Keskusvaalilautakunta, kokous 14.11.2023

§ 26 Vaalikuorten, äänestyslippujen ja vaalipöytäkirjojen toimittaminen vaalipiirilautakunnalle

TUUDno-2023-1422

Valmistelija

  • Kirsi Kurtti, kunnanlakimies, kirsi.kurtti@tuusula.fi

Perustelut

Vaalilain 64.1 §:ssä säädetään ennakkoäänestyksen vaalikuorten toimittamisesta vaalipiirilautakunnalle seuraavaa: "Eduskuntavaaleissa, presidentinvaalissa ja europarlamenttivaaleissa kunnan keskusvaalilautakunnan on suljettava vaalikuoret kestävään päällykseen äänestysalueittain lajiteltuina. Lähetykseen liitetään tiedot vaalikuorten lukumäärästä kussakin ryhmässä, johon ne on lajiteltu. Lähetys sinetöidään, ja sen päällykseen merkitään vaalipiirilautakunnan osoite ja lähettäjä. Lähetys toimitetaan kiireellisesti vaalipiirilautakunnalle sen määräämällä tavalla."

Vaalilain 81 §:n mukaan vaalilautakunnan puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan ja yhden muun jäsenen on yhdessä viipymättä vietävä vaalipäivän äänestysliput sisältävä lähetys ja vaalipöytäkirjan sisältävä lähetys muissa kuin alue- ja kuntavaaleissa vaalipiirilautakunnalle. Vaalipiirilautakunta ja kunnan keskusvaalilautakunta voivat määrätä myös lähetysten muunlaisesta toimittamisesta.

Kuljetukset on tarkoituksenmukaista hoitaa näissä vaaleissa samalla tavoin kuin aikaisemmissa valtiollisissa vaaleissa. Vaalipiirilautakunta järjestänee ennakkoon äänestäneiden vaalikuorten noutamisen kunnantalolta presidentivaalissa lauantaina 27.1.2024 ja mahdollisen toisen kierroksen osalta lauantaina 10.2.2024. Vaalipäivän iltana vaalilautakunnat tuovat paketoidut äänestysliput ja vaalipöytäkirjat kunnantalolle, ja keskusvaalilautakunta huolehtii niiden kuljetuksesta vaalipiirilautakunnan laskentapaikalle Helsinkiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Rantanen, matti.rantanen@luottamus.tuusula.fi

Keskusvaalilautakunta päättää, että

  • ennakkoäänet toimitetaan presidentinvaalissa vaalipiirilautakunnalle sen järjestämänä kuljetuksena
  • keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja yhdessä toisen henkilön kanssa toimittaa presidentinvaalin varsinaisen vaalipäivän materiaalin vaalipäivän iltana vaalipiirilautakunnalle. Jos presidentinvaalissa toimitetaan toinen kierros, myös toisen kierroksen osalta noudatetaan em. menettelyä. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.