Kuntakehityslautakunta, kokous 20.3.2024

§ 28 Tuusulantie, kaavamuutos (3652), nähtäville asettaminen

TUUDno-2021-2176

Valmistelija

  • Aamu Kurjenpuu, aamu.kurjenpuu@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Asemakaavan muutos koskee Tuusulantien maantien aluetta voimassaolevassa Kirkonkylän kampuksen ja Saksanpellon asemakaavassa Järvenpääntien ja Saksantien välisellä alueella. Suunnittelualue sijoittuu Rantatien (4) ja Mattilan (6) kunnanosiin Kirkonkylän kylässä (405). Kaavaratkaisu mahdollistaa kaavamerkinnän muutoksen nykyisestä maantiealue merkinnästä (LT) katualue merkinnäksi. Kaavamuutoksen tavoitteena on parantaa Tuusulantien liikennejärjestelyjä välillä Järvenpääntie - Saksantie.

Suunnittelualue on valtion omistuksessa. Kaavaratkaisu on tehty kunnan aloitteesta ja se laaditaan vähäisenä asemakaavamuutoksena. Liikennealueen hallinnointi siirtyy Uudenmaan ELY:ltä Tuusulan kunnalle.  Kirkonkylän kampuksen rakenteilla olevat liikennejärjestelyt sijoittuivat Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoimalle alueelle. Liikennejärjestelyjen muutokselle on saatu ELY-keskukselta toteutuslupa sekä tehty tienparannussopimus. Tienparantamissopimuksessa on sovittu alueen liikenteellisistä muutoksista Väyläviraston suunnitteluohjeiden mukaisesti.

Omistussuhteen siirtymisen myötä katualue siirtyy kunnan liikennesääntöjen alaisuuteen. Tämä mahdollistaa liikennejärjestelyiden sujuvoittamista kunnan liikennesuunnitteluperiaatteiden mukaisesti.

Kaavamuutos tuli vireille 1.2.2024 ja oli nähtävillä 1.2.–14.2.2024. Puhelinpäivystys järjestettiin 6.2.2024 osallisten yhteydenottoja varten.

Nähtävilläolon aikana saatiin 4 mielipidettä ja 5 lausuntoa.

Yhteenveto lausunnoista

Lausuntoja saatiin 5 kappaletta. Viranomaisten kannanotot osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat liikennejärjestelyihin, liikenneturvallisuuteen sekä ekologiseen yhteystarpeeseen, joihin kaavamuutoksella ei ole vaikutusta.

Yhteenveto mielipiteistä

Kirjallisia mielipiteitä saapui 4 kpl. Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat liikennejärjestelyihin, liikenneturvallisuuteen, liikennemeluun sekä kiinteistörajoihin, joihin kaavamuutoksella ei ole vaikutusta.

Mielipiteet ja lausunnot vastineineen ovat kaava-aineiston liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä Tuusulantien asemakaavan muutosehdotuksen, kaava nro 3652, osallistumis- ja arviointisuunnitelman mielipiteisiin ja lausuntoihin laaditut vastineet
  • asettaa asemakaavan muutosehdotuksen MRA 27 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville 14 päivän ajaksi muistutusten ja lausuntojen esittämistä varten.

 

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaavoitus, maankäyttö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.