Kunnanhallitus, kokous 16.9.2024

§ 308 Etuosto-oikeuden käyttämättä jättäminen kiinteistöille, Rantatie

TUUDno-2024-1697

Valmistelija

  • Mirka Kekki, Maankäyttöneuvottelija, mirka.kekki@tuusula.fi

Perustelut

Sokeain Ystävät – De Blindas Vänner sr (2901555-6) ja Kiinteistö Oy Krapin Onnela (3471689-1) ovat tekemässä kiinteistökauppaa.

Kaupan kohteena ovat Sokeain Ystävät – De Blindas Vänner sr omistamat kiinteistöt  858-405-2-129, 858-405-5-55, 858-405-5-57, 858-405-2-4, 858-405-2-130, 858-405-5-58 niillä sijaitsevine rakennuksineen ja rakennelmineen. Ostaja on hallinnut ja hallitsee kaupan kohteita vuokrasopimuksen perusteella. Kiinteistöjen yhteenlaskettu pinta-ala on noin 3,1350 ha.

Kiinteistöt sijaitsevat Aleksis Kiven kuolinmökin ympäristö -rakennuskaavan muutoksessa ja laajennuksessa (nro.3147) yleisten rakennusten korttelialueella, jolle saa sijoittaa kurssi- ja lomatoimintaa palvelevia rakennuksia (Y-12). Kiinteistöillä on rantavyöhykettä, jolla rantapuisto tulee pitää luonnonvaraisena. Kiinteistöllä 858-405-2-4 sijaitsee kaksi rakennusta, jotka ovat rakennuskaavassa rakennustaiteellisesti, historiallisesti, tai kulttuurimaiseman säilymisen kannalta arvokkaita rakennuksia (sr-merkintä). Rakennuksia ei saa purkaa tai niissä suorittaa sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka turmelevat julkisivujen, vesikattojen tai porrashuoneiden taiteellista tai historiallista arvoa. Kiinteistöillä 858-405-2-4 ja 858-405-2-129 sijaitsee rakennuspaikan tai alueen osa, jolla on erityistä luonnonsuojelullista ja maisemallista arvoa (s-4 merkintä).

Osapuolet ovat aiemmin vuonna 2019 allekirjoittaneet kaupan kohteita koskevan kiinteistökaupan esisopimuksen. Ostaja on Krapihovi Oy:n osoittama konserniyhtiö. Kaupan ehtoihin kuuluu purkava ehto, jossa kaupan tavoitteena on mahdollistaa ostajan liiketoiminnan jatkaminen kaupan kohteissa. Kohteena olevien kiinteistöjen kauppahinta on yhteensä 2 200 000 euroa. Muut lopullisen kaupan ehdot ilmenevät liitteenä olevasta kauppakirjasta.

Krapihovi Oy on pyytänyt 5.9.2024 saapuneella sähköposti hakemuksella Tuusulan kunnalta ennakkolausuntoa etuosto-oikeuden käyttämisestä.

Etuostolain (EOL) 1 §:n mukaan kunnalla on etuosto-oikeus kunnassa sijaitsevan kiinteistön kaupassa. Etuosto-oikeutta voidaan käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten.

Etuosto-oikeutta ei kuitenkaan ole, jos alueen pinta-ala on 5000 m² tai sitä vähemmän, ostajana on myyjän puoliso tai henkilö, joka perintökaaren 2 ja 4 luvun säännösten mukaan voisi periä myyjän tai tällaisen henkilön puoliso, ostajana on valtio, valtion liikelaitos tai muu valtion laitos, myynti tapahtuu pakkohuutokaupalla tai, milloin etuosto-oikeuden käyttämistä, huomioon ottaen ostajan ja myyjän välinen suhde, luovutuksen ehdot tai muut olosuhteet, on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana (EOL 1-6 §).

Etuosto-oikeuden käyttämisestä päättää kunnanhallitus. Jos kunta päättää käyttää etuosto-oikeuttaan myytyyn kiinteistöön, sen tulee kirjallisesti ilmoittaa tästä ostajalle, myyjälle ja sille kirjaamisviranomaiselle, jonka toimialueella kiinteistö on. Päätös on tehtävä ja siitä ilmoitettava kirjaamisviranomaisille kolmen kuukauden kuluessa luovutuskirjan oikeaksi todistamisesta. Myyjille ja ostajille päätös on annettava tiedoksi hallintolain mukaisesti viivytyksettä.

Etuostoa ei esitetä käytettäväksi. Kaupan kohteena olevilla kiinteistöillä on asemakaava, ne ovat rakennettuja ja yrityskäytössä, eivätkä rajoitu kunnan maanomistukseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ettei kunta käytä etuosto-oikeutta em. kiinteistön kaupassa, mikäli kauppa tehdään kahden vuoden kuluessa tästä kunnanhallituksen päätöksestä ennakkolausuntohakemuksen liitteenä toimitetun kauppakirjaluonnoksen mukaisena
  • periä päätöksestä palveluhinnaston mukaisesti maksuna 200 euroa
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Maankäyttöpäällikkö Hämäläinen selosti asiaa kokouksessa. 

Asian käsittelyn jälkeen Hämäläinen poistui kokouksesta klo 18.58.

Tiedoksi

maankäyttö, Krapihovi Oy, Mirka Kekki

Muutoksenhaku

Etuostolain 22.1 §:n mukaan kunnan päätökseen olla käyttämättä etuosto-oikeutta ei saa hakea muutosta valittamalla.