Yhteiskokous, hyte- ja kuva -lautakunnat, kokous 25.9.2024

§ 8 Tuusulan uimahallin peruskorjauksen ehdotussuunnitelmien hyväksyminen

TUUDno-2024-1777

Valmistelija

  • Mikko Heikkilä, hankesuunnittelija, mikko.heikkila@tuusula.fi

Perustelut

Esittely ja hankinnan kohde

Perustelut

Hallintosäännön mukaan enintään 4 milj. euron investointihankkeiden ehdotussuunnitelmat (luonnospiirustukset) viedään käyttäjälautakunnan ja teknisen lautakunnan päätettäväksi. Luonnossuunnitteluvaiheen nimike on valtakunnallisesti muutettu ehdotussuunnitelmaksi. Kunnan hallintosäännössä on käytetty vielä vanhaa nimikettä luonnospiirustukset.

Tuusulan uimahallin peruskorjauksen ehdotussuunnitelmat ja kustannusarvio käsitellään teknisen lautakunnan kokouksessa 24.9.2024.

Kuvaus

Tilapalvelut on käynnistänyt uimahallin peruskorjauksen suunnittelun helmikuussa 2024.

Tuusulan uimahalli sijaitsee Hyrylässä, osoitteessa Rykmentin puistotie 1, 04300 Tuusula. Se on rakennettu vuonna 2004. Rakennuksen on vuosien kuluessa tehty osittaisia korjauksia ja muutoksia. Myös iv-koneita on uusittu ja tehty ilmanvaihdon parannuksia.

Kiinteistön pohjakerroksessa on teknisten tilojen ja voimailutilan lisäksi myöhemmin (vuonna 2010) rakennetut ampumarata/liikuntatilat (3 kpl) aputiloineen. Ensimmäisessä kerroksessa on 5 kappaletta, pääasiassa teräsrakenteisia sisäaltaita, allastilojen puku- ja pesutilat, kuntosali, kahvila sekä aulatilat. Ilmanvaihtokonehuoneet sijaitsevat ullakkokerroksessa ja pohjakerroksessa.

Rakennuksen laajuus:

  • bruttoala:      4 940 m2
  • tilavuus:         26 600 m3

Uimahallista on teetetty kuntoarvio (Vahanen Oy, 2021) ja rakenteiden kuntotutkimus (Kiwa Inspecta Oy, 2022). Hallin rakenteissa on sekä käytössä, että myös tutkimuksissa havaittu runsaita vesivuotoja ja niiden aiheuttamia korroosiovaurioita teräsrakenteissa ja rapautumisvaurioita betonirakenteissa. Vauriot ovat aiheutuneet pääasiassa altaiden roiskevedestä sekä lattiarakenteiden vesieristyksen epätiiveydestä.

Peruskorjauksen ja sen suunnittelun tavoitteena on saada korjattua kaikki syntyneet rakennevauriot ja ehkäistä uusien vaurioiden syntyminen. Samalla suunnitellaan ja uusitaan myös talotekniikkaa siinä laajuudessa kuin sitä rakennekorjausten takia joudutaan purkamaan, ja mikäli rakenneavausten yhteydessä havaitaan uusimistarvetta, ja mikäli kuntoarviossa on edellytetty uusittavan (0–10 vuoden sisällä). Talotekniikan uusimisen perusteena voi olla myös energiatehokkuuden parantaminen. Myös korjattavien tilojen pinnat uusitaan siinä laajuudessa kun korjaustoimet ja/tai nykyisten pintojen kunto edellyttävät, kuitenkin siten, että uusittavat pinnat muodostavat ehyen, laajemman kokonaisuuden, eikä uusimisesta saa jäädä ”paikkauksen makua”.

Peruskorjaukseen sisältyy myös pääsisäänkäynnin ja aulatilan uudistaminen (mm. uusi tuulikaappi), kahvilatilojen tilamuutokset, uusi inva-nostin lämminvesialtaaseen, opaskoiraparkki, uusi huoltohissi nyk. huoltoluiskan tilalle sekä jätekeräystilojen (syväkeräys) uusiminen.

Peruskorjauksen tavoitteena on myös parantaa kiinteistön esteettömyyttä ja energiatehokkuutta sekä pyrkiä vähähiilisiin ratkaisuihin.

Kosteudenhallinnassa toimitaan Kuivaketju10-toimintamallin mukaisesti.

Peruskorjaus edellyttää rakennuslupaa.

Myös nykyinen allaslaitteisto on lähivuosina uusimisen tarpeessa, mutta sen uusiminen ei sisälly tähän hankkeeseen.

Hankkeen tavoiteaikataulu

Hankkeen/peruskorjauksen suunnittelumuotona on osina suunnittelu ja toteutusmuotona on pääurakka. Suunnittelu alkoi helmi-huhtikuussa 2024 ja suunnitelmien on määrä valmistua lokakuun 2024 loppuun mennessä.

Urakkakilpailutus suoritetaan 11/2024–1/2025. Rakennustyöt pyritään aloittamaan huhtikuun 2025 alussa. Tavoitteena on töiden valmistuminen vuoden 2025 loppuun mennessä.

Kustannusennuste

Ehdotussuunnitelmista lasketun kustannusarvion mukaan hankkeen arvonlisäveroton tavoitehinta on 3 026 000 euroa. Arviossa ei ole mukana suunnittelu- ja konsulttikustannuksia: 390 000 euroa. Hankkeen tavoitehinta suunnittelu- ja konsulttikuluineen on 3,4 milj. euroa, mikä ylittää 200 000 eurolla hankkeelle varatun määrärahan.

Toteutussuunnitteluvaiheessa suunnitteluratkaisuja tullaan tarkistamaan siten, että kustannukset saadaan tavoitteen mukaisiksi.

Hankkeesta tullaan myös erottamaan osakokonaisuuksia (optioita), joille tullaan pyytämään urakkakilpailutuksessa erillishinta. Osakokonaisuudet koostuvat pääasiassa taloteknisistä ratkaisuista. Mikäli tarjotut optiot, tai osa niistä, mahtuvat varattuun budjettiin, voidaan ne ottaa mukaan hankkeeseen. Mahdolliset pois suljettavat osakokonaisuudet pyritään toteuttamaan erillishankkeena lähivuosien aikana.

Määrärahat

Tuusulan kunnan taloussuunnitelmassa 2024 ja talousarviossa 2024–2028 on uimahallin peruskorjaukselle varattu määrärahaa vuosille 2024–2025 yht. 3,2 milj. euroa.

  • Vuodelle 2024, 1 200 000 euroa
  • Vuodelle 2025, 2 000 000 euroa 

Vuoden 2024 määrärahasta 900 000 euroa esitetään siirrettäväksi vuodelle 2025, koska suunnittelu- ja konsulttipalkkioihin on arvioitu vuonna 2024 käytettävän n. 300 000 euroa.

Toimivalta

Hallintosäännön investointeja koskevan toimivaltataulukon mukaan lautakunta hyväksyy enintään 4 milj. euron talonrakennushankkeiden luonnospiirustukset.  

Lisätiedot:

Kai Lange, kai.lange@tuusula.fi, 040 314 3550

Patrik Kalteva, patrik.kalteva@tuusula.fi, 040 314 2243

Mikko Heikkilä, mikko.heikkila@tuusula.fi, 040 314 4566 

Liitteet:

PowerPoint-esitys, pääpiirustukset, rakennepiirustukset, kustannusarvion yhteenveto, laskentamuistio

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • Merkitä tiedoksi Tuusulan uimahallin peruskorjauksen ehdotussuunnitelmat ja kustannusarvion

Liitteet