 ( Kuntakehitysjohtajan viranhaltijapäätös 22.4.2024 § 51, A-Kruunu Oy, kiinteistön 858-1-8121-1 suunnitteluvaraus, otto-oikeuden käyttäminen), otto-oikeuden käyttö

TUUDno-2024-1125

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Olli-Pekka Mikkonen, tontti-insinööri, olli-pekka.mikkonen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehitysjohtaja on tehnyt 22.4.2024 § 51 viranhaltijapäätöksen kiinteistön 858-1-8121-1 suunnitteluvarauksesta A-Kruunu Oy:lle. Kuntakehityslautakunnan kokouksessa 8.5.2024 Mika Mäki-Kuhna ehdotti Sanna Kervisen ja Mika Timosen kannattamana kuntakehitysjohtajan kyseisen viranhaltijanpäätöksen ottamista kuntakehityslautakunnan seuraavaan kokoukseen käsiteltäväksi. Puheenjohtaja totesi lautakunnan päättäneen äänin 6–5 hyväksyä Mika Mäki-Kuhnan ehdotuksen. Kuntakehityslautakunta päätti ottaa asian käsiteltäväkseen seuraavassa kokouksessa.

Tontin saajan valinta on suoritettu laadullisin perustein. Laadullisia tekijöitä tontinkäyttösuunnitelmissa ovat olleet suunnitelmien sopivuus asemakaavaan, suunnittelun korkea taso sekä Asuntopoliittisen ohjelman mukaisten huoneistojakauma- ja hallintamuotovaatimusten noudattaminen. Huoneistojakaumaan ja hallintamuotoihin liittyvät tiedot on esitetty selkeästi, huoneistojakauma sisältää myös isoimmat perheasunnot (5 h ja keittiö). Tontin saajalla on käytössään riittävät tekniset, taloudelliset ja muut resurssit tontin rakentamiseksi sovituin ehdoin.

Ennen suunnitteluvarauspäätöstä on lisäksi suoritettu Aropellon ja sitä ympäröivän alueen nykyisten asuntojen, vielä toteutumattomien asemakaavojen sekä lähitulevaisuussa arvioitujen vielä asemakaavoitettavien alueiden hallintamuotojen tarkastelu, jolla on varmistuttu siitä, että kyseessä olevan rakennushankkeen toteutuessa valtion tukemien ARA-asuntojen määrä noudattaa Asuntopoliittisen ohjelman linjauksia tarkastelualueella. Suunnitteluvarauspäätös noudattaa Tuusulan asuntopoliittista ohjelmaa.

Lisätiedot: tontti-insinööri Olli-Pekka Mikkonen p. 040 314 4544

  

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, apulaispormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • että kuntakehitysjohtajan viranhaltijapäätöstä 22.4.2024 § 51 ei kumota.

Päätös

Kuntakehityslautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun Mika Mäki-Kuhna ehdotti Sanna Kervisen kannattamana asian palauttamista valmisteluun lisätietojen saamiseksi asiassa. Kuntakehityslautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.

---

Kokoustauko asiaa käsiteltäessä klo 17:12 - 17:19.

Valmistelija

Olli-Pekka Mikkonen, tontti-insinööri, olli-pekka.mikkonen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on päätöksellään 5.6.2024 § 57 palauttanut asian valmisteluun lisätietojen saamiseksi. Lisätietoja pyydettiin Hyrylään valmistuneista kerrostaloasunnoista hallintamuodoittain vuosilta 2021-2023.

Rakennusvalvonnan aineistoista selvitettiin valmistuneet kerrostalorakennukset aikavälillä 2021 - 31.5.2024 ja myönnetyt kerrostalojen rakennusluvat 2021 -  31.5.2024. Aikavälillä 2021 - 31.5.2024 on Hyrylän kerrostalokohteiden asunnoista valmistunut 445 kpl omistusasuntoina, 969 kpl vapaarahoitteisena vuokrana, 260 kpl pitkän korkotuen ARA tuotantona, 92 kpl lyhyen korkotuen ARA tuotantona ja 172 kpl ASO tuotantona. Omistusasumisen kohteissa on asuntoja myös vuokralla, määrästä ei ole tarkkoja tietoja olemassa.

Suunnitteluvarauspäätöstä koskevan hankkeen ei arvioida synnyttävän tai pahentavan hallintamuotojen tasapainoa Aropellon tarkastelualueelle. Asuntopoliittinen ohjelma ohjaa muutoin omistusasumisen painottamista Hyrylän keskusta-alueella ja Rykmentinpuistossa (ml. Puustellinmetsä).

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, apulaispormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • että kuntakehitysjohtajan viranhaltijapäätöstä 22.4.2024 § 51 ei kumota.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun, jäsen Mäki-Kuhna esitti muutosehdotuksen jäsen Kervisen kannattamana:

Muutosehdotus: "Pykälän tekstin lukujen perusteella ns. pitkän ARAn tuotanto on selvästi ylipainossa. MAL-sopimuksen mukaisesti tavoittelemme 10% ns. lyhyttä ARA-tuotantoa ja 10% ns. pitkää ARA-tuotantoa, ja tähän 10%:iin lasketaan mukaan 40v ARA, ASO ja erityisryhmien tuotanto. Tavoiteprosentteja voi laskea MAL-sopimuksen 462 asuntoa per vuosi mukaisesti tai toteutuneen tuotannon mukaisesti. Molemmissa tapauksissa ns. pitkä ARA on merkittävässä ylipainossa ja tästä syystä Hyrylän alueella ei tule hyväksyä pitkän ARAn vuokratuotantoa muutamaan vuoteen jotta saamme tasapainotettua asuntokannan tavoitteen mukaiseksi. Tarkastelujaksolla ylipaino koko pitkässä ARAssa on 274 tai 238 asuntoa ja pitkässä ARA vuokratuotannossa ylipaino on 181 tai 163 asuntoa. Sijoittumispäätöksia voi tarkastella eri kunnanosien suhteen, mutta tuotantolukuja ei voi arvioida erikseen Hyrylän keskustan, Mikkolan, ja Rykmentinpuiston alueilla vaan luvut pitää tarkastella koko eteläisen Tuusulan alueella jotta voimme arvioida toteutuuko asuntopoliittisen ohjelman tavoitteet.

Esitän, että kuntakehitysjohtajan viranhaltijapäätös 22.4.2024 § 51 kumotaan koska se on valtuuston hyväksymän asuntopoliittisen ohjelman tavoitteiden vastainen."

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosehdotus, on asia ratkaistava äänestämällä. Kuntakehityslautakunta hyväksyi puheenjohtajan ehdotuksen, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät "JAA" ja ne, jotka kannattavat Mäki-Kuhnan tekemään muutosehdotusta, äänestävät "EI". 

Suoritetussa äänestyksessä annettiin

  • 8 "JAA"ääntä (Jari Anttalainen, Antti Heikkilä, Päivö Kuusisto, Arto Lindberg, Ringa Prauda-Rydgren, Liisa Sorri, Sanna Takala, Margita Winqvist )
  • 5 "EI"-ääntä (Sanna Kervinen, Mika Mäki-Kuhna, Leena Saukko, Antti Seppälä, Mika Timonen)
     

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 jaa-ääntä ja 5 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen kuntakehityslautakunnan päätökseksi.

Maankäyttöpäällikkö Päivi Hämäläinen selosti asiaa kokouksessa. 
 

Valmistelija

  • Päivi Hämäläinen, maankäyttöpäällikkö, paivi.hamalainen@tuusula.fi
  • Olli-Pekka Mikkonen, tontti-insinööri, olli-pekka.mikkonen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehitysjohtaja on tehnyt 22.4.2024 § 51 viranhaltijapäätöksen kiinteistön 858-1-8121-1 suunnitteluvarauksesta A-Kruunu Oy:lle. Suunnitteluvarauspäätöksen mukaisesti tontille on tarkoitus toteuttaa kerrostalo, jossa on 63 kpl pitkän korkotuen vuokra-asuntoa. 

Kuntakehityslautakunta päätti 8.5.2024 § 51 ottaa kuntakehitysjohtajan viranhaltijanpäätöksen 22.4.2024 § 51 kuntakehityslautakunnan seuraavaan kokoukseen käsiteltäväksi. Kuntakehityslautakunta päätti 5.6.2024 § 57 palauttaa asian valmisteluun lisätietojen saamiseksi. Lisätietoja pyydettiin Hyrylään valmistuneista kerrostaloasunnoista hallintamuodoittain vuosilta 2021-2023. Kuntakehityslautakunta päätti 14.8.2024 § 77 että kuntakehitysjohtajan viranhaltijapäätöstä 22.4.2024 § 51 ei kumota. Kunnanhallitus päätti 26.8.2024 § 284 käyttää otto-oikeutta Kuntakehityslautakunnan kokouksen 14.8.2024 pykälään 77.

Viranhaltijoiden näkemys:

Tontin saajan valinta on suoritettu laadullisin perustein. Laadullisia tekijöitä tontinkäyttösuunnitelmissa ovat olleet suunnitelmien sopivuus asemakaavaan, suunnittelun korkea taso sekä Asuntopoliittisen ohjelman mukaisten huoneistojakauma- ja hallintamuotovaatimusten noudattaminen. Huoneistojakaumaan ja hallintamuotoihin liittyvät tiedot on esitetty selkeästi, huoneistojakauma sisältää myös isoimmat perheasunnot (5 h ja keittiö) ja samoin muita perheasuntoja. Tontin saajalla on käytössään riittävät tekniset, taloudelliset ja muut resurssit tontin rakentamiseksi sovituin ehdoin.

Ennen suunnitteluvarauspäätöstä on lisäksi suoritettu Aropellon ja sitä ympäröivän alueen nykyisten asuntojen, vielä toteutumattomien asemakaavojen sekä lähitulevaisuussa arvioitujen vielä asemakaavoitettavien alueiden hallintamuotojen tarkastelu. Tällä tarkastelulla on varmistuttu siitä, että kyseessä olevan rakennushankkeen toteutuessa valtion tukemien ARA-asuntojen määrä noudattaa Asuntopoliittisen ohjelman linjauksia tarkastelualueella. Suunnitteluvarauspäätös noudattaa Tuusulan asuntopoliittista ohjelmaa.

Kuntakehityslautakunnan kokousta 14.8.2024 varten selvitettiin rakennusvalvonnan aineistoista valmistuneet kerrostalorakennukset aikavälillä 2021 - 31.5.2024 ja myönnetyt kerrostalojen rakennusluvat 2021 -  31.5.2024. Aikavälillä 2021 - 31.5.2024 on Hyrylän kerrostalokohteiden asunnoista valmistunut 445 kpl omistusasuntoina, 969 kpl vapaarahoitteisena vuokrana, 260 kpl pitkän korkotuen ARA tuotantona, 92 kpl lyhyen korkotuen ARA tuotantona ja 172 kpl ASO tuotantona. On oleellista, että tästä valtion tukemasta asuntotuotannosta suuri osa on asumisoikeustuotantoa.

Omistusasumisen kohteissa on asuntoja myös vuokralla, määrästä ei ole tarkkoja tietoja olemassa.

Suunnitteluvarauspäätöstä koskevan yksittäisen hankkeen ei arvioida synnyttävän tai pahentavan hallintamuotojen tasapainoa Aropellon tarkastelualueelle. Asuntopoliittinen ohjelma ohjaa muutoin omistusasumisen painottamista Hyrylän keskusta-alueella ja Rykmentinpuistossa nyt ja tulevaisuudessa.

Hyrylän alueella mahdollinen epätasapaino ara-tuotannossa korjaantuu myöhempien tontinluovutusten toteutuessa. Koko Hyrylän aluetta tarkasteltaessa ei ole asuntopoliittisen ohjelman mukaista eikä tarkoituksenmukaista kaikkea aran vuokratuotantoa estää rakentumasta yksittäisten vuosien tuotantoa sen yhdeltä osalta tarkastellen. Tavoitteena on, että jatkossakin pienaluekohtaisesti syntyisi tasapaino eri tuotantomuotojen välille.

Esittelijän ehdotus ja sen perustelu

Hallintosäännön 3 §:n mukaan kunnanhallituksen esittelijänä toimii pormestari. Esittelijän ehdotuksena on viranhaltijavalmistelusta poiketen, että kunta kumoaa kuntakehityslautakunnan kokouksen 14.8.2024 pykälän 77 ja kumoaa siihen liittyvän kuntakehitysjohtajan viranhaltijapäätöksen 22.4.2024 § 51. Perusteena on, että Hyrylän alueelle on valmistunut valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa (ns. "pitkä ARA") yli MAL-suunnitelman tavoitetason.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että kuntakehityslautakunnan päätös 14.8.2024 § 77 kumotaan
  • että kuntakehitysjohtajan viranhaltijapäätös 22.4.2024 § 51 kumotaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Eriävä mielipide

  • Outi Huusko, Elisa Laitila, Karita Mäensivu ja Anna Yltävä jättivät päätökseen seuraavan eriävän mielipiteen:

    KUNNANHALLITUS 16.09.2024 § 307

    ERIÄVÄ MIELIPIDE

     

    Kuntakehitysjohtajan tekemän ja kuntakehityslautakunnan jo kertaalleen vahvistaman päätöksen pitäminen voimassa olisi ollut sekä monipuolisen asuntotuotannon että demokraattisen päätöksenteon näkökulmasta tärkeää.

    Asiantuntijalautakunnalle annetut selvitykset asuntotuotannosta osoittavat kohteiden pistemäisen tarkastelun kautta syntyneen otto-oikeuden käytön ja nyt tehdyn kumoamispäätöksen perustelun ontoksi. Suunnitteluvarauspäätös oli sekä laadullisesti että määrällisesti linjassa maapoliittisen ohjelman tavoitteiden kanssa. Tontin rakentuminen on lisäksi tärkeää tässä suhdannetilanteessa. 

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun, jäsen Lindberg esitti, että kuntakehityslautakunnan päätös 14.8.2024 § 77 ja kuntakehitysjohtajan viranhaltijapäätös 22.4.2024 § 51 pidetään ennallaan jäsen Huuskon kannattamana.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosehdotus, on asia ratkaistava äänestämällä. Kunnanhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät "JAA" ja ne, jotka kannattavat Lindbergin tekemään muutosehdotusta, äänestävät "EI". 

Suoritetussa äänestyksessä annettiin

  • 7 "JAA"ääntä (Kalle Ikkelä, Mika Mäki-Kuhna, Ari Nyman, Ulla Rosenqvist, Lilli Salmi, Johanna Sipiläinen, Mika Timonen)
  • 5 "EI"-ääntä (Outi Huusko, Elisa Laitila, Arto Lindberg, Karita Mäensivu, Anna Yltävä)
  • 1 tyhjä (Kati Lepojärvi)
     

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 jaa-ääntä, 5 ei-ääntä ja 1 tyhjä. Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi.

Outi Huusko, Elisa Laitila, Karita Mäensivu ja Anna Yltävä jättivät päätökseen eriävän mielipiteen. Toimitettu kirjallinen perustelu eriävään mielipiteeseen on liitetty pöytäkirjaan.

Tiedoksi

Asianosaiset

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: PL 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupiste TuusInfoon os. Autoasemankatu 1, 04300 Tuusula.