Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 13.12.2023

§ 134 Lahelan yleissuunnitelman päivitysehdotus, lausunto

TUUDno-2022-2027

Valmistelija

  • Teija Hallenberg, kaavasuunnitelija, teija.hallenberg@tuusula.fi
  • Minna Mielonen, vapaaehtoistyön koordinaattori, minna.mielonen@tuusula.fi
  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnanhallitus on 30.10.2023 § 410 päättänyt asettaa yleissuunnitelman päivitysehdotuksen nähtäville MRA 30 §:n mukaisesti ja pyytää siitä tarvittavat lausunnot. 

Lahelan yleissuunnitelman päivitysehdotus on nähtävillä 9.11 - 11.12.2023. 

Sijainti 

Suunnittelualue sijaitsee Tuusulan kunnassa, Lahelan alueella. Kohdealue sijoittuu Nahkelantien, Koskenmäentien, Tuusulanväylän, Pähkinämäentien ja Lahelantien väliselle alueelle, joka on nykytilassa pääosin maa- ja metsätalousaluetta. Alueen pohjois- ja länsiosissa sijaitsee nykyisellään myös asuintaloalueita. Alue rajautuu pääasiassa rakennettuihin alueisiin. Lännessä lähimmät rakennetut alueet ovat Haavisto, pohjoisessa Autiorinne ja Koskenmäki, idässä Hyrylä ja Mikkola sekä etelässä Lahelanniitty. Alueen halki kulkee Tuusulanjoki. Suunnittelualueen nykytilan peltoalue on laajalti viljelykäytössä, alueen keski- ja eteläosassa on metsäistä aluetta. Suunnittelualueella on harvakseltaan rakennettuja tontteja, pääasiassa alueen länsi- ja luoteisosassa.  

Suunnittelutyön taustat ja tavoitteet 

Tuusulan Lahelassa sijaitsevan kaava-alueen edellinen yleissuunnitelma on vuodelta 2008. Yleissuunnitelma on osin vanhentunut ja osin jo toteutunut. Tämä suunnitelma on Lahelan kaava-alueen yleissuunnitelman päivitys. Suunnitelmassa esitellään tarjouspyynnön mukaiset kolme maan käyttövaihtoehtoa alueelle. Jokaisesta vaihtoehdosta esitetään alueen liikenneverkko, korttelirakenne, rakennustehokkuus sekä karkeat arviot toteutuskustannuksista. Lahelanpellon alueelle suunnitellaan kaavoitettavaksi uusia pientaloalueita, kerrostaloalueita, koulurakennus ja kokoojakatuja. 
 

Sivistyksen lautakuntien lausunto:  

Kasvatus- ja sivistyslautakunta ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kiittävät mahdollisuudesta lausua ja toteavat huomioinaan seuraavaa: 

Lahelan yleissuunnitelman päivitystarve on suuri kunnan kasvaessa voimakkaasti. 

Tuleva Lahelan kampus ja sen sijaintivaihtoehdot ovat lasten ja nuorten sekä heidän perheittensä arjen kannalta keskeisiä. Sivistyksen toimialueen lautakunnat ovat aiemmissa lausuntovaiheissa ottaneet kantaa kampuksen sijoittumiseksi eteläisempään sijaintivaihtoehtoon. Kasvatus- ja sivistyslautakunta ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteavat samaan aikaan annettavassa Lahelan kampuksen asemakaavaehdotuksessa, että tulevan kampuksen monimuotoisen toiminnan näkökulmasta eteläinen sijainti on hyvä ja tarkoituksenmukainen. 

Lahelan yleissuunnitelman ehdotuksissa on huomioitu hyvin alueen kulkuyhteyksien parantaminen eri ilmansuuntiin. Sivistyksen lautakunnat toteavat samaan aikaan annettavassa Lahelanorren asemakaavaehdotuksessa, että Lahelanorren linjaus Sahankulmaan on hyvä Lahelan kampuksen saavutettavuuden ja koko alueen liikenneyhteyksien parantamisen vuoksi.  

Lahelan kampuksen sijainti ja Lahelanorren linjaus ovat keskeiset suunnittelua ohjaavat linjaukset. Näiden ratkaisuiden lisäksi kasvatus- ja sivistyslautakunta ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitävät tärkeänä maisemallisesti arvokkaiden avointen peltomaisemien ja metsäalueiden ja virkistysreittien suunnitelmallista säilymistä alueella. Asuntotuotannon lisäämisen ohella alueella tulee olla jatkossakin peltoa, metsää ja joki sekä niiden joukossa virkistysreitistöä. Yleissuunnitelman päivitysehdotuksessa kaikissa vaihtoehdoissa on huomioitu näiden alueen maisemallisten ja virkistyskäytön ominaispiirteiden säilyminen hyvin. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää 

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon Lahelan yleissuunnitelman päivitysehdotuksesta

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.