Päätös
Terveysvalvonnan päällikön määräys
Terveysvalvonnan päällikkö antaa Bistro Bar Napu Oy:lle (Keskuskatu 4, 04600 Mäntsälä, y-tunnus: 3418765-1) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen:
Päävelvoite 1. Toimijan tulee säilyttää omavalvontaa henkilökunnan saatavilla sekä valvontaviranomaisen tarkastettavissa toimipaikassa. Omavalvonnan seurantatoimenpiteiden kirjanpito tulee toteuttaa omavalvonnan mukaisesti ja kirjanpidon tulee olla valvontaviranomaisen tarkastettavissa toimipaikassa.
Päävelvoite 2. Henkilökunnan tulee noudattaa hyvää käsihygieniaa. Jos suojakäsineitä käytetään, tulee niitä käyttää hygieenisesti.
Päävelvoite 3. Elintarvikkeiden varastokierrosta tulee huolehtia. Vanhentuneet elintarvikkeet tulee asianmukaisesti hävittää.
Päävelvoite 4. Tarjoilulämpötilojen lainsäädännön mukaisuudesta tulee varmistua.
Päävelvoite 5. Elintarviketiedot tulee ilmoittaa oikein. Lihan alkuperämaata koskevan ilmoituksen tulee vastata käytössä olevia elintarvikkeita. Ilmoitus annoksissa käytetyn lihan alkuperästä tulee lisätä toimijan käyttämille etämyyntisivuille, joiden kautta toimipaikassa valmistettuja ruoka-annoksia myydään.
Päävelvoite 6. Viimeisin Oiva-raportti tulee asettaa esille toimipaikkaan ja toimijan internetsivuille lainsäädännön mukaisesti.
Päävelvoite 7. Toimijan tulee varmistaa henkilökunnan hygieniaosaaminen ja pidettävä siitä kirjaa elintarvikelain mukaisesti. Kirjanpidon tulee olla valvontaviranomaisen tarkastettavissa.
Määräaika:
Päävelvoitteiden 2, 3 ja 4 määräaika on välittömästi.
Päävelvoitteiden 1, 5, 6 ja 7 määräaika on 15.9.2024.
Täytäntöönpano
Terveysvalvonnan päällikön edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.
Perustelut määräyksen antamiselle
Toimijan toiminnassa on havaittu toistuvasti epäkohtia liittyen omavalvonnan noudattamiseen, elintarviketietojen ilmoittamiseen ja valvontatietojen julkaisuun. Toiminnassa havaitut epäkohdat vaarantavat elintarviketurvallisuuden ja johtavat kuluttajaa harhaan.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Mikäli päävelvoitetta ei toteuteta, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalle tullaan esittelemään päätösehdotus, jossa epäkohtien korjaamiseksi tarvittavaa määräystä tehostetaan uhkasakolla.
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 15 §, 16 §, 19 §, 21 §, 40 §, 55 §, 68 §, 74 §, ja 78 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista 178/2002/EY
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 virallisesta valvonnasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 72/2020
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 22 §, 23 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta (154/2019) ja
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 8 a §:n ja voimaantulosäännöksen muuttamisesta 197/2023
Hallintolaki 434/2003
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023, 109 §)
Lisätietojen antaja
Terveystarkastaja Meeri Kumlin (puh. 040 314 4715, meeri.kumlin@tuusula.fi)
Päätös on luovutettu asianosaiselle ___/___/2024