§ 55 Tutkimuslupa, 5-vuotiaiden lasten tarkkaavaisuus kuvatehtävän aikana

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-675

Päätöspäivämäärä

5.4.2024

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatuspäällikkö

Päätöksen peruste

Sivistyksen toimialueen toimintasääntö 1.1.2024 alkaen. 

Kuvaus

Helsingin yliopiston kasvatustieteen luokanopettajan maisteriohjelman opiskelija *****pyytää Tuusulan kunnalta tutkimuslupaa 5-vuotiaiden lasten tarkkaavaisuus kuvatehtävän aikana.

Yksikkö, jossa tutkimus tehdään: Päiväkoti Pellava.

Pellavan päiväkodin johtaja puoltaa tutkimuslupaa.

Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia 5-vuotiaiden lasten tarkkaavaisuutta. Tutkimuksessa selvitetään, miten lapset katsovat kuvia. Tutkimustilanteessa lapselle näytetään kuvia näytöltä ja pyydetään kertomaan, mitä niissä näkee. Näyttöön on kiinnitetty katseenseurantalaite, joka seuraa lapsen silmien liikkeitä, kun lapsi katsoo kuvia lyhyitä, 5 sekunnin, ajanjaksoja kerrallaan. Lapselle tilanne esitetään salapoliisileikkinä, jossa he pääsevät tutkimaan kuvia salapoliiseina. Kuvat sisältävät lapsille sopivia ja tuttuja esineitä.

Tutkimustehtävänä on selvittää, onko lapsien kerronta yhteydessä siihen, miten he katsovat kuvia. Tässä tutkimuksessa keskitytään erityisesti tutkimaan lasten spontaania huomion kiinnittämistä lukumääriin. Eli että kuvaileeko lapsi kuvia lukumäärien avulla ja miten se näkyy katseenseurannassa.

Tutkimus suoritetaan osallistujien omassa päiväkodissa päiväkotipäivän aikana. Testaus tapahtuu tutkijan kanssa kahdestaan erillisessä huoneessa. Tutkimukseen osallistuminen ei vaadi lapsilta mitään erityistä osaamista tai päiväkodilta erityisiä valmisteluita. Kaikille ikäryhmään kuuluville lapsille, joilta on saatu huoltajan suostumus, annetaan yhtäläinen mahdollisuus osallistua tutkimukseen.

Jotta tutkimuksessa kyetään mittaamaan lasten spontaaneja taipumuksia suunnata tarkkaavaisuuttaan, on tärkeää, että tehtävän matemaattisesta luonteesta ei kerrota lapsille ja huoltajille etukäteen. Huoltajia informoidaan asiaankuuluvasti tutkimustilanteen kulusta ja tutkimuksessa käytettävistä menetelmistä. Kuitenkin tutkimuksen aiheen kerrotaan yleisesti olevan lasten tarkkaavaisuus, ja että tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten lapset katsovat kuvia.

Aineiston keruuaika: Huhtikuu 2024.

Tutkimuksen arvioitu valmistumisaika: Kesäkuu 2024.

Päätös

Myönnän tutkimusluvan anomuksen mukaisesti.

Tutkimustyössä ja aineiston käsittelyssä tähdennetään erityisesti vaitiolovelvollisuutta.  Aineisto tulee käsitellä loppuraportissa ilman nimiä ja tunnistamattomana tilastotietona. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkimuksen tekijä huolehtii suostumusten pyytämisestä. Tutkimustyötä sitoo tutkimustyön yleiset eettiset periaatteet. Valmiista tutkimusraportista edellytetään lähettämään kappaleet luvan myöntäneelle taholle.

Allekirjoitus

Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö

Organisaatiotieto

Sivistys