Tekninen lautakunta, kokous 11.6.2024

§ 68 Augustanpuisto, perusparannus, puistosuunnitelmaehdotuksen hyväksyminen

TUUDno-2024-186

Valmistelija

  • Mia Järvinen, kunnanpuutarhuri, mia.jarvinen@tuusula.fi

Perustelut

Agustanpuiston perusparannussuunnitelmaehdotus, piirustusnumero 2202/1,2 ollut yleisesti nähtävillä 18.4.-2.5.2024. Puistosuunnitelmaehdotuksesta jätettiin nähtävilläolon aikana yksi muistutus.

Lähtökohdat

Puistosuunnitelmaehdotus koskee puiston perusparantamista VP-alueella. Agustanpuisto sijaitsee Etelä-Tuusulassa Mattilan kaava-alueella. Vanhan leikkipuiston välineet ovat pääosin käyttöikänsä päässä ja puiston perusparantaminen on ajankohtaista. Puiston sijainti on suojaisa ja nykyinen leikkipaikka rajautuu luoteen puoleiselta sivulta metsikköön. Agustanpuiston kokonaispinta-ala on noin 0,8 ha.

Suunnittelun tavoitteena on uudistaa puistoalue vastaamaan paremmin käyttäjien tarpeita sekä kohentaa alueen viihtyisyyttä. Puistosta julkaistun verkkokyselyn tulokset ovat toimineet puiston perusparannussuunnitelman lähtökohtana. Asukkailta kootuista uudistamistoiveissa nousi esiin mm. eri ikäisten käyttäjien huomioiminen, välineiden monipuolisuus, kasvillisuuden suojaava vaikutus sekä riittävä valaistus. Leikkipaikan välineet, pinnoitteet ja valaistus tullaan uusimaan tarvittavilta osin. 

Maaperä

Maaperä on pohjakartan mukaan savea.

Päällysteet ja puistotekniset ratkaisut

Agustanpuiston läpi kulkevan puistopolun linjaus säilyy nykyisellään. Leikkialueelle vievät kulkureitit säilyvät, mutta leikkialueen muotoa muutetaan sijoittamalla leikkivälineet keskemmälle puistoa. Uusittavat puiston osat rakennetaan kivituhkapinnalle ja leikkivälineiden turva-alueiden alustana käytetään turvasoraa. Puiston maanpinta pyritään säilyttämään nykyisessä korossa. Uusittavien alueiden rakennekerrokset uusitaan tarvittavilta osin.

Uusittava pensasistutusalue rajataan puisella kasvillisuuden suoja-aidalla. Aita on väliaikainen ja se poistetaan, kun kasvillisuus on kasvanut riittävään kokoon.

 

Kasvillisuus ja istutukset

Puistossa säilytetään nykyistä kasvillisuutta (mm. havupuita ja -pensaita) sekä nurmi- ja niittyalueita. Puistosta poistetaan huonokuntoisia puita, vanhoja pensasistutusalueita sekä isoksi kasvaneita pajukoita. Pensasalueet korvataan uusilla istutuksilla sekä paikkaamalla nurmi- ja niittyalueet yhtenäisiksi. Puistoon sijoitetaan muutamia isoksi kasvavia puita sekä lisäksi istutetaan matalampia kukkivia puita.

Puiston kunnossapitoluokat ovat R2 ja R3, niittyalueilla A3.

Puistokalusteet ja leikkivälineet

Puistoon on suunniteltu leikkivälineitä pienemmille ja isommille lapsille sekä lisäksi puistoalueelle on sijoitettu kuntoiluvälineitä, jotka soveltuvat useille ikäryhmille. Leikkipaikalle on suunniteltu mm. trampoliini, kiipeilyrata, liukumäki ja erilaisia keinuja. Keinut suojataan juoksuesteaidalla.

Leikkipaikan sisäänkäynnille asennetaan runkolukittavia pyörätelineitä. Lisäksi puistoalueelle on suunniteltu pöytäryhmä, penkkejä sekä roska-astiat.

Vesihuolto ja kaapelit

Agustanpuistossa sijaitsee nykyinen pumppaamo.

Kuivatus

Puiston tasaus noudattelee nykyisiä tasauksia ja kuivatus toteutetaan pinnankallistuksilla. Polut kuivatetaan salaojin ja sadevesiviemärein, jotka liitetään nykyiseen hulevesiverkostoon.

Valaistus

Leikkipaikan valaistus uusitaan erillisen suunnitelman mukaan led-valaisimin.

Esteettömyys

Puiston esteettömyyttä parannetaan SuRaKu-korttien ohjeiden mukaisesti. Puistoon sijoitettaviin penkkeihin asennetaan selkä- ja käsinojat ja penkkien viereen jätetään tilaa pyörätuolille tai lastenvaunuille.

 

Muistutus, yksityishenkilö

Olisiko reilua laittaa tuohon puiston kylkeen koirankakkapussi teline. Ja jos niille tarvitaan oma roska-astia niin sekin. Tietenkin ymmärrän, että jokaisen koiran ulkoiluttajan omalla vastuulla on kerätä maasta bakteeripitoiset jätökset ja viedä ne roska-astiaan. Näin minä teen. Valitettavasti näin ei aina tapahdu. On hyvin ikävää, että koirien annetaan kakata myös toisten talojen pihapiiriin, omalle tontille mikä on asia erikseen!

Mutta toivon kuntalaisten tasapuolisen kohtelun nimissä, että Agustanpuiston alueelle saataisi jo vihdoin kakkapussiteline, koska niitä on muualla Tuusulassa muttei meillä lähelläkään. Täällä on todella paljon koiria. Tietenkin meidän pitää itse kantaa kakkapusseja mukana, mutta niin pitää muidenkin joiden koti- ja koiran lenkkinurkilla on jo tuo pussiteline.

Vastine

Yleisperiaatteena noudetetaan, että koirakakkapussitelineitä sijoitetaan kulkuväylien varteen, jotka liittävät alueita toisiinsa tai ovat erityisen suosittuja lenkkeilyreittejä. Erillisille asuinalueille ei telineitä sijoiteta. Uusia koirankakkapussitelineitä ei ole suunniteltu lisätäväksi mihinkään alueelle Tuusulassa lähivuosina. Suunnitelmaa ei muuteta tältä osin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää 

  • hyväksyä Agustanpuiston perusparannussuunnitelmaehdotuksen, piirustusnumero 2202/1,2.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kiinteistöjen omistajat, Petri Juhola, Mia Järvinen, Anne Paakkinen, Ketek.kirjaamo

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000

sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm