Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 24.9.2024

§ 74 Lukion lukuvuosiarviointi 2023-2024

TUUDno-2024-1804

Valmistelija

  • Seppo Kärpänen, rehtori, seppo.karpanen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Opetuksen järjestäjän ja koulun ylläpitäjän velvollisuus on vuosittain seurata ja arvioida koulujen tavoitteiden toteutumista. Arviointia on Tuusulan kouluissa suoritettu lukuvuoden aikana ja sen päättyessä. Arvioinnin pohjana on käytetty kasvatus- ja sivistyslautakunnan hyväksymiä opetussuunnitelmaan perustuvia lukuvuosisuunnitelmia, joihin asetettuihin tavoitteisiin toteutunutta opetusta arvioinnissa verrataan. Arviointi on järjestetty siten, että kouluilta kerätään tiedot samanmuotoisella lomakkeella. 

Tuusulan lukion lukuvuosi 2023-2024 sujui hyvin. Ikäluokan kasvu ja Monion vetovoima lisäsivät Tuusulan lukion hakijamääriä kevään yhteishaussa. Keskiarvorajat nousivat kaikissa toimipisteissä. Hyrylässä keskiarvoraja oli 8,33, Jokelassa 7,62 ja Kellokoskella 7,58. Lukuvuoden aikana valmistui 185 ylioppilasta. 

Lukuvuoden tavoitteet ovat pääosin toteutuneet, Hyrylässä hyvinvointitavoitteiden esiin nostaminen periodeittain jäi hieman toimintakulttuurin luomisen ja vakiinnuttamisen jalkoihin. Istumajärjestykset, kiitollisuusseinät, hyvinvointiaamupalat ja palautekyselyt ja niiden pohjalta tehdyt toimenpiteet ovat vahvistaneet kouluyhteisöjä kaikissa toimipisteissä. Hyrylässä rakennettiin Monioon siirtymisen myötä uutta toimintakulttuuria yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Kaikissa toimipisteissä toimintakulttuuriin panostaminen vaatii vielä lisätöitä.  

Opiskelijaedustajat opekokouksissa ja yhteisöllisessä opiskeluhuollossa ovat olleet oleellisia yhteisöllisyyden vahvistamisessa. Myös tiimitoiminta jatkui aktiivisena kaikissa toimipisteissä. 

Opiskelijoiden tukemiseen saatiin myös valtion erityisavustusta koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Rahalla saatiin kaksi resurssiopettajaa ja saatiin tuntiresurssia ryhmäjakoihin ja tukiopetukseen. 

Yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamisen ja kehittämisen hanketta jatkettiin. Hankkeen avulla palkattu kouluvalmentaja on ollut erittäin tärkeä osa kouluyhteisöä, hänestä on tullut opiskelijoiden keskuuteen helposti lähestyttävä ja luotettava aikuinen, jolla on aikaa kuunnella ja voi tarvittaessa viedä asioita eteenpäin. Itämeriprojekti jatkui Vaasan lyseon lukion johdolla ja sen keskeinen tapahtuma järjestettiin Seilissä, Turun saaristossa. 

Monion ensimmäinen vuosi on sujunut hyvin, muutamia rakennuksessa havaittuja puutteita on korjattu lukuvuoden aikana, viimeisimpänä Riihi-salin katsomoa korotettiin kesällä 2024. 

Kansainvälisyystoimintaa jatkettiin, Syksyn Agora-projektin (kohteena oli Italian Venetsia) ja keväällä saksalaisen Hermannsburgin ystävyyskoulun kanssa. Juutalaisvainokurssi ja siihen liittyvä matka Puolaan toteutui suunnitellusti. Platonin Akatemia toteutettiin Moniossa keväällä 2024. Monion uudessa rakennuksessa vieraili lukuvuoden aikana useita kansainvälisiä ryhmiä, joille opiskelijat esittelivät rakennusta ja opetustiloja. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää  

  • merkitä tiedoksi lukion seuranta- ja arviointiraportin lv. 2023-2024.