§ 31 Asiakirjan ja tiedon luovuttamisesta kieltäytyminen julkisuuslain perusteella
 

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-895

Päätöspäivämäärä

24.4.2024

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Tuusulan kunnan hallintosääntö 30 §, lautakunnan toimialueeseen kuuluvien asiakirjojen antamisesta päättää toimialuejohtaja.

 

 

Kuvaus

Tuusulan kuntaan on saapunut 12.4.2024 tietopyyntö koskien yksittäisen alaikäisen lapsen koulutodistusta. Lähtökohtaisesti todistustiedot ovat julkisia sanallisia arviointeja lukuun ottamatta. Kuitenkin kyseinen tietopyyntö liittyy asiakokonaisuuteen, jossa on kyseessä yksittäisen lapsen todistusta laajempi merkitys sekä mahdolliset vaikutukset yksittäisen oppilaan, hänen lähipiirinsä, muiden oppilaiden sekä opetusta järjestävään kouluun. Asiaan liittyy kyseisen yksikön, sen oppilaiden ja yksittäisen henkilön turvaamisen lisäksi tarve turvata mahdollisten väärien tiedustelujen kohteita.

Perusopetuslain 3a §:n mukaan perusopetusta suunniteltaessa, järjestettäessä ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu. Suoraan perusopetuslaki ei tule sovellettavaksi tietopyynnön yhteydessä, mutta luo osaltaan periaatelinjauksia ja suojattavia etuja kunnan toimintoihin. Kun otetaan huomioon, että koulun velvollisuus on suojella oppilaitaan, katsotaan tässä erityistilanteessa, että Tuusulan kunnalla on oikeus kieltäytyä tietojen luovuttamisesta.

Julkisuuslain 24 §:n 1 momentin kohdan 32 mukaan asiakirjat, jotka sisältävät tietoja henkilön poliittisesta vakaumuksesta tai tietoja henkilön yksityiselämän piirissä esittämistä mielipiteistä taikka tietoja henkilön elintavoista, osallistumisesta yhdistystoimintaan tai vapaa-ajan harrastuksista, perhe-elämästä tai muista niihin verrattavista henkilökohtaisista oloista ovat salassa pidettäviä. Tulkintana on, että kyseisen tietopyynnön kohteena olevat todistuskopiot ovat asiakirjoja, jotka sisältävät tietoja muista perhe-elämän tietoihin verrattavista henkilökohtaisista oloista. Samalla tietojen antaminen oletettavasti vaikuttaisi myös opetusta antavan yksikön toimintaedellytyksiin sekä opetusta antavan yksikön oppilaiden olosuhteisiin siten, että opetuksen järjestäjä laiminlöisi sille perusopetuslain 29 §:ssä säädettyä velvollisuutta järjestää turvallinen opiskeluympäristö opetukseen osallistuvalle.

Päätös

Päätän, ettei Tuusulan kunta luovuta julkisuuslain 24 §:n 1 momentin kohdan 32 perusteella 12.4.2024 saapuneen tietopyynnön kohteena olevia asiakirjoja tai muutakaan tietoa saapuneeseen tietopyyntöön liittyen.  

 

Allekirjoitus

Tiina Simons, sivistysjohtaja

Organisaatiotieto

Sivistys