Kuvaus
Asiaan liittyvät taustatiedot
Päiväkoti Kirsikkapuu Oy:n Pilke Sonaatin keittiötiloissa ja toiminnassa on havaittu toistuvia epäkohtia toimintatavoissa ja tilojen soveltuvuudesta harjoitettuun toimintaan. Asiaan on puututtu päiväkodin rakennuslupaa varten annetussa lausunnossa. Toimijaa on kehotettu toiminnan aloittamisen jälkeen myös tarkastuksilla supistamaan keittiön toimintaa tai järjestämään tilat soveltuviksi haluttuun toimintamalliin.
Havainnot
Pilke Sonaatin päiväkotirakennuksen rakennuslupaa 27.6.2022 varten annetun terveystarkastajan lausunnon mukaan Pilke Sonaatin Keittiötilojen koko on mitoitettava niin, että siellä olevat toiminnot voidaan järjestää mahdollisimman sujuvasti. Keittiö kooltaan pieni suunnitellun 120 hengen ruokien tarjolle asettamiseen. Kuvia-ainevarastotilaa ja astiavarastotilaa on oltava riittävästi. Jos ruuan tarjoilu tapahtuu pelkästään ruokailutilassa, niin keittiössä ei tarvita niin paljon tilaa tarjoilukärryille. Jos ruokailu tapahtuu ryhmissä, niin tilaa on oltava riittävästi kärryille. Keittiössä ei ole tilaa esim. 7 kärryn täyttämiseen tällä hetkellä. Keittiön kapeus asettaa myös haasteita tarjoille asettamisessa.
Terveystarkastaja teki Pilke Sonaatin tiloihin ensimmäisen tarkastuksen toiminnan aloittamisen jälkeen 19.9.2023. Tarkastuksessa todettiin, että Pilke Sonaatin nykyiset keittiötilat ovat niin pienet, että ne eivät sovellu ruuan kuumentamiseen tai ruuan valmistukseen seitsemälle päiväkotiryhmälle. Ennen muutosta neljästä ryhmästä seitsemään ryhmään, on tehtävä selkeät suunnitelmat siitä, miten ruokailu päiväkodilla järjestetään. Toimijan on lähetettävä terveysvalvontaan kirjallisesti suunnitelma siitä, miten ruokailu tullaan jatkossa järjestämään, kun ryhmien määrät kasvavat. Kirjallinen suunnitelma on toimitettava ennen hyvissä ajoin ennen muutosta sähköpostitse.
Toimija ei lähettänyt kehotuksesta huolimatta selvitystä ennen toiminnan muutosta. Tiloihin tehtiin uusi valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 5.2.2024. Tarkastuksella havaittiin, että päiväkodissa ryhmiä on seitsemän ja tarjoilukärryjä kuusi. Työntekijä ehtii hädin tuskin (ei aikataulussa) hoitamaan hänelle annetut tehtävät. Tehtävät tehdään mm. sellaisella kiireellä, että perushygieniasta, kuten käsienpesusta, ei ehditä pitää huolta. Työntekijä ei ollut myöskään tehnyt omavalvonnan lämpötilakirjauksia kylmälaitteiden ja vastaanoton osalta. Ruuan riittävästä kuumennuksesta ei myöskään ollut kirjanpitoa. Toimija on tarkastuksen jälkeen 8.2. lähettänyt sähköpostitse selvityksen, jossa todetaan seuraavaa:
”Sonaatin keittiön muutostyöt: - isompi uuni, 10 johteinen (nykyinen 5 johteinen) (tulossa, kiinteistön omistajalla tarjoukset käsiteltävänä)
- 3 uudet tasovaunut, jotka mahtuvat työtason alle (tulossa, kiinteistön omistajalla tarjoukset käsiteltävänä)
- eteisestä puretaan pari hyllyä pois, jotta siihen mahtuu 2 kpl tasovaunuja (hyllyt irroitetaan itse)
- seinälle rst hylly astioiden säilytystä varten (tulossa, kiinteistön omistajalla tarjoukset käsiteltävänä)
- Ja jos tilanne vaatii, niin voidaan lisätä tukkutoimitusten määrää, mikäli kuiva-ainevaraston ja jääkaappien kylmäsäilytys tila ei riitä 2 (5) Resurssi:
- 50% huoltaja aloittaa 1.3.2024 alustavan keskustelun perusteella.”
Terveystarkastaja on 5.2.2024 tarkastuskertomuksessa edellyttänyt toimijaa ryhtymään korjaavien toimenpiteiden suunnittelun osalta heti toimenpiteisiin sen suhteen, että keittiön toiminta voidaan järjestää turvallisesti ja asianmukaisesti. Tarvittaessa on tilattava kaikki ruuat täysin valmiina, kunnes tiloissa on edellytykset toiminnalle ja henkilökuntaa riittävästi. Toimijalle annettiin määräajaksi korjaaviin toimenpiteisiin aikaa 1.3.2024.
Seurantatarkastuksella 2.5.2024 havaittiin, että keittiön eteisestä on otettu pois pari hyllyä. Seinälle ei ole tullut hyllyjä astioiden säilytystä varten ja uuni on edelleen alimitoitettu tarpeeseen nähden. Työtason alla säilytetiin lihalaatikoita. Tukkutoimituksien määrää ei ole oleellisesti muutettu, vaan kylmälaitteet ovat edelleen hyvin täynnä. Uusi osa-aikainen työntekijä on aloittanut työt ja hänen toimenkuvaansa kuuluu siistijän tehtävät. Tarkastus tehtiin klo 9:50 alkaen. Tarkastuksen alussa havaittiin, että aamupalakärryt olivat purkamatta (työntekijän mukaan olivat palautuneet 8:30). Aamupalakärryissä oli siis edelleen kaikki aamupalalta jääneet maidot, levitteet, puurot, likaiset astiat ja roskat. Samanaikaisesti uuniin oli laitettu ruoka lounasta varten (kappaletavarat ja muusi). Kaikki astiat eivät mahtuneet uuniin. Työntekijällä oli suuria vaikeuksia saada lounas ajoissa tarjolle. Lounas saatiin tarjolle vasta 11:30 (tavoite klo 11). Työntekijällä ei ollut aikaa puhdistaa kärryjä kunnolla tarjoilujen välillä. Kärryt estivät tarkastuksen alkuvaiheessa käsienpesupisteelle pääsyn ja käsienpesupisteellä oli roskia. Lämpötilakirjanpitoa ei ole pidetty edelleenkään kylmälaitteiden ja vastaanoton osalta. Työntekijä ei ole lämpötilamittauksin ja kirjauksin varmistanut ja todentanut, että kuumennettavat ruuat ovat riittävän kuumia tarjolle asettaessa.
Asianosaisen kuuleminen
Toimijaa on kuultu kirjallisesti 2.5. tarkastuksen aikana elintarvikelain 56 §:n mukaisesta väliaikaisesta kiellosta koskien ruuan kuumentamista keittiötiloissa. Kielto ei koske aamupalapuuron valmistusta. Toimijan kanssa on lisäksi keskusteltu puhelimitse annettavasta kiellosta sekä korjaavista toimenpiteistä 3.5.
Liitteet:
1 Lausunto rakennuslupaa varten 27.6.2022
2 Tarkastuskertomus 19.9.2023
3 Tarkastuskertomus 5.2.2023
4 Tarkastuskertomus 2.5.2024
5 Vastine Sonaatin muutostyöt 8.2.2024
6 Elintarvikelain 56§:n mukainen kuuleminen 2.5.2025