Vammaisneuvosto, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Lahelanorsi, asemakaava nro 3650, osallistumis- ja arviointisuunnitelma, lausunto

TUUDno-2023-41

Valmistelija

  • Teija Hallenberg, kaavasuunnitelija, teija.hallenberg@tuusula.fi
  • Annukka Luoderanta, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta on asettanut tämän osallistumis-​ ja arviointisuunnitelman julkisesti nähtäville MRA 30 §:n mukaisesti ja pyytää siitä tarvittavat  lausunnot. Osallistumis-​ ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 9.11.-​11.12.2023.

Lahelanpellon alueella selvitetään Lahelanorren mahdollista jatkamista Tuusulanjoen yli Pähkinämäentien ja Sahatien risteykseen sekä asuinkorttelien osoittamista Lahelanpellon alueelle. Lahelanorsi on Lahelantieltä risteävä,​ Lahelanpelto II alueella kaavan itärajalle asti toteutettu kokoojakatu. Lahelanorren asemakaavan tarkoituksen on mahdollistaa asuinkorttelien toteuttaminen ja Lahelanorren jatkuminen Lahelan suunnitellulta kampukselta eteenpäin kohti Pähkinämäentien ja Sahatien risteysaluetta.

Suunnittelualue

Suunnittelualue sijaitsee Hyrylässä Lahelan ja Riihikallion kunnanosissa ja rajautuu Hyrylän kunnanosaan. Asemakaava-​alue käsittää Lahelan yleissuunnitelman päivityksessä (Ramboll Oy,​ KKL 25.10.2023) tutkitun alustavan katualueen,​ joka jatkuu nykyisen katualueen päästä Lahelanpellon alueelta Tuusulanjoen yli kohti Pähkinämäentien ja Sahatien risteysaluetta sekä kaksi Lahelanorren suunnitellun linjauksen varrelle sijoittuvaa kunnan omistuksessa olevaa aluetta,​ joille tutkitaan pientaloasumista.

Aloite ja suunnittelun tavoitteet

Asemakaava on käynnistynyt kunnan aloitteesta. Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa kahden asuinkorttelin toteuttaminen Lahelanpellon alueelle sekä katuyhteyden mahdollistaminen Lahelan ja Riihikallion välille. Kuntastrategia näkyy hankkeessa siten,​ että kehitämme monipuolista ja sujuvaa liikkumista Tuusulassa ja seuduilla.

 

Lahelanorsi,​ asemakaava nro 3650,​ OAS,​ vammaisneuvoston lausunto

Vammaisneuvosto katsoo, että suunniteltu Lahelanorsi parantaa merkittävästi liikenneyhteyksiä kasvavalle asuinalueelle ja rakennettavalle Lahelan monitoimikampukselle.  Lahelanorsi yhdistää Lahelanpellon alueen Sahankulmaan,​ Hyrylän keskustan tuntumaan ja Tuusulanväylän välittömään läheisyyteen,​ ja sujuvoittaa liikkumista Lahelasta palveluiden piiriin. Lahelanorren talvikunnossapitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota, ja huomioida esteetön liikkuminen talvella.

Vammaisneuvosto pitää tärkeänä, että Lahelanorren suunnittelussa huomioidaan suunnittelualueen luontoarvot ja virkistyksellinen merkitys lähialueen asukkaille, kuten kehitysvammaisten asumisyksikön asukkaille. Alueen turvallisia, saavutettavia ja esteettömiä ulkoilureittejä,​ lähivirkistysalueita ja kevyen liikenteen väyliä tulee kehittää asuinalueiden rakentamisen kanssa samaan tahtiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Annukka Luoderanta, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Vammaisneuvosto päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon.

Tiedoksi

Kaavoitus