Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 21.11.2023

§ 90 Hyrylän keskustan taideohjelman päivittäminen

TUUDno-2019-2022

Valmistelija

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi
  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 8.6.2020 § 69 Hyrylän keskustan taideohjelman, jonka toimintamalli on alla lyhyesti kuvattu.

Ohjausryhmän toiminta

Hyrylän taideohjelman ohjausryhmänä toimii Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmä. Ohjausryhmän tehtäviä ovat

  • tehdä taiteilijavalinnat ja päättää hankkeiden aikataulusta ja eri kohteisiin suuntautuvien varojen määrästä ja käytöstä
  • taiteilijoiden valintatapojen määritteleminen ja mahdollisten tapahtumien ja workshop-työskentelyn suunnitteleminen
  • toteuttaa taideohjelmassa määriteltyjä toimenpiteitä ja tehdä esityksiä sen mahdollisesta päivityksestä
  • päättää koordinaattorin palkkauksesta, hyväksyä taiteilijoiden luonnokset ja toimia sopimuskumppanina taiteilijoiden kanssa tehtävissä sopimuksissa
  • esittää ohjelman toteuttamisesta ja kertyneiden varojen käytöstä kunnanhallitukselle vuosittain seurantaraportti.

 

Taiderahaston kartuttaminen

Hyrylän keskustassa taideohjelmaa rahoitetaan voimassa olevan taideohjelman mukaan kolmella eri mallilla. Yksityiset ja julkiset hankkeet rahoitetaan eri tavoin, ja julkisissa hankkeissa rahoitusmalli riippuu taiteen muodosta.

  1. Yksityiset rakentajat sitoutuvat taideohjelmaan kaavoituksen käynnistämissopimuksen tai maankäyttösopimuksen yhteydessä ja toteuttavat taidetta oman hankkeensa yhteydessä. Yksityiset hankkeet rahoittavat itse taidehankintansa.
  2. Rakennettaessa tai kunnostettaessa keskusta-alueen infrastruktuuria, voidaan taide integroida infraan. Taiteen lisäarvo huomioidaan investointivaiheessa ja taidehankintoihin varataan tarvittava osuus budjetista.
  3. Rahastoa kartutetaan vuosittain talousarvion yhteydessä prosenttiperiaatteen mukaisesti. Taideohjelman toteuttamista varten varataan 1,5–3 % keskustan vuotuisten infrainvestointien suuruudesta. Varat ohjataan keskustan taiderahastoon.

 Hyrylän taideohjelman päivittämistarve

Vaikka Hyrylän taideohjelmaa ei ole vielä käytännössä koeteltu, on huomattu siinä muutostarpeita. Rahaston kerryttämisen osalta varoja kertyy melko vähän tarpeeseen nähden. Esimerkiksi 1,5 - 3 % yhdyskuntatekniikan töiden kustannuksista Kauppatien ja palvelukeskuksen edellyttämien katualueiden urakoinnin osalta on vain tasolla 20 000 - 40 000 €. Kun otetaan huomioon, että erityisen suuria muita yhdyskuntatekniikan töitä ei ole nyt suunnitteilla keskusta-alueelle, on varojen kertyminen lähivuosina melko niukkaa. Siksi esitetään taideohjelmaan muutoksia:

  • Hyrylän taideohjelmassa ei ole esitetty mahdollisuutta kerryttää varoja taideohjelman hankintoihin tontinmyynnin myötä. Olkoonkin, että varoja saadaan tätä kautta huomattavasti vähemmän kuin Rykmentinpuiston puolella, olisi tämäkin mahdollisuus olla käytettävissä. Tulevien Suutarintien, Koskensillantien ja nykyisen sote-aseman alueen tontinluovutusten myötä rahastoon olisi mahdollisuutta saada merkittävä lisä. Taideohjelmaa olisi syytä päivittää siten, että kunnan tontinluovutuksen yhteydessä laskutetaan tontin hinnasta 3% tontin myyntihinnan lisäksi taiderahaa perustettavaan rahastoon. Myös Rykmentinpuiston taideohjelmassa käytetään 3 %:n taiderahaa tontin myyntihinnan lisäksi.  Tällaisesta menettelystä on neuvoteltu Suutarintien tontinluovutuskilpailun yhteydessä ja mahdollinen toteuttaja katsonut tämän olevan hyväksyttävissä.
  • Rahastoon kerrytetään nykyisen taideohjelman mukaan varoja vain syntyvien infrakustannusten ohella joka kunkin infraurakan kustannusarviossa suoraan tai vuosittain talousarvion yhteydessä Hyrylän keskustan alueen infrakuluista. Kunta toimii rakennuttajana, rahoittajana tai käyttäjänä tämän lisäksi talonrakennushankkeissa, joita taideohjelmassa ei toistaiseksi noteerata yhtenä rahoituskanavana. Hyrylän keskustan hankkeista ainakin palvelukeskuksen ohella pysäköintitalon toteuttaminen olisi hyvä mahdollisuus sisällyttää panostusta hankkeeseen.  Josko taiteeseen halutaan panostaa myös talonrakennushankkeiden yhteydessä taideohjelmaa olisi syytä päivittää siten, että myös kunnan suoraan, vuokran muodossa tai muutoin rahoittamista rakentamishankkeissa hankkeen kustannusarvioon lisätään 1% taiderahaa hankkeen kokonaiskustannusten lisäksi ja taideraha siirretään rahastoon.

    Em. muutoksia ei ole tarkoitus ottaa huomioon jo tehtyjen hankintapäätösten tai kiinteistökauppojen esisopimuksien osalta, mutta käytetään tulevissa keskusta-alueen tonttikaupoissa ja mahdollisessa Koskensillantien pysäköintitalohankkeessa.

Kolmas muutosehdotus koskee taidehankintojen järjestämistä, toteuttamista ja ylläpitoa:

  • Voimassa olevan taideohjelman mukaan Hyrylän keskustan projekti koordinoi taidehankkeita, mikä ei ole tarpeen vaikka tekeekin yhteistyötä taiteen ohjausryhmän kanssa. Suoraviivaisempaa on, mikäli taiteen ohjausryhmä toimii myös koordinoijana ja taideteosten hankkijana rahastoon kertyvien varojen turvin. Yhteistyö järjestetään joka tapauksessa eri palvelualueiden kesken, mutta selkeämmin yhden tahon ohjaamana. Teosten ylläpitoon liittyen käytiin vastuunjakokeskustelu yhdyskuntatekniikan, tilapalveluiden ja taidemuseon kesken ja osapuolet haluavat ehdottaa, että teosten ympäristössä huolto- ja ylläpito järjestetään normaalin käytännön mukaisesti (yhdyskuntatekniikan vastuulla yleiset alueet, tilapalveluiden vastuulla rakennetut kiinteistöt) ja jos teosta tulee kunnostaa, hankitaan kunnostaminen tai konservointi perustettavan rahaston varoin taidemuseon toimesta.

 

Taiderahaston perustaminen

Hyrylän keskustan taiderahaston toimintaa varten tulee perustaa Hyrylän keskustan taideohjelman rahasto. Rahaston pääomaa kartutetaan em. kuvatusti. Rahaston varoilla tehtävistä hankinnoista ja toimista päättää taiteen ohjausryhmä Hyrylän keskustan taideohjelman mukaisesti. Varoja käytetään taideteoksiin, tapahtumatuotantoon, taiteen koordinointiin, suunnittelun kustannuksiin ja teosten huoltoon, rahaston sääntöjen mukaisesti.

Hyrylän taideohjelman rahaston säännöt on liitteessä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää

  • hyväksyä asiatekstissä kuvatut muutokset Hyrylän taideohjelmaan
  • perustaa Hyrylän keskustan Taiderahaston ja hyväksyä rahastolle liitteen mukaiset säännöt.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.