Kunnanhallitus, kokous 22.4.2024

§ 153 Neoen Renewables Finland Oy, aurinkovoimahanke Jäniksenlinna, osayleiskaavan muutoshakemus

TUUDno-2024-677

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Perustelut

Kaava- ja kaavamuutoshakemusten käsittely

Jos maanomistaja tekee aloitteen kaavan muuttamisesta tai laatimisesta ja alueen kaavoittaminen koskee maanomistajan etua, oikeutta ja velvollisuutta sillä tavoin välittömästi, on hänellä oikeus saada kunnan viranomaisen ratkaisu aloitteeseensa. Kaavahakemukset käsitellään kuntakehityslautakunnassa ja kunnanhallituksessa. Mikäli hakemuksesta tehdään myönteinen päätös, laaditaan hakijan ja kunnan välille kaavoituksen käynnistämissopimus, kun hanke on todettu I-prioriteetin hankkeeksi eli ns. kärkihankkeeksi. Käynnistämissopimuksen hyväksymisen jälkeen kaavahanke käynnistyy.

Mikäli kunnanhallitus tekee kielteisen päätöksen kaavahakemuksesta, hakija voi tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka käsittelee kunnanhallitus. Tästä kunnanhallituksen oikaisuvaatimuksen käsittelypäätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Maanomistajan aloitteeseen annettu kunnan viranomaisen ratkaisu kaavan muuttamisesta tai laatimisesta on valituskelpoinen ja siitä voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 4.4.2003 t. 851). Myös kunnan päätös, jolla maanomistajan aloitteesta vireille tulleen kaavahankkeen valmistelu on keskeytetty, on valituskelpoinen ja tästäkin voidaan tehdä kunnallisvalitus hallinto-oikeuteen (KHO 27.10.2009 t. 2628). Kunnanhallituksen päätöksestä tulee tehdä ensin oikaisuvaatimus. Sen sijaan kunnan omasta aloitteesta tehty päätös kaavan laatimisesta on vain valmistelua eikä tästä päätöksestä voi valittaa (KHO 2003:16).

Hakemus

Neoen Renewables Finland Oy hakee osayleiskaavan muutosta kiinteistöille 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416******, 858-416*****, 858-416***** ja 858-416*****. Hakemuksen liittenä on kartta. 

Kiinteistöjen maanomistajien ja Neoen Renewables Finland Oy välillä on solmittu vuokrasopimukset, joiden mukaan ”Vuokralaisella on oikeus tämän Sopimuksen nojalla hakea ja sopia Projektin toteuttamisen edellyttämistä kaavoitus- ja lupaprosesseista toimivaltaisten viranomaisten kanssa.” (sopimusten kohta 15.2)

Suunnittelualue on kooltaan n. 275 hehtaaria ja sijaitsee n. 8 km Hyrylästä pohjoiseen, Jäniksenlinnan alueella. Tavoitteena on rakentaa teknologiasta riippuen noin 160–195 MWp tehoinen aurinkovoimala. Lopullinen voimalakokonaisuus tarkentuu kaavoituksen ja luvituksen aikana tehtävien selvitysten ja sidosryhmäyhteistyön kautta. Neoen tutkii hankekehityksen aikana mahdollisuuksia myös muille energiaintensiivisille investoinneille kuten akkuvarastoille.

Kaavatilanne

Alueella on voimassa oikeusvaikutteinen Ruskela - Vanhakylä - Ritasjärvi -osayleiskaava, jonka Ympäristökeskus on vahvistanut 20.10.2000. Hankealueen kiinteistöt ovat kaavassa maa- ja metsätalousaluetta, viljelymaisemaa (MV-1 ja MV-2).

Kaavamerkintää MV-1 koskee määräys: ”Alueella on erityistä merkitystä maiseman ja kyläkuvan kannalta. Alueella sallitaan maa- ja metsätaloutta palveleva rakentaminen sekä RakL 4 §:n tarkoittama hajarakentaminen. Mitoituksen mukainen uusien muodostettavien rakennuspaikkojen enimmäismäärä tiloittain lasketaan § 1 esitettyjen perusteiden mukaan. Jos mitoituksen mukainen rakentaminen alueella sijoitetaan olevien rakennusten tai tilakeskusten yhteyteen, uuden muodostettavan rakennuspaikan pinta-alan on oltava vähintään 5 000 m2, muutoin 20 000 m2. Lisäksi aluetta koskevat yleiset määräykset §1 - §9. Suositus: Alueen peltojen säilyminen viljeltyinä tai hoidettuina niittyinä on toivottavaa. Pelloille rakentamista tulisi välttää."

Kaavamerkintää MV-2 koskee määräys: ”Alueella on erityistä merkitystä maiseman ja kyläkuvan kannalta. Alueella sallitaan maa- ja metsätaloutta palveleva rakentaminen sekä RakL 4 §:n tarkoittama hajarakentaminen. Mitoituksen mukainen uusien muodostettavien rakennuspaikkojen enimmäismäärä tiloittain lasketaan §1 esitettyjen perusteiden mukaan. Jos mitoituksen mukainen rakentaminen alueella sijoitetaan olevien rakennusten tai tilakeskusten yhteyteen, uuden muodostettavan rakennuspaikan pinta-alan on oltava vähintään 10 000 m2, muutoin 20 000 m2. Lisäksi aluetta koskevat yleiset määräykset § 1 - § 11. Suositus: Alueen peltojen säilyminen viljeltyinä tai hoidettuina niittyinä on toivottavaa. Pelloille rakentamista tulisi välttää."

Yleiset määräykset koskevat rakennuspaikkojen enimmäismäärää, toteutumista, rakentamisen määrää ja laatua, melua, suojavyöhykkeitä ja rantarakentamista. Lisäksi hankealueella on pohjavesialuetta, voimalinjat, uuden liikenneväylän vaihtoehtoinen tai alustava linjaus sekä uusi kevyen liikenteen reitti Vanhankylän koulutien varrella.

Valtuuston hyväksymä, mutta ei vielä lainvoimainen Tuusulan yleiskaava 2040 ei tule kumoamaan Ruskela - Vanhakylä - Ritasjärvi -osayleiskaavaa. Tuusulan yleiskaavan 2040 paikallisesti arvokas luontokohde sl (33) sijoittuu pieneltä osin hankealueelle. 

Maakuntakaavassa hankealueelle on merkitty pohjavesialue, voimalinjat ja Järvenpää-Kantatie 45 välinen maakunnallisesti merkittävän tien ohjeellinen linjaus.

Alueen läheisyydessä ei ole asemakaavoja. 

Harkinta

Tuusulan kuntastrategian mukaan ”Rakennamme kestävää tulevaisuutta ja edistämme ilmastotekoja kaikessa” ja tämä puhtaan energian aurinkovoimahanke toteuttaa kyseistä tavoitetta. Hanke toteuttaa myös kunnan ilmasto-ohjelman tavoitteita vähähiilisestä kunnasta. Tuusulan ilmasto-ohjelman 2023 - 2025 yhdeksi toimenpiteeksi on kirjattu ”Yritysten päästöjen vähentämistä mahdollistavien hankkeiden toteuttaminen”. Toimenpidekortissa on tunnistettu lähivuosien hankkeina mm. ”Aurinkopuistojen edistäminen sopivaksi arvioiduille paikoille”. Ilmasto-ohjelma on hyväksytty valtuustossa 11.12.2023 § 170 ohjeellisena noudatettavaksi.

Hankealueen kehittäminen aurinkovoimalle on maanomistajien tahtotila. Kunta ei tule aluetta todennäköisesti kehittämään seuraaviin vuosikymmeniin, joten alueen tutkiminen aurinkovoimalle on perusteltua. Hankekaavalla on tarkoitus tutkia ainoastaan aurinkovoiman ja siihen liittyvien rakenteiden mahdollisuudet. Ruskela - Vanhakylä - Ritasjärvi -osayleiskaavaa ei ole tarkoitus kumota kokonaisuudessaan tai päivittää, esimerkiksi jo osoitettuja asumisen alueita/mahdollisuuksia ei hankekaavalla muuteta. Ottaen huomioon vähähiilisen kunnan tavoite, tulee osayleiskaavakaavamuutos hankeosayleiskaavana nostaa kaavoituksen kärkihankkeeksi.

Ehdotus

Esittelijä

Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää

  • lisätä hankkeen kaavoitussuunnitelmaan ja kaavoituksen vuoden 2024 työohjelmaan
  • käynnistää osayleiskaavan muutoksen valmistelun, kun kaavoituksen käynnistämissopimus on hyväksytty.

 

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Esteellisyys

Jäsen Sanna Takala ilmoitti olevansa hallintolain 28.1. pykälän kohdan 3 mukaisesti esteellinen (intressijäävi) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Valmistelija

  • Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • lisätä hankkeen kaavoitussuunnitelmaan ja kaavoituksen vuoden 2024 työohjelmaan
  • käynnistää osayleiskaavan muutoksen valmistelun, kun kaavoituksen käynnistämissopimus on hyväksytty.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Kaavoituspäällikkö Anne Olkkola selosti asiaa kokouksessa.