Kuvaus
Snellmanin Kokkikartano Oy, osoitteessa Jäspilänkatu 27, Kerava, on eläin- ja kasvisperäisiä valmisruokia valmistava elintarvikehuoneisto, jonka tuotantomäärä on 12 milj. kg vuodessa. Kokkikartano on hyväksytty liha- ja kala-alan laitokseksi 31.8.2005 (Keravan kaupungineläinlääkärin päätös § 2/2008). Laitos on uudelleenhyväksytty 2.2.2009 (Keravan kaupungineläinlääkärin päätös § 2/20019) liha-alan laitokseksi ja laitoksen laajennusosa on hyväksytty 26.4.2010 (Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, valvontaeläinlääkärin päätös §7/2009). Vuonna 2017 valmistuneen laajennusosan ensimmäinen vaihe hyväksyttiin käyttöön 11.4.2017 (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta § 37/2017). Vuonna 2017 rakennetun laajennusosan viimeisin osa valmistui ja hyväksyttiin 11.2.2020 (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta § 11/2020) ja samalla laitos hyväksyttiin kala-alan laitokseksi. Laitoksella on ensisaapumistoimintaa.
Snellmanin Kokkikartanon tuotteet ovat pääosin valmisruokia, joiden raaka-aineina käytetään mm. lihaa, kalaa, maito- ja viljatuotteita, kasviksia ja sieniä. Valmisruokia valmistetaan sekä kuluttajapakkauksiin että palvelutiskeille. Lisäksi Kokkikartano valmistaa komponentteja konsernin toiselle laitokselle, joka valmistaa valmisaterioita.
19.2.2024 saapuneella hakemuksella laitos hakee toiminnan olennaisen muutoksen hyväksymistä. Laitokseen rakennetaan uusi lähettämä, jonka toimintoja ovat vastaanotto, varastointi, keräily, lähetys ja lavotus. Lähettämön tilat ovat kolmessa tasossa ja niiden pinta-ala on yhteensä 2 965 m2. Lähettämölaajennuksen ylimpään kerrokseen rakennetaan pukuhuone- ja wc-tiloja, joiden pinta-ala on yhteensä n. 68 m2. Vanhaan lähettämöön siirretään laatikoiden pesulinjasto ja puhtaiden laatikoiden varastointi. Vanhaan lähettämöön siirretään myös pakkausmateriaalien varastointia sekä raaka-aineiden vastaanottoa ja varastointia.
Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus tarkoituksenmukainen.
Valmistuneen lähettämön lattiat ovat pinnoitettua betonia, seinät muovipinnoitettua peltiäja katto ontelolaatastoa.
Laitoksessa on riittävä määrä sosiaalitiloja ja henkilöstöruokala.
Kiinteistö kuuluu kaupungin vesijohto- ja viemäriverkostoon.
Kiinteistö on liittynyt järjestettyyn jätehuoltoon. Eläinperäinen jäte säilytetään sivutuotelainsäädännön mukaisesti.
Pyydetyt lausunnot
Lausuntoja muilta viranomaisilta ei ole pyydetty.
Tarkastukset
Laitoksen tilat on tarkastettu 10.5.2024 (laatikkopesula) ja 30.1.2024 (lähettämö) säännöllisen valvonnan valvontakäyntien yhteydessä toimintojen siirtyessä uusiin tiloihin.
Omavalvonta
Laitoksessa noudatetaan toimijan laatimaa omavalvontasuunnitelmaa, joka on tarkoitukseen sopiva ja jota päivitetään jatkuvasti. Omavalvontasuunnitelma sisältää HACCP:n mukaisen riskinarvioinnin ja sen pohjalta laaditun valvontasuunnitelman. Lisäksi suunnitelmassa on vaaditut tukijärjestelmät mm. vastaanottotarkastus, lämpötilavalvonta, näytteenotto, siivousohjelma, ohjelma henkilökunnan hygieniasta, tuhoeläintorjunta, jätehuolto, eläinperäisten sivutuotteiden käsittely, takaisinvetosuunnitelma ja kunnossapito-ohjelma.
Toimijan kuuleminen
Toimijaa ei ole kuultu, koska päätökseen ei ole tarpeen asettaa ehtoja.
Asian vireilläolosta ilmoittaminen ja muiden kuulemiset
Hallintolain (434/2003) 34 §:n 2. momentin 5. kohdan mukaan hakemuksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu ja asianosaisia ei ole kuultu, koska toiminnasta ei aiheudu ympäristöön terveyshaittaa, eikä päätökseen ole tarpeen asettaa ehtoja ja kuuleminen on tämän vuoksi tarpeetonta.
Päätös
Hygieenikkoeläinlääkäri
hyväksyy elintarvikelain 11 § mukaan Snellmanin Kokkikartano Oy:n, laitosnumero FI 5661, liha- ja kala-alan laitoksen toiminnan ja tilojen muutoksen, osoitteessa Jäspilänkatu 27, 04260 Kerava, hakemuksen mukaisesti ja toteaa, että Snellmanin Kokkikartano Oy:n Keravan toimipaikan, laitosnumero FI 5661, hyväksyntä kattaa tällä hetkellä seuraavat toiminnot:
- eläinperäisten, ei-eläinperäisten ja yhdistelmätuotteiksi luokiteltavien valmisruokien valmistus (yhteensä 12 milj. kg/v)
- lihan kypsentäminen valmisruokien ja palvelutiskituotteiden komponenteiksi
- kalan kypsentäminen valmisruokien ja palvelutiskituotteiden komponenteiksi
Laitoksen omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.
Perustelut
Toiminnan edellytykset on järjestetty hakemuksen mukaan ja tarkastuksessa tehtyjen havaintojen perusteella siten, että ne täyttävät elintarvikelain vaatimukset. Esitetty omavalvontasuunnitelma on toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus on saapunut Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen 19.2.2024.
Maksu
Elintarvikehuoneiston hyväksymistä koskevasta päätöksestä peritään Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 1710 euron maksu (liha- ja kala-alan laitokset, tuotanto yli 10 milj. kg/vuosi 2280 €, hintaa on alennettu 25 % käsittelyyn käytetyn työajan perusteella).
Sovelletut säännökset
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta 4 artikla ja Liite II,
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 625/2017 virallisesta valvonnasta
Elintarvikelaki 297/2021,
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021
MMM asetus elintarvikehygieniasta 318/2021,
Hallintolaki 434/2003 § 43 mom 3,
Kuntalaki 410/2015 11 luku § 134,
Keski- Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö 25.9.2023 (Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)
Keski- Uudenmaan ympäristökeskus ympäristöterveydenhuollon maksutaksa 1.1.2024 (Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta 14.11.2023 § 146) Laki verojen ja maksujen täytäntöönpanosta 706/2007 § 9
Päätöksen voimassaolo
Päätös on voimassa toistaiseksi. Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty kunnan elintarvikevalvontaviranomaisessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen.
Toimijan on valtioneuvoston asetuksen (420/2011) 7§ mukaisesti säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös laitoksessa, jossa niiden on oltava laitosta valvovan viranomaisen saatavilla