Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Varhaiskasvatuksen palvelusetelipäiväkodiksi hyväksyminen

TUUDno-2024-841

Valmistelija

  • Sini Viitala, varhaiskasvatuksen asiantuntija, sini.viitala@tuusula.fi
  • Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi

Perustelut

Palvelusetelipäiväkodiksi hakeutuminen elokuusta 2024 alkaen oli avoinna helmi-maaliskuussa 2024. Määräaikaan mennessä hakemus tuli yhdestä päiväkodista:

Päiväkoti Venlantupa oy


Palveluntuottajilta edellytettiin seuraavia asioita: 

  • Palveluntuottaja vastaa siitä, että henkilöstö täyttää laissa säädetyt vaatimukset (varhaiskasvatuslaki 540/2018 25§ - 31 §, 33§) sekä vastaa henkilöstön täydennyskoulutuksesta (Varhaiskasvatuslaki 540/2018 39 §).   
  • Palveluntuottaja sitoutuu selvittämään työntekijöidensä rikostaustan (Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämistä 504/2002)  
  • Päiväkodin toiminnasta vastaavan johtajan tehtävään kelpoisuusvaatimuksena on kelpoisuus lain 26 tai 27 §:ssä tarkoitettuun varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin tehtävään ja vähintään kasvatustieteen maisterin tutkinto sekä riittävä johtamistaito. (Varhaiskasvatuslaki 540/2018). 

 

Palveluntuottajaa koskevat yleiset vaatimukset: 

  1. Toiminnan lähtökohtana on asiakkaan oikeus varhaiskasvatukseen. Palveluntuottajan tulee noudattaa kaikkia niitä lakeja, joita varhaiskasvatuksen järjestäjältä edellytetään. 
  2. Palveluntuottajan toiminta täyttää lasten varhaiskasvatuksesta annetun lain (540/2018) ja asetuksen (753/2018) mukaiset vaatimukset. 
  3. Palveluntuottajan toiminta täyttää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) 5§ mukaiset vaatimukset. 
  4. Palveluntuottaja on huolehtinut lakisääteisistä työnantajan sosiaalivakuutusmaksuista, YEL-vakuutuksesta ja muista työnantajan velvoitteista ja sitoutuu pyydettäessä esittämään tästä selvityksen. 
  5. Palveluntuottajan toiminta täyttää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016 annetun lain vaatimukset. Palveluntuottaja ei saa kunnan antamaa tukea tai muuta julkista tukea palvelusetelillä tuotettaviin palveluihin. 
  6. Palveluntuottaja vastaa alihankkijoidensa toiminnasta. 
  7. Palveluntuottaja on ennakonperintärekisterissä. 
  8. Palveluntuottajan on sitouduttava noudattamaan valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa ja Tuusulan varhaiskasvatussuunnitelmaa. 
  9. Palveluntuottajan on nimettävä palvelujen vastuuhenkilö, joka toimii yhteyshenkilönä ja vastaa sääntökirjan sitoumusten toteuttamisesta. Päiväkodissa tulee noudattaa voimassa olevia työehtosopimuksia. 
  10. Kunnalla on oikeus vaatia palveluntuottajaa toimittamaan kirjalliset todistukset ja muut mahdolliset selvitykset siitä, että yleiset edellytykset täyttyvät. 
  11. Palveluntuottaja sitoutuu sääntökirjaan myös kunnan muuttaessa sääntökirjan ehtoja, jollei ole asiasta muuta ilmoittanut. Mikäli palveluntuottaja ei sitoudu uusiin ehtoihin, palveluntuottaja poistetaan palveluntuottajarekisteristä. 
  12. Palveluntuottaja huolehtii, että vastuuhenkilö sitoutuu osallistumaan kunnan järjestämiin yhteistyökokouksiin ja kehittämistyöhön (mm. asiakastyytyväisyyskyselyt). 
  13. Päiväkotien on tarjottava varhaiskasvatusta perheen tarpeen mukaan klo 6 – 18. Aukioloajat voivat vaihdella päiväkotikohtaisesti. 
  14. Palveluntuottajan tulee informoida valvontaviranomaista säännöllisesti tarjoamiensa palvelujen laadun valvonnasta sekä palvelujen osalta asiakasturvallisuudesta. Valvontaviranomaista tulee informoida asiakkaiden tekemistä reklamaatioista, reklamaatioihin johtaneista syistä ja niiden takia tehdyistä toimenpiteistä. 
  15. Palveluntuottajalla on oltava internet-sivut, joilta käy ilmi toimitilojen osoite ja yhteystiedot, palvelujen hintatiedot ja aukioloaika. 
  16. Palveluntuottajan markkinoinnin on oltava asiallista, luotettavaa ja hyvän tavan mukaista. 

 

Lisäksi palveluntuottajilta edellytetään seuraavien ehtojen täyttymistä:

  • Palveluntuottaja sitoutuu toimittamaan tiedot palveluistaan ja niiden voimassa olevista palvelujen hinnoista kunnalle, joka pitää ne julkisesti nähtävillä. 
  • Palveluntuottaja sitoutuu tiedottamaan asiakasta palvelusetelin arvon maksamista koskevista ehdoista ja toimimaan niiden mukaisesti. Hinnoista on selvittävä myös mahdollinen varausmaksu ja kesäajan asiakasmaksu sekä irtisanomiskäytännöt. 
  • Jos asiakkaan ja palveluntuottajan sopima hinta varhaiskasvatuksesta on pienempi kuin palvelusetelin arvo, kunta maksaa palveluntuottajalle enintään asiakkaan kanssa sovitun hinnan. 
  • Tuusulan kunta ei hyväksy laskutuslisää tai toimistomaksua palveluntuottajan laskuttaessa asiakasta. Kunta ei vastaa peruuntuneista palvelutapahtumista aiheutuneista kustannuksista. Väärin perustein maksettu palveluseteli peritään takaisin. 
  • Palveluntuottajan asiakkailta perimä hinta voi olla enintään 30 euroa kunnallista korkeinta maksua suurempi 

 

Hakemuksen liitteiksi vaadittiin seuraavat asiat:

  • jäljennökset vastuuhenkilön ja henkilöstön ammatillisen kelpoisuuden todistuksista 
  • selvitys henkilöstön rikosrekisteritaustan tarkistamisesta 
  • todistus vastuuvahinkovakuutuksesta ja asiakkaita koskevasta tapaturmavakuutuksesta 
  • todistukset työnantajan YEL-vakuutuksesta ja maksetuista sosiaaliturvamaksuista 
  • todistukset verojen maksamisesta ja palveluntuottajan luottokelpoisuudesta 
  • toimipaikkakohtainen toimintasuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma 
  • todistus aluehallintoviraston päätöksestä rekisteriin merkitsemisestä 
  • kopio rakennusvalvonnan rakennus- tai poikkeamispäätöksestä (koskee ulkokuntien/uusia päiväkoteja) 
  • kuvaus päiväkodin oppimisympäristöstä (niin sisä- kuin ulkotilat) (koskee ulkokuntien/uusia päiväkoteja) 
  • kopio viimeisimmän valvontakäynnin muistiosta (koskee ulkokuntien päiväkoteja) 
  • ympäristöterveyden lausunto tilojen soveltuvuudesta päiväkotikäyttöön (koskee uusia päiväkoteja) 
  • enintään kolme (3) kuukautta vanhat todistukset ja rekisteriote hyväksytään. Aluehallintoviraston päätös rekisteriin merkitsemisestä saa olla vanhempi. 

 

Hakemuksen perusteella palvelusetelipäiväkodiksi hakeutuneeseen yksikköön tehtiin tarkastus, jossa tarkastettiin palvelusetelipäiväkodin vaadittavat asiakirjat sekä palvelusetelipäiväkodiksi tarvittavat edellytykset. Tarkastus tehtiin 13.3.2024.

Kaikissa Kuuma-kunnissa tehdään tarkastukset valvontaohjelman (Varhaiskasvatuksen valtakunnallinen valvontaohjelma (avi.fi)) mukaisesti vähintään kerran vuodessa. Valvonnassa hyödynnetään Kuuma -kuntien yhteistä valvontakäsikirjaa ja auditointilomakkeita. Kuuma -kuntien yhteisen valvontakäsikirjan lisäksi yksityisen varhaiskasvatuksen valvojat käyttävät Aluehallintoviraston julkaisemaa Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnan käsikirjaa (2022).

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • hyväksyä Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksessa palvelusetelipäiväkodiksi elokuusta 2024 alkaen seuraavan palveluntuottajan ja päiväkodin:

    Päiväkoti Venlantupa Oy

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kasvatus ja sivistyslautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.