§ 52 Päätös Skanska Infra Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisesta ilmoituksesta, Nurmijärvi

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-1532

Päätöspäivämäärä

11.7.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Ympäristönsuojelulaki 122 §, tarkemmat perustelut jäljempänä

Kuvaus

Vireilletulo

Skansa Infra Oy (Nauvontie 18, 00280 Helsinki, y-tunnus: 0174259-1) on laittanut 5.7.2024 vireille Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta työstä.

Kiinteistötiedot/työskentelyalue

Ilmoituksen mukaan työ tehdään Nurmijärven kunnassa osoitteessa Sepelimäki 15. Liitteenä on kartta sijainnista.

Toimintakuvaus ja ympäristönsuojelutoimet

Ilmoituksen mukaan kysymyksessä on maanteiden 130 (Hämeenlinnantie) ja 1311 (Siippoontie) parantaminen liittymäjärjestelyineen Ilvesvuori pohjoisen työpaikka-alueen kohdalla. Työmaan louhinta-, murskaus-, louheen rikotus-, käsittely- ja lastaus- sekä paalutustöistä aiheutuu tilapäistä melua ja tärinää. Liikenne- ja viestintävirasto on hyväksynyt töitä koskevan tiesuunnitelman 16.1.2024 (TRAFICOM/625327/05.03.160.01/2023). Toiminnasta aiheutuvan melun osalta käsitellään ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen ilmoitus. Ilmoituksen mukaan töitä tehdään 5.8.2024 - 31.12.2025 maanantaista sunnuntaihin klo 7.00–18.00, mutta työt pyritään tekemään vain arkisin ja viikonlopputöitä vältetään parhaimman mukaan. Jos tilanne sitä vaatii, on kyse vain yksittäisestä viikonlopusta.

Hämeenlinnantien osalta pontitusta tehdään elokuusta 2024 tammikuuhun 2025, paalutusta tammikuusta 2025 huhtikuuhun 2025 ja louhintaa tehdään elokuusta 2024 joulukuuhun 2024. Kuusimäentien, Siippoontien ja Sepelimäen alueiden osalta louhintaa ja ponttausta tehdään elokuusta 2024 joulukuuhun 2024. Louhintatyöt sisältävät yhteensä noin 60 räjäytystä.

Melua aiheuttavat 1-2 paalutuskonetta, kaivinkoneella käytettävä lyöntipaalutuslaite, 1-2 poravaunua, 1-2 rikotusvasaraa, louheen lastaus ja käsittely sekä kuljetuskalusto. Ilmoituksessa toiminnan aiheuttaman melun arvioidaan olevan 10 metrin etäisyydellä noin 100 dB(A). Lähimmät häiriintyvät kohteet ovat rakennettavan tien lähistöllä, lähin talo on 10-20 metrin etäisyydellä. Ilmoituksen mukaan melutaso 100 metrin päässä, niinä päivinä jolloin louhintaa tai ponttausta tehdään, on alle 75 dB(A). Tarpeetonta melu- ja tärinähaittaa pyritään estämään käyttäen parasta tekniikkaa mm. työn suunnittelussa, konekalustossa sekä melun ja tärinän torjunnan toteuttamisessa. Melua ja tärinää aiheuttavat työvaiheet pyritään tekemään arkisin klo 7-18. Työstä tiedotetaan porraskäytäväkohtaisesti katselmusrajan sisäpuolelle kuuluvia kiinteistöjä.

Kuuleminen ja lausuntopyynnöt

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja eikä ilmoituksen vireilläolosta ole kuulutettu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä ilmoituksen johdosta annettavat määräykset melun- ja pölyntorjunnasta sekä päivittäisistä työskentelyajoista.

Lisätietoja: ympäristötarkastaja Minna Karhunen puh. 040 314 2259.

Päätös

Päätän ympäristönsuojelulain (527/2014) 122.1 §:n nojalla, että Skanska Infra Oy:n Nurmijärven kunnassa maanteiden 130 (Hämeenlinnantie) ja 1311 (Siippoontie) parantamiseen liittymäjärjestelyineen Ilvesvuori pohjoisen työpaikka-alueen kohdalla liittyvää louhinta-, murskaus- ja paalutustyötä tulee harjoittaa ilmoituksen mukaisesti kuitenkin noudattaen seuraavia määräyksiä.

1.    Louhintaa, murskausta, paalutusta ja muuta vastaavaa, erityisen häiritsevää melua aiheuttavaa työtä, saa tehdä 5.8.2024 - 30.4.2025 sekä erityisestä tarpeesta tämän jälkeen korkeintaan 31.12.2025 asti. Erityisen häiritsevää melua aiheuttavaa työtä saa tehdä maanantaista perjantaihin klo 7.00–18.00 sekä pakottavista ja perustelluista syistä yksittäisinä viikonloppuina, yhteensä enintään neljänä viikonloppuna, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 7.00-18.00. Yleisinä juhlapäivinä erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavaa työtä ei saa tehdä.

2.    Maanteiden parantamiseen liittyvät työt on tehtävä siten ja sellaisia koneita ja laitteita sekä työmenetelmiä käyttäen että työstä aiheutuu mahdollisimman vähän melu- tai tärinähaittaa vaikutusalueen asukkaille, kiinteistöille ja muulle ympäristölle. Melun leviämistä ympäristöön tulee ehkäistä väliaikaisin melusuojauksin, mikäli se on työteknisesti mahdollista. Sivullisten pidempiaikaista oleskelua työmaan välittömässä läheisyydessä tulee rajata työstä aiheutuva melu huomioon ottaen.

3.    Työstä on tiedotettava kirjallisesti lähialueen asukkaille ja mahdollisille muille häiriintyville kohteille ennen sen aloittamista. Tiedotteesta tulee käydä ilmi meluavan toiminnan aloitus- ja arvioitu lopetusajankohta, päivittäiset työajat, jolloin töitä tehdään, ja toiminnasta vastaavan henkilön yhteystiedot. Lisäksi lähialueen asukkaita tulee tiedottaa kirjallisesti hyvissä ajoin etukäteen niistä viikonlopuista, jolloin erityisen häiritsevää melua aiheuttavaa työtä tehdään. Asukkailla tulee olla tieto, mihin voi ottaa yhteyttä aina, kun työmaalla on toimintaa. Tiedotteiden jakelualueen tulee olla riittävän laaja.

4.    Pölyn leviämistä ympäristöön on estettävä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi kastelemalla ja käyttämällä pölyn leviämisen estämisen kannalta parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Mikäli sääolosuhteiden, kuten poikkeuksellisen kova tuulen, takia pölyn leviämistä lähimpien asuntojen ja muiden häiriintyvien kohteiden suuntaan ei pystytä riittävästi estämään, tulee toiminta keskeyttää, kunnes olosuhteet paranevat.

5.    Toiminnanharjoittajan tulee pitää työmaapäiväkirjaa, josta selviää louhinnan ja muiden erityisen häiritsevää melua aiheuttavien työvaiheiden toiminta-ajat (aloitus- ja lopetuspäivät, toimintavuorokaudet sekä päivittäiset toteutuneet työajat). Työmaapäiväkirja on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle.

6.    Toiminnassa tulee muutoin ympäristön pilaantumisen estämiseksi noudattaa, mitä ympäristönsuojelulaissa tai muualla lainsäädännössä säädetään tai niiden nojalla määrätään pohjaveden ja maaperän pilaamiskiellosta, ilmansuojelusta sekä jätehuollon järjestämisestä.

7.    Ympäristönsuojelulain 200 §:n nojalla määrään, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.

 

Päätöksen perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle sähköisesti ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun tai tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen tätä ajankohtaa, jollei kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä ole määrätty tätä lyhyemmästä ajasta.

Viranomaisen on ympäristönsuojelulain 122.1 §:n mukaan annettava ilmoituksen johdosta päätös. Päätöksessä on annettava tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja toiminnan järjestämiseen liittyvien jätelain mukaisten velvollisuuksien täyttämiseksi. Päätöksessä voidaan lisäksi antaa määräyksiä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Skanska Infra Oy:n ilmoituksen mukainen louhinta on hyväksytty tiesuunnitelman yhteydessä (Liikenne- ja viestintävirasto 16.1.2024, TRAFICOM/625327/05.03.160.01/ 2023).

Ilmoituksen käsittelyssä ja ilmoituksen johdosta tehdyssä päätöksessä on otettu huomioon ilmoitusta koskevan toiminnan tiesuunnitelma, sijainti, luonne, ajankohta ja kesto.

Päätöksessä on rajattu toiminta-​aika toiminnanharjoittajan tekemän ilmoituksen mukaiseksi, mutta viikonloppuna työtä tulee välttää mahdollisuuksien mukaan, jotta häiriintyville kohteille ei aiheudu kohtuutonta rasitusta. Erityisen häiritsevää melua aiheuttava työ on kielletty yleisinä juhlapäivinä asutukselle aiheutuvat kohtuuttoman rasituksen estämiseksi. (Määräys 1)

Melun ja pölyn leviämistä ja tärinähaittoja tulee pyrkiä estämään käytettävissä olevin keinoin, jotta häiriintyviin kohteisiin aiheutuisi toiminnasta mahdollisimman vähän haittaa. (Määräykset 2 ja 4)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaisesti päätös sisältää myös määräyksen tiedottamisesta lähialueen asukkaille ja muille häiriintyville kohteille. Tiedotteen jakelualueen tulee olla riittävän laaja. Tiedotteessa tulee olla toiminnan osalta yhteystiedot, jonka kautta lähialueiden asukkaat tavoittavan toiminnanharjoittajan edustajan aina, kun alueella on toimintaa, jotta he voivat saada tietoa toiminnasta ja tarvittaessa antaa palautetta poikkeuksellisista häiriöistä. Viikonloppuna aiheutuva melu koetaan usein häiritsevämpänä, joten siitä tulee ilmoittaa erikseen hyvissä ajoin, jotta asukkaat voivat varautua tulevaan melutilanteeseen. (Määräys 3)

Ilmoittajalle annettu kirjanpito- ja ilmoitusvelvollisuus on tarpeen valvonnan kannalta. (Määräys 5)

Päätöksessä on lisäksi annettu määräys yleisestä huolehtimisvelvollisuudesta ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden alaisten säännösten ja määräysten toteuttamiseksi. (Määräys 6)

Ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaan viranomainen voi määrätä, että 122 §:ssä tarkoitettua määräystä tai päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava. Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. (Määräys 7)

Käsittelymaksu

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Ilmoituksen käsittelymaksu määräytyy ympäristönsuojeluviranomaisen takan 3 §:n ja sekä taksan liitteenä olevan maksutaulukon kohdan 24.1 mukaan ja on suuruudeltaan 378 euroa. Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun asiaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190.3 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Laskutus tapahtuu erillisellä laskulla päätöksen saatua lainvoiman.

Oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 85, 118, 121, 122, 190, 191, 200, 201, 205 §:t;

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 24, 26 §:t;

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 12.12.2023 § 171);

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109; ja

Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 19.6.2023 § 95).

Nähtävilläolo

Päätös pidetään nähtävillä valitusaikana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi sekä Nurmijärven kunnan verkkosivuilla osoitteessa www.nurmijarvi.fi.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi valitusosoituksineen tavallisena tiedoksiantona:

-       Skanska Infra Oy (postitse ja sähköpostitse)

-       Uudenmaan ELY-keskus, kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi

-       Nurmijärven kunta, kunta@nurmijarvi.fi

Muille asianosaisille kuuluttamalla päätöksestä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Nurmijärven kunnan verkkosivuilla 15.7. - 21.8.2024.

MUUTOKSENHAKU 

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin päätösasiasta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä. Viimeinen valituspäivä on 21.8.2024.

Allekirjoitus

Minna Karhunen, ympäristötarkastaja, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus