§ 7 Terveydensuojelulain 51 § mukainen määräys koskien lintujen ruokintaa, Järvenpää

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-2231

Päätöspäivämäärä

20.6.2024

Päätöksen tekijä

Terveysvalvonnan päällikkö

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 §52)

Kuvaus

Asiaan liittyvät taustatiedot

Kiinteistöllä osoitteessa Pöytäalhontie 65, Järvenpää, on havaittu terveydensuojelulain mukaisten terveyshaittaperusteisten tarkastusten yhteydessä toistuvasti lintujen ruokintaa kesäaikana. Tarkastukset kohdistettiin kiinteistöön yhteydenottojen perusteella. Ensimmäinen yhteydenotto kiinteistöllä tapahtuvasta kesäaikaisesta lintujenruokinnasta on saapunut Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen 7.6.2019. Yhteydenottoja on vuodesta 2019 jälkeen ollut useita eri tahoilta. Tarkastuksia on tehty useita ja niiden yhteydessä asukkaita on kehotettu lopettamaan lintujen kesäaikainen ruokinta. Ensimmäinen kyseiseen kiinteistöön kohdistunut terveydensuojelulain mukainen terveyshaittaepäilyyn perustuva tarkastus on tehty 24.6.2020.

Havainnot

Terveystarkastaja on käynyt kiinteistöllä tavoittelemassa asukkaita useana eri kertana ja tehnyt kiinteistön alueelle viimeisen vuoden aikana kaksi terveydensuojelulain mukaista tarkastusta. Ensimmäinen tarkastus kiinteistön alueelle tehtiin 4.10.2023 ja toinen 3.6.2024. Kummankaan tarkastuksen aikana kiinteistön asukkaita ei tavoitettu kiinteistöllä. Molempien tarkastusten aikana kiinteistön alueella havaittiin lintujen ruokintaa. Tarkastusten aikana linnuille on ollut tarjolla ravintoa lintulaudalla ja piha-alueella on ollut runsaasti lintuja. Tarkastusten yhteydessä terveystarkastaja jakoi asukkaiden postilaatikkoon tiedotteita koskien lintujen ruokintaa ja alueen rotta- ja jyrsijäongelmaa. Asukkaille on myös jätetty yhteydenottopyyntö. Ensimmäisen tarkastuksen jälkeen käynnistettiin kuulemisprosessi, johon ei saatu asukkailta vastinetta, mutta jonka jälkeen kiinteistöllä ei havaittu seurantakäyntien aikana kesäaikaista lintujen ruokintaa ja lintujen määrä alueella väheni. 31.5.2024 Keski-Uudenmaan ympäristökeskus vastaanotti uuden yhteydenoton, jossa kerrottiin kiinteistöllä tapahtuvasta kesäaikaisesta lintujenruokinnasta. Yhteydenoton perusteella tehtiin uusi terveydensuojelulain mukainen tarkastus ja käynnistettiin uusi kuuleminen. Yhteydenottoja asukkailta itseltään ei ole saatu. Asukkaille on toimitettu postilaatikkoon tarkastuspöytäkirjat tehdyistä tarkastuksista, joissa on kehotettu lopettamaan kesäaikainen lintujenruokinta.

Asianosaisten kuuleminen

Asukkaille toimitettiin kuulemiskirje 3.6.2024, jonka toimittamisen yhteydessä toinen asukkaista tavattiin kiinteistöltä. Kuulemiseen pyydettiin vastinetta 17.6.2024 mennessä, mutta vastinetta ei saatu.

Päätös

Pertti Tillesille ja Nadeschda Tillesille (Pöytäalhontie 65, 04430 Järvenpää, 186-005-0555-0013) annetaan terveydensuojelulain 31. § ja 51. § nojalla seuraavat määräykset:

Päävelvoite 1

Lintujen kesäaikainen ruokinta tulee lopettaa. lintuja voi ruokkia talviaikaan maan ollessa lumipeitteessä, jolloin lintujen on vaikeampaa löytää ravintoa luonnosta.

Päävelvoite 2

Talviaikaan ruoka tulee tarjota linnuille ruokinta-automaatista tai lintulaudalta, johon rotat tai muut haittaeläimet eivät pääse käsiksi. Lintuja ei tule ruokkia maahan.

Määräaika

Päävelvoitteet 1 ja 2 tulevat voimaan välittömästi

 

Täytäntöönpano

Terveysvalvonnan päällikön edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

 

Perustelut määräyksen antamiselle

Lintujen kesäaikainen ruokinta houkuttelee paikalle runsaasti lintuja. Lintujen uloste voi aiheuttaa terveyshaittaa ihmisille ja levittää tauteja lintujen keskuudessa. Alueella on tehty rotta- ja jyrsijähavaintoja sekä näihin liittyvää torjuntaa. Rottien ja muiden jyrsijöiden leviämisen ehkäisemiseksi ravinnonlähteet on poistettava.

 

Sovelletut oikeusohjeet

Hallintolaki (434/2003)

Terveydensuojelulaki (763/1994)

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 §52)

Allekirjoitus

Miia Suurkuukka, terveysvalvonnan päällikkö

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus