Kuvaus
PNM-Chipsters Oy (Y- tunnus 0109575- 0) on hakenut elintarvikelain 11 §:n mukaista hyväksymistä laitoksen olennaiselle muutokselle. Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen 24.2.2024 saapuneella ilmoituksella ilmoitetaan varastolaitoksen toiminnan päättymisestä ja yrityksen nimen muutoksesta. PNM-Chipsters Oy:n Keravan toimipaikassa toimii muutoksen jälkeen vain kala- alan laitos. Keravan toimipaikka toimii myös eläinperäisten elintarvikkeiden ensisaapumispaikkana. Samassa kiinteistössä toimiva varastolaitos vastaa PNM-Chipsters Oy:n saapuvien ja lähtevien elintarvikkeiden varastoinnista.
Ab Chipsters Food Oy:n nimellä aiemmin toiminut laitos on hyväksytty viranhaltijapäätöksellä 26.4.2010 eläinperäisten elintarvikkeiden varastolaitokseksi. Toimipaikan tiloihin on hyväksytty 19.8.2010 (Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta, § 70) kala-alan laitos, jonka toimintoja ovat kalan fileointi, paloittelut ja pakkaaminen. Laitoksen hyväksymisnumero on FI 09151. Käsiteltävän kalan määräksi on arvioitu 100 000 - 1 000 000 kg vuodessa. Viranhaltijapäätöksellä 1.9.2014 (hygieenikkoeläinlääkäri, § 13) varastolaitoksen toiminta laajentui hedelmä- ja vihannestuotteiden varastoinnilla ja välityksellä. Hedelmä- ja vihannestuotteiden määrä oli 500 000 – 1 00 000 kg vuodessa. Laitoksen toiminnoiksi on hyväksytty 9.6.2015 (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, § 78) kalasta valmistettavien raakavalmisteiden lisäksi raakojen kalajalosteiden valmistaminen sekä kalan ja kalajalosteiden vakuumi- ja suojakaasupakkaaminen. 14.3.2017 laitoksen toiminnoiksi on hyväksytty perkaaminen (Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta § 26). Perkaaminen tapahtuu kaatohuoneessa muusta toiminnasta ajallisesti erotettuna. Raakalihavalmisteiden ja jauhelihan valmistaminen laitoksessa on hyväksytty 21.8.2018 (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, § 72) ja lopetettu 22.4.2022 viranhaltijapäätöksellä (hygieenikkoeläinlääkäri, §2).
Kalankäsittelytilan koko on 45 m2 ja pakkaamon 171 m2. Laitoksen käytössä on yhteensä 516 m2 tuotannossa olevia tiloja sekä lisäksi sosiaalitilat n. 70 m2. Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus asianmukainen. Elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät välineet, laitteet ja muu kalusto ovat riittävät ja tarkoituksenmukaiset sekä helposti puhtaana pidettävät. Tuotantotilojen lattiat ovat pinnoitettua betonia ja seinät helposti puhtaana pidettävää materiaalia.
Laitoksessa on erillinen astianpesutila. Henkilökuntaa varten on pukuhuoneet naisille ja miehille. Pukuhuoneiden yhteydessä on suihkutilat ja käsienpesupisteellä varustettu wc, joka avautuu pukuhuoneeseen.
Kiinteistö kuuluu kaupungin vesijohto- ja viemäriverkostoon. Kiinteistö on liittynyt järjestettyyn jätehuoltoon. Eläinperäinen jäte säilytetään ja käsitellään sivutuotelainsäädännön mukaisesti. Laitos on rekisteröity rehualan toimijaksi (asiakasnumero T- 00018605).
Pyydetyt lausunnot
Lausuntoja muilta viranomaisilta ei ole pyydetty.
Tarkastukset
Laitoksen tilat on tarkastettu 22.4.2024.
Omavalvonta
Laitoksessa noudatetaan toimijan laatimaa omavalvontasuunnitelmaa, joka on tarkoitukseen sopiva. Omavalvontasuunnitelma sisältää HACCP:n mukaisen riskinarvioinnin ja sen pohjalta laaditun valvontasuunnitelman. Lisäksi suunnitelmassa on vaaditut tukijärjestelmät mm. vastaanottotarkastus, lämpötilavalvonta, näytteenotto, siivousohjelma, ohjelma henkilökunnan hygieniasta, tuhoeläintorjunta, jätehuolto, eläinperäisten sivutuotteiden käsittely, takaisinvetosuunnitelma ja kunnossapito- ohjelma.
Toimijan kuuleminen
Toimijaa ei ole kuultu, koska päätökseen ei ole tarpeen asettaa ehtoja. Asian vireilläolosta ilmoittaminen ja muiden kuulemiset Hallintolain (434/2003) 34 §:n 2. momentin 5. kohdan mukaan hakemuksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu ja asianosaisia ei ole kuultu, koska toiminnasta ei aiheudu ympäristöön terveyshaittaa, eikä päätökseen ole tarpeen asettaa ehtoja ja kuuleminen on tämän vuoksi tarpeetonta.
Päätös
Hygieenikkoeläinlääkäri hyväksyy elintarvikelain 11 § mukaan PNM-Chipsters Oy:n, laitosnumero FI 09151, kala- alan laitoksen toiminnan muutoksen, osoitteessa Jäspilänkatu 29, 04260 Kerava, hakemuksen mukaisesti ja toteaa, että PNM-Chipsters Oy:n Keravan toimipaikan, laitosnumero FI 09151, hyväksyntä kattaa tällä hetkellä seuraavat toiminnot:
- kalasta tehtävien raakavalmisteiden ja raakojen kalajalosteiden valmistus (1 000 000 kg/v)
- kalan, kalasta tehtyjen raakavalmisteiden ja raakojen kalajalosteiden pakkaaminen (200 000 kg/v)
- kalojen perkaus (25 000 kg/v)
Laitoksen omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.
Perustelut
Toiminnan edellytykset on järjestetty hakemuksen mukaan ja tarkastuksessa tehtyjen havaintojen perusteella siten, että ne täyttävät elintarvikelain vaatimukset. Esitetty omavalvontasuunnitelma on toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä.
Maksu
Elintarvikehuoneiston hyväksymistä koskevasta päätöksestä peritään Keski- Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 1710 euron maksu (kala-alan laitos, 1-10 milj.kg/v).
Sovelletut säännökset
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta 4 artikla ja Liite II,
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 625/2017 virallisesta valvonnasta
Elintarvikelaki 297/2021,
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021
MMM asetus elintarvikehygieniasta 318/2021,
Hallintolaki 434/2003 § 43 mom 3, Kuntalaki 410/2015 11 luku § 134,
Keski- Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö 25.9.2023 (Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)
Keski- Uudenmaan ympäristökeskus ympäristöterveydenhuollon maksutaksa 1.1.2024 (Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta 14.11.2023 § 146)
Laki verojen ja maksujen täytäntöönpanosta 706/2007 § 9
Päätöksen voimassaolo
Päätös on voimassa toistaiseksi. Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty kunnan elintarvikevalvontaviranomaisessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus Keski- Uudenmaan ympäristökeskuksee