Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 14.5.2024

§ 47 Tuusulan Opiston kurssimaksujen korottaminen opintovuodesta 2024-2025 alkaen

TUUDno-2024-1033

Valmistelija

  • Timo Rusanen, Tuusulan Opiston rehtori, timo.rusanen@tuusula.fi
  • Jaana Koskenranta, intendentti, jaana.koskenranta@tuusula.fi

Perustelut

Julkisen talouden leikkausten vuoksi Tuusulan Opiston tulojen ennakoidaan pienenevän. Jotta kurssitarjonta voidaan edelleen pitää monipuolisena ja kiinnostavana, pitää opiston omarahoitusosuutta eli kurssimaksuja korottaa.  

Liian korkeat kurssimaksut heikentävät ihmisten mahdollisuutta osallistua opiston kursseille ja siten saada opiskelun ja siihen liittyvän sosiaalisen toiminnan hyvinvointihyötyä. Tuusulan Opisto ei ole korottanut hintojaan ns. koronakriisin aikana tai sen jälkeen. Tuusulassa kurssimaksut on kyetty pitämään jonkin verran naapuriopistojen kurssihintoja alhaisempina, ja siten opinnot ovat taloudellisesti lähes kaikkien tuusulalaisten saavutettavina.    

Jotta Tuusulan opiston on edelleen mahdollista ylläpitää monipuolista kurssitarjontaa, on hintoihin nyt tehtävä maltillinen korotus. Arvioidaan, että kurssien hintoja voidaan korottaa 10 % ilman, että ihmisten taloudellinen kynnys kursseille osallistumiseen nousisi kohtuuttoman paljon. Osallistumista opetukseen voidaan jatkossakin tukea myös poistamalla kurssimaksut ns. Kaikukortilla, Senioreitten opintoseteleillä sekä taiteen perusopetuksen vapaaoppilaspaikoilla.  Opiston tulojen lisäykseksi kurssimaksujen korotuksen myötä voi arvioida 25 000€  

Kursseilla tarvitaan monesti materiaaleja, joista kaikista ei ole veloitettu erikseen tai osana kurssimaksuja. Näitä kustannuksia voidaan siirtää opiskelijan osalle entistä useammin materiaalimaksuina tai kurssimaksujen korotuksina. Opiston tulojen lisäyksen voi arvioida olevan materiaalikustannusten osalta 2 000€.   

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää 

  • korottaa Tuusulan Opiston kurssimaksuja 10% syysopintokaudesta 2024 alkaen 

  • Tuusulan Opiston kurssien materiaalikustannusten kattamisesta syksystä 2024 alkaen säännöllisesti kurssin hinnassa tai materiaalimaksuin. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tuusulan opiston rehtori Timo Rusanen esitteli asiaa kokouksessa.