§ 37 Bowling Corner Oy, päätös ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisesta ilmoituksesta, Nurmijärvi

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-1180

Päätöspäivämäärä

4.6.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

kts. alla

Kuvaus

Vireilletulo

Bowling Corner Oy, Ojakkalantie 2, 01900 Nurmijärvi, y-tunnus 3164833-6, on laittanut vireille 4.5.2024 Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta tapahtumasta (TUUDno-2024-1180)

Kiinteistötiedot/työskentelyalue

Ilmoituksen mukainen tapahtuma järjestetään osoitteessa Ojakkalantie 2, 01900 Nurmijärvi.

Toimintakuvaus ja ympäristönsuojelutoimet

Pelmurock on Bowling Corner & Billiardin ulkoalueella järjestetään rock-konsertti 15.6.2024 klo 12:00-24:00.

Ilmoituksen mukaan tapahtuman aiheuttama melutaso 10 metrin päässä on 85 dB. Lava sijoittuu tontin perällä sijaitsevalle katosalueelle, jonka oikealla puolella rakennus vaimentaa ääniä Helsingintien puolelle. Tapahtuman soundchekin aikana mitataan musiikin desibelejä, että ne vastaavat ilmoituksessa annettuja desibelimääriä. Konsertin aikana seurataan desibelien määrää ja äänenvoimakkuutta säädetään tarvittaessa. Ilmoituksen mukaan lähin häiriintyvä asuinkiinteistö sijaitsee Aleksiskiventiellä noin 500 metrin päässä hautausmaan toisella puolella.

Tiedottaminen

Tapahtumasta tiedotetaan lähialueiden kiinteistöjä talokohtaisella tiedotteella. Seurakunnalle tiedotetaan erikseen, jotta he voivat myös tiedoittaa mahdollisia kyseisenä aikana järjestettäviä kirkollisia tapahtumia. Talokohtainen tiedote jaetaan seuraaville kaduille: Aleksisikiventie, Kirstaantie, Malakiaksentie, Keskustie, Mahlamäentie, Suntionkuja, Lääkärintie, Heikkiläntie, Lumpperintie, Laaksotie, Lumpperinmäki, Tammistontie

Tarkastukset

Kohteeseen ei ole tehty tarkastusta.

Kuuleminen ja lausuntopyynnöt

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja eikä ilmoituksen vireilläolosta ole kuulutettu,​ koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin,​kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä ilmoituksen johdosta annettavassa päätöksessä annettavat määräykset meluntorjunnasta. Tapahtumajärjestäjän suorittamaa tiedottamista voidaan pitää tässä tapauksessa riittävänä.

Lisätietoa: vs. Ympäristötarkastaja Leena Mehtätalo-Khanal (040 314 4875)

Päätös

Päätän ympäristönsuojelulain (527/2014) 112.1 §:n nojalla antaa Bowling Corner Oy:lle,  osoitteessa Ojakkalantie 2, Nurmijärvi järjestettävää tapahtumaa koskevat seuraavat määräykset:

1. Tapahtuman saa järjestää ilmoituksen mukaisesti 15.6.2024 klo 12:00-24:00.

2. Melutasoja tulee seurata tapahtumien ajan. Tapahtuman järjestäjän on huolehdittava siitä,​ että melutaso ei ylitä lähimmässä häiriintyvässä kohteessa LA  5 minuuttia 70 dB. 

3. Äänitaso on säädettävä ja äänentoistolaitteet suunnattava siten, että ympäristölle ei aiheudu merkittävää meluhaittaa tapahtumasta

4. Melumittauksista on laadittava mittauspöytäkirja, joka on toimitettava Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle viimeistään 15.8.2024. Mittauspöytäkirjasta tulee käydä melun A-taajuuspainotettu keskiäänitaso (LAeq,5min) klo 22:00-24:00 (kuvaaja) 10 metrin etäisyydellä äänilähteestä, sekä mittausten suorittaja, mittauksissa käytetty äänitasomittari, sääolosuhteet ja mittauspisteen tarkka sijainti (valokuva mittausolosuhteista).

5. Tapahtumasta tulee jakaa tiedote lähialueen asukkaille ja muille toimijoille. Tiedotteesta tulee käydä ilmi tapahtuman järjestäjän yhteystiedot sekä tapahtuman alkamis-​ja päättymisajankohta. Yhteystiedoissa tulee olla myös puhelinnumero,​ johon voi tarvittaessa antaa palautetta koko tapahtuman ajan.

6. Toiminnassa tulee muutoin ympäristön pilaantumisen estämiseksi noudattaa, mitä ympäristönsuojelulaissa tai muualla lainsäädännössä säädetään tai niiden nojalla määrätään.

7. Ympäristönsuojelulain 200 §:n nojalla määrään, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.

 

Päätöksen perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, kuten rakentamisesta tai yleisötilaisuudesta, jos melun tai tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitus on ympäristönsuojelulain 118.3 §:n mukaan tehtävä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen tätä ajankohtaa, jollei kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä määrätä tätä lyhyemmästä ajasta.

Viranomaisen on ympäristönsuojelulain 122.1 §:n mukaan tehtävä ilmoituksen johdosta päätös, jossa voidaan antaa tarpeellisia määräyksiä ympäristön pilaantumisen ehkäisemisestä, toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille sekä jätelain mukaisten velvollisuuksien täyttämisestä.

Ilmoituksen käsittelyssä ja ilmoituksen johdosta tehdyssä päätöksessä on otettu huomioon ilmoitusta koskevan toiminnan sijainti, kesto ja tapahtuman luonne. Päätöksessä on rajoitettu tapahtuman toiminta-aika järjestäjän tekemän ilmoituksen mukaiseksi. (Määräys 1.)

Melumittauksilla, asetetuilla desibelirajoilla ja äänen suuntauksella varmistetaan, ettei tapahtumasta aiheudu lähialueen asukkaille merkittävää meluhaittaa. (Määräys 2 ja 3.)

Mittaustulosten raportointi on tarpeen valvonnan kannalta. Mittaustulosten perusteella arvioidaan, oliko melutilanne päätöksen mukainen. (Määräys 4)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaisesti sisältää päätös myös määräyksen tiedottamisesta lähialueen asukkaille ja muille toimijoille. Tiedotteen jakelualueen tulee olla riittävän laaja, sillä kaikki kuntalaiset eivät käytä sosiaalista mediaa. (Määräys 5.)

Päätöksessä on lisäksi annettu määräys yleisestä huolehtimisvelvollisuudesta ympäristönsuojelulain ja sen nojalla annettujen määräysten perusteella ja niiden toteuttamiseksi. (Määräys 6.)

Ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaan viranomainen voi määrätä, että 122 §:ssä tarkoitettua määräystä tai päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava. Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. (Määräys 7.)

Käsittelymaksu

Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Ilmoituksen käsittelymaksu määräytyy ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 3 §:n sekä maksutaulukon kohdan 24.1 mukaan ja on suuruudeltaan 378 €. Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä,​ kun asiaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Laskutus tapahtuu erillisellä laskulla päätöksen saatua lainvoiman.

Oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 85,​ 118,​ 121,​ 122,​ 190,​ 191,​ 200,​ 201,​ 205 §:t;​

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 24,​ 26 §;​

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta 12.12.2023 § 171);​

Keski-​Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52);​

ja Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 19.6.2023 § 95).


​​​​​​Nähtävilläolo

Päätös pidetään nähtävillä valitusaikana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi valitusosoituksineen tavallisena tiedoksiantona:

  • Bowling Corner Oy, Ojakkalantie 2, 01900 Nurmijärvi
  • Uudenmaan ELY-keskus, kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi
  • Etelä-Suomen aluehallintovirasto, erillisen jakelun mukaan


Muille asianosaisille kuuluttamalla päätöksestä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Nurmijärven kunnan verkkosivuilla 6.6.-15.7.2024 välisenä aikana.

Allekirjoitus

Leena Mehtätalo-Khanal, vs. ympäristötarkastaja, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus